dissabte, 20 de maig del 2006

Llengua.org

Llengua.orgEl passat dilluns 8 de maig de 2006 es va presentar públicament el portal del projecte Llengua.org, dins el context de FesInternet, la Festa d'Internet 2006, a la carpa situada a l'avinguda de la Catedral de Barcelona.

Llengua.org és un projecte impulsat per la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), amb el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Aquest portal pretén esdevenir el punt de confluència de les persones que gestionen llocs web perquè hi puguin trobar eines i recursos de programari lliure que els facilitin integrar diversos mòduls que millorin la interfície dels seus llocs webs institucionals o personals de la manera més còmoda i senzilla possible.

Llengua.orgAixí, no es pretén pas competir amb les iniciatives ja existents ni duplicar esforços en aquest sentit, sinó tot el contrari: que el portal permeti centralitzar totes les iniciatives existents per millorar el coneixement per desenvolupar llocs web, a través de mòduls tutoritzats i altres ajudes personalitzades.

El portal s'ha desenvolupat amb Drupal i permet l'autogestió dels continguts d'una manera dinàmica i senzilla.

A banda de presentar recursos per a la creació de pàgines web (wikis, calendaris o gestors de continguts), o per a la comunicació (correu electrònic, missatgeria, parla per internet o creació de weblogs), cal destacar el desenvolupament d'un mòdul d'importació de les dades de l'Open Directory Project (ODP) per incorporar d'una manera ràpida, còmoda i sense manteniment posterior, un directori d'enllaços propi basat en les dades de Dmoz.

Què vol dir això exactament? Doncs que pots incorporar en la teva pàgina web o en el teu lloc web institucional un apartat d'enllaços recomanats basat en alguna de les gairebé 7.000 categories (i vora 44.000 enllaços) que té en aquests moments l'apartat en català del directori.

I quins avantatges té tenir incorporat aquest mòdul o fer-me jo un apartat de llocs recomanats?
Doncs que l'ODP, que és un directori d'abast mundial mantingut per editors voluntaris d'arreu del món, ara com ara garanteix la integritat de les dades, en el sentit que:
- És un directori mantingut a diari per persones que revisen, cataloguen i descriuen els llocs web que suggereixen els usuaris.
- La potència del sistema utilitzat en el directori permet garantir que els llocs web llistats en les seves categories funcionen, perquè tenen ginys que revisen periòdicament els enllaços un a un i enretiren els que ja no són actius.
- Si prenem com a font un directori de prestigi, funcional, actiu i actualitzat, com és l'ODP, si nosaltres hi suggerim allà els nous llocs que anem creant (si som productors de nous recursos a la xarxa), l'entorn de llengua.org ens garanteix que aquells usuaris i usuàries que tinguin descarregat el mòdul de Dmoz podran trobar-hi automàticament aquest lloc que nosaltres haurem creat.
- El desenvolupament del mòdul dmoz de Llengua.org garanteix una captació automàtica de les noves dades del directori font. En menys d'una setmana, un lloc que hagi estat donat d'alta a Dmoz apareixerà en les vostres llistes d'enllaços de Llengua.org.

El meu apassionament per aquest projcte ve de dues bandes: d'una banda sóc editor de l'Open Directory Project des de fa més de cinc anys i vaig començar en una petita categoria de Llengua catalana, categoria que ha servit de mostra per iniciar aquest projecte; d'altra banda m'han demanat que m'integri en l'equip coordinador i dinamitzador del projecte Llengua.org. O sigui que us parlo amb coneixement de causa.

I el millor de tot és que això que ara veieu només és la primera fase de desenvolupament. En pocs mesos podreu provar la potència d'un mòdul personalitzat per triar enllaços d'una manera molt més dinàmica i personalitzada que estic segur que us encantarà per la versatilitat i facilitat d'ús.

I com a mostra, un botó: el pròxim article d'aquest blog serà una mostra de descàrrega d'enllaços utilitzant el mòdul Dmoz de Llengua.org.