Amb una mica de retard, però us presento avui una iniciativa del Consell de la Pagesia de Manlleu i l’Ajuntament de Manlleu: El calendari de la ceba.
El calendari de la ceba és un mètode popular que s’ha fet sempre a pagès per saber quins mesos de l’any seran humits o secs.
El dia 31 de desembre, abans de la mitjanit, es parteix una ceba per la meitat i se’n treuen dotze cassoletes, simulant els dotze mesos de l’any. A cada cassoleta s’hi posa una mica de sal i es deixa a la intempèrie tota la nit. Al matí del dia 1 de gener es fa la lectura i es mira com ha quedat cada cassoleta: si hi ha aigua aquell mes serà humit i si encara hi ha la sal, serà sec.
Per això hi ha el refrany que diu Ceba de cap d'any | fa bon averany, perquè com recull Josep M. Bartrina a La meteorologia popular (1881):
Us aconsello que visiteu el blog del calendari, que us descarregueu el calendari d'aquest any en format pdf i que enllaceu el seu canal RSS per estar al dia dels canvis i nous continguts del blog. Cada mes, també, fan una mica de repàs del refranyer.
Per això hi ha el refrany que diu Ceba de cap d'any | fa bon averany, perquè com recull Josep M. Bartrina a La meteorologia popular (1881):
La última nit del any es costum en algunas comarcas tallar una ceba en dotze trossos iguals. Se dona á cada un lo nom d'un mes, y s'hi posa á sobre una mica de sal: los trossos en que la sal se licua denotan mesos plujosos, y'ls que no, sechs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Avui, sí. Demà, potser no. Depèn dels aires que respira la catosfera modero o no modero.