dimecres, 28 d’abril del 2010

El Top Ten dels refranys catalans: darrers correus animant a la participació


Avui fa poc més d'un mes i mig que vaig iniciar la campanya de recollida de dades per intentar determinar els 10 refranys més populars de la llengua catalana.

El que va començar com un entreteniment de cap de setmana plantejat inicialment als lectors fidels del meu blog va prendre de seguida volada i em vaig animar a demanar també dades d'afiliació dialectal dels informants per intentar determinar diversos llistats dels refranys més populars, pels principals dialectes del català.

La participació ha estat fantàstica i sóc camí d'arribar a les 850 enquestes. He trobat col·laboradors i difusors de la iniciativa inesperats i generosos als quals agraeixo la confiança i l'entusiasme.

Una primera anàlisi de les primeres 600 enquestes em mostrava un cert biaix pel que fa a la procedència dels informants: un 77% llarg d'enquestats provenen del català central del Principat de Catalunya.

Vull intentar ajustar el pes de les enquestes al pes demogràfic de les diverses zones dialectals del català i això demana un esforç per arribar a tots els racons del territori.

Això m'ha portat a estendre la crida a associacions i centres de cultura popular d'abast comarcal (tants com he sabut trobar), col·legis de tots els ensenyaments de tot el territori (em consta que els meus materials paremiològics són molt usats pel món educatiu i ara els demano una petita contrapartida), diaris digitals d'àmbit comarcal o general... i la pacient contesta a totes i cada una de les enquestes amb el missatge clar de fer-lo circular. Fés-ho córrer!! Passa'l!

Us demano que m'ajudeu a arribar allà on jo no sé arribar. Amb les consignes senzilles i clares de sempre:
  1. Feu una llista (de memòria, sense consultar llibres ni parlar amb ningú) dels 10 primers refranys catalans que us vinguin al cap.
  2. Envieu-me aquesta llista al meu correu personal: vpamies@gmail.com (no els deixeu escrits enlloc per no condicionar les respostes d'altres persones que vulguin participar).
  3. Indiqueu-me d'on sou o on heu viscut majoritàriament (municipi i comarca) perquè jo pugui després extrapolar dades i oferir resultats per zones dialectals.
Gràcies un cop més!

7 comentaris:

Puigmalet ha dit...

De Fraga a Maó i de Salses a Guardamar fins a Vallromanes. Aviat el miler, company!

Assumpta ha dit...

ENDAVANT!!!! :-))

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

I seguim! Recullo, almenys fins a Sant Joan! :-)

Lluís Bosch ha dit...

No participo al teu rànquing, però ho volia fer de forma argumentada:
http://riellblvd.blogspot.com/2010/04/un-barbarisme-dedicat-al-barca-imitosi.html

Anònim ha dit...

Ànims, que segur que aviat arribaràs al miler! Les coses bones volen temps. Força!

Anònim ha dit...

Ànims, que segur que aviat arribaràs al miler! Les coses bones volen temps. Força!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Lluís, t'ho agraeixo, encara que no comparteixo el teu posicionament un cop més.

Tampoc sóc partidari d'argumentar les coses que no faig. Penso que és destinar-hi massa energies que necessito per a actes que faig en positiu.

Burg, si tot va bé passaré folgadament del miler. Però el que em preocupa més es tenir una mostra prou representativa de tot el territori.

Gràcies a tots pel suport que m'esteu donant!