dijous, 14 de juny del 2012

Tallers paremiològics

Finalment m'he decidit a impartir i oferir uns Tallers sobre paremiologia (la ciència que estudia els refranys), un vell projecte del qual va néixer el blog Paremiologia didàctica i que va començar a prendre forma a través d'unes conferències d'una hora que generalment he titulat: Paremiologia 2.0: els refranys, de l'oralitat a internet i dels quals podeu veure algun exemple en el blog de Conferències paremiològiques.

La previsió inicial és oferir-los a partir del curs vinent (setembre en endavant). Però si voleu algun curs d'estiu intensiu, també seria possible d'organitzar-lo.

Són uns cursos divulgatius i pràctics, inicialment adreçats a públic adult (no especialista necessàriament), estructurats en 10 hores que es podrien impartir en sessions setmanals d'1 o 2 hores. Si cal es pot fer un intensiu de menys hores en un únic dia o dues jornades, depenent de la llunyania. L'estructura del curs, a grosso modo, és la següent:
  1. Paremiologia.
    1. Parèmies. Delimitació semàntica. Delimitació funcional.
    2. Origen. Primeres peces (tradició llatina i grega). La llum dels ulls és l’alegria de l’ànima. Llengües romàniques
    3. Referents clàssics (Bíblia, aforismes grecs, tradició llatina). Primers reculls (per segles). Primers diccionaris i reculls.
  2. Autors. Joan Amades, Sebastià Farnés, Mn. Antoni Alcover, Manuel Sanchis Guarner, Cels Gomis, Valeri Serra i Boldú. Altres autors.
  3. Recursos. Tipus de recopilacions (alfabètiques, locals, temàtiques i comparatives)
    1. Refranys preferits (reculls dels refranys millors de cada obra buidada).
    2. Antiparèmies o refranys contradictoris.
    3. Parèmies lexicalitzades.
    4. Parèmies encadenades.
    5. Actualització de dites: refranys estrafets.
    6. Eufemismes: no dir les coses pel seu nom.
    7. Locucions onomatopeiques.
    8. Refranys empeltats - Ditxos contrariats.
    9. Interferències i origen de les dites.
  4. Internet
    1. Cerques i eines. Avantatges. Blogs. Eines d’indexació. Multicercadors temàtics especialitzats
    2. Principals iniciatives a la xarxa.
    3. La ràdio. Espais radiofònics sobre paremiologia i ludolingüística (Les 1001 dites, La paraula del dia...).
    4. Els refranys i les dites a les xarxes socials (Twitter, Facebook...)
  5. Dites.cat - Refranys.com
    1. Catalogació, buidatge i classificació de parèmies. Sistemàtica i funcionalitats. Estructura BBDD i treball des de Google Docs en Excel.
    2. Paremiosfera
    3. Top ten de refranys catalans. Enquestes i estadístiques per Internet
    4. Enciclopèdia paremiològica del cos humà - Verkami.
    5. Llicències i futur. El llibre digital
    6. Paremiologia tòpica. Innovació: aplicació de Google Maps
Els cursos són eminentment pràctics, amb molta exemplificació, exercicis i exemples trets de llibres, la xarxa i el meu material arreplegat al llarg de 15 anys.

Si esteu interessats en programar-ne algun en un Centre Cultural, Associació Cultural, aules formatives, cursos universitaris, etc., no dubteu a escriure'm i us donaré tota la informació que us calgui.

dimarts, 12 de juny del 2012

En cap cap cap i dites.cat a les "Perles cultivades", de Ramon Solsona

Ramon Solsona fa molts anys que ens delecta amb històries sobre l'origen i la variació de les paraules a la ràdio. Aquest any, al seu programa setmanal dels dimarts, les "Perles cultivades" dins El Món a RAC1, pot aprofundir en diversos temes, sempre interessants.

Dimarts passat (MP3) i aquest dimarts (MP3) ha dedicat el seu programa a les frases fetes i les dites, fent un generós esment de les meves dues darreres obres, En cap cap cap. Diccionari de dites i refranys sobre el cap i Dites.cat.

Us deixo els àudios del programa, on Ramon Solsona demana els oients que li facin arribar frases fetes que els agradin pel motiu que sigui. Hi ha veritables "perles"!








dilluns, 4 de juny del 2012

En cap cap cap: Presentació a l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona

Feu clic en la imatge per veure-ho més gran
Em plau convidar-vos a l'acte de presentació del llibre En cap cap cap. Diccionari de dites i refranys sobre el cap que tindrà lloc el dimecres, 20 de juny de 2012, a les 19.00 h, a la Sala Coromines de l'Institut d'Estudis Catalans (C. del Carme, 47), a Barcelona.

Obrirà l'acte Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, que donarà pas a les intervencions del Dr. Joan Veny, membre de la Secció Filològica, Joan Vilaseca, director de l'Escola Francesc Macià de Vilassar de Dalt i autor del pròleg, Joan Sala, promotor de Verkami i l'autor.

En finalitzar la presentació hi haurà un piscolabis i aprofitaré per fer lliurament del llibre als mecenes que m'han indicat que el volien recollir en la presentació de Barcelona. Aprofito per agrair la generositat als 184 mecenes que han fet possible que aquest llibre existeixi i a Verkami, que ho ha possibilitat.

Pels qui no hi pugueu assistir, l'acte es retransmetrà en streaming, a través del web de l'Institut d'Estudis Catalans i la gravació de la presentació es podrà consultar posteriorment en l'hemeroteca de l'entitat.

Hi sou tots convidats!

En els pròxims dies obriré un esdeveniment al Facebook perquè els qui penseu venir us hi pugeu apuntar i així pugui saber, aproximadament, l'aforament previst.