diumenge, 20 de maig del 2012

90ambferrater

Com ens ha recordat David Figueres Felip a Facebook, avui fa 90 anys del naixement de Gabriel Ferrater ( i si no m'erro, aquest 2012 en fa 40 que es va suïcidar). I ens convida a recordar-lo i homenatjar-lo.

He llegit Ferrater. Sobretot el Ferrater lingüista. N'he mantingut el record i m'hi he pogut endinsar molt més gràcies al record que ha mantingut permanentment encès Enric Blanes a través dels blogs i del Twitter.

I un dels escrits que ens ha deixat i que a mi sempre m'ha impressionat per la magnitud, la importància i l'exactitud dels seus continguts és l'entrada 'català' de l'Enciclopèdia Catalana.

Segurament el text original de Ferrater haurà sofert modificacions, addicions, actualitzacions i altres esmenes. Absolutament comprensible en una obra col·lectiva que cerca l'actualització i actualitat constant.

Però el canemàs és seu i us convido a apropar-vos-hi i fer-ne un tast.

Cliqueu en la imatge per llegir l'article sencer d'Enciclopèdia Catalana

7 comentaris:

Elfreelang ha dit...

Crec que en Gabriel Ferrater ha estat un intel·lectual excepcional en la nostra cultura....un tipus original i savi que va tocar amb mestratge moltes tecles del coneixement i de la literatura!

Sr. March ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Excepcional intel·lectual; excepcional poeta!

La meva contribució:

http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2011/04/dia-del-llibre-gabriel-ferrater.html

Anònim ha dit...

Són fantàstiques aquestes iniciatives a la xarxa per recordar els nostres poetes.
Convé no oblidar d'on venim i servar aquest amor per la llengua que tots ells ens varen ensenyar.

;-)

Puigmalet ha dit...

És una llàstima que l'edició digital de la GEC perdi l'autoria dels articles.
A la GEC de paper del 2004, la meva, a banda de GFe, Gabriel Ferrater, aquesta cinquena accepció dins l'article de 'català' té moltes d'altres autories: MxC, JRoP, GeC, AMB, JMGT, JVC, FMM, MSanG i JFu/R.

Olga Xirinacs ha dit...

Anys i panys que he llegit els Ferraters, el Gabriel i el Josep, no sé quin de tots dos més interessant.
Plens de gràcia.
I això em fa comunicar-te la dita que vaig sentir fa poc per primera vegada, i que potser ja és molt sabuda. La respon una àvia quan li donen les gràcies i ella diu, somriuent: "totes les que a vostè li falten."

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ja veieu que hi ha molt moviment a la xarxa darrerament. Jo em vaig asssabentar i hi vaig arribar ben just a aquesta iniciativa!

M'agrada participar-hi i que s'organitzin des de diferents àmbits i interessos!

Puigmalet, és un problema això de no citar curosament les fonts, i tant! Ja m'imagino que tot l'article no és atribuïble a Ferrater, però segur que hi té bona part de culpa!

Olga, jo, de resposta, havia sentit: "Vostè les té totes!", en un sentit positiu. :-)