Comptat i debatut, com ja han apuntat tants estudiosos de la llengua, si algun dia desapareix el català serà perquè els catalanoparlants hem deixat de parlar-lo. Ni pamflets, ni campanyes, ni persecucions, ni una història adversa. Res de tot això. Ras i curt: si els catalanoparlants la parlem, els nouvinguts s'hi afegiran, per necessitat i per adaptar-se millor al nou lloc d'acollida.
Si no la parlem i canviem automàticament a altres llengües, "perquè ens entenguin millor", estem demostrant als nouvinguts que el català no és una llengua necessària. I encara pitjor, els estem privant del dret a aprendre-la. Penseu-hi cada vegada que us canvieu a una altra llengua quan a algú li costa expressar-se en català (però potser ho entén!!) o quan us adreceu a algú que us sembla foraster i doneu per fet que no entendrà el català.
I tingueu present que pensar que els forasters no entenen el català, cada vegada serà més estrany. Ajudem-los!
Hem de continuar insistint en això, encara que a molta gent li resulti impossible fer servir el català amb normalitat, pels motius que siguin.
ResponEliminaÉs important i el moment és crucial per al desenvolupament normal i el futur del català: cal ser més combatius i ferms que mai.
ResponEliminaAmb segons qui és molt fàcil, però si saben una mica el castellà i amb això se'n surten, estem perduts...és el que pasa amb molts que han vingut de l'est, no sé perquè... A casa tenim treballant una noia de Lituània i ens costa un piló que digui res en català, es fa la tonta!!! Però, sí, és qüestió de no baixar del burro.
ResponEliminaPetons.
De Lituània i li costa? Però si som gairebé veïns!!! No ens diuen polacos? ;-)
ResponEliminaBromes a part, cal fer-los veure els beneficis d'aprendre el català i que en tinguin necessitat: que vegin que sense el català perden oportunitats o no arriben on podrien arribar amb una mica de voluntat per aprendre la llengua del país.
Sí, sí depèn molt de l'actitud d'ells. I algune s actituds d'ells ens fan torçar la nostra. Jo m'esforço molt en no canviar de llengua, però a vegades és difícil, eh!
ResponEliminaHi fa molt l'hàbit i el costum. Ens van inculcar que era mala educació no canviar de llengua quan algú et parlava en castellà i tu li seguies parlant en català que ho tenim fins al moll de l'os.
ResponEliminaUna altra d'aquestes mentides cíniques. I per què no ha de ser maleducat el qui només parla en castellà i pretén que, fora de casa seva, li segueixin parlant en castellà? Per comoditat i mandra.
És més fàcil dir "no t'entenc" que fer un mínim esforç per intentar comprendre el que t'estan dient.