Pàgines

dimarts, 1 de setembre del 2009

El calendari de la ceba

Amb una mica de retard, però us presento avui una iniciativa del Consell de la Pagesia de Manlleu i l’Ajuntament de Manlleu: El calendari de la ceba.
El calendari de la ceba és un mètode popular que s’ha fet sempre a pagès per saber quins mesos de l’any seran humits o secs.
El dia 31 de desembre, abans de la mitjanit, es parteix una ceba per la meitat i se’n treuen dotze cassoletes, simulant els dotze mesos de l’any. A cada cassoleta s’hi posa una mica de sal i es deixa a la intempèrie tota la nit. Al matí del dia 1 de gener es fa la lectura i es mira com ha quedat cada cassoleta: si hi ha aigua aquell mes serà humit i si encara hi ha la sal, serà sec.

Per això hi ha el refrany que diu Ceba de cap d'any | fa bon averany, perquè com recull Josep M. Bartrina a La meteorologia popular (1881):
La última nit del any es costum en algunas comarcas tallar una ceba en dotze trossos iguals. Se dona á cada un lo nom d'un mes, y s'hi posa á sobre una mica de sal: los trossos en que la sal se licua denotan mesos plujosos, y'ls que no, sechs.
Us aconsello que visiteu el blog del calendari, que us descarregueu el calendari d'aquest any en format pdf i que enllaceu el seu canal RSS per estar al dia dels canvis i nous continguts del blog. Cada mes, també, fan una mica de repàs del refranyer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Avui, sí. Demà, potser no. Depèn dels aires que respira la catosfera modero o no modero.