dijous, 26 de juliol del 2018

Diccionari de sinònims de frases fetes, de M. Teresa Espinal

El Diccionari de Sinònims de Frases Fetes (DSFF), de M. Teresa Espinal (UAB), és un diccionari conceptual d'expressions lexicalitzades (allò que en la gramàtica tradicional s'han anomenat genèricament locucions i frases fetes).

La primera edició en paper va sortir al 2004, publicada pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, Publicacions de la Universitat de València i Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Era un volum de 1578 pàgines amb un CD-ROM de suport. Al juny de 2006 es va fer una segona edició revisada.

Aquesta obra ja es troba en línia, en format PDF, al Dipòsit Digital de la Universitat Autònoma de Barcelona:

http://ddd.uab.cat/pub/llibres/2006/89642/Diccionari_sinonims_Espinal_a2006.pdf

I ara ha aparegut una versió en línia que incorpora algunes revisions i modificacions de la segona edició de l'obra impresa:

https://dsff.uab.cat/

L'obra inclou 5.500 entrades conceptuals i 15.500 expressions lexicalitzades. Per tant un cabal molt important per a poder consultar a partir de diferents criteris, com ara algun mot clau o algun terme conceptual.

Aquesta versió en línia ha estat desenvolupada per Pere Orga i està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons, que en permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original.