dimecres, 14 d’abril de 2010

Top ten dels refranys catalans. Estadístiques dels 600 primers informants

Unes quantes dades estadístiques sobre les primeres enquestes rebudes per a l'estudi per determinar els refranys més populars de la llengua catalana.

En poc més d'un mes he rebut vora les 750 enquestes. N'he respost, de moment, només unes 630 i estic encara responent correus del dia 27 de març. Perdoneu el retard, però l'allau de correus i la Setmana Santa m'han impedit tenir-ho més al dia. Bon senyal, però, perquè les enquestes arriben a bon ritme.

He intentat determinar la filiació dialectal de les primeres 600 enquestes. El resultat és el següent:

Com podeu veure, hi ha força desigualtats territorials i aquesta és la tendència que hauré d'intentar equilibrar per poder oferir resultats a partir de les principals zones dialectals.

Un 77,33 % de les enquestes rebudes (464 de 600) corresponen al Principat, en les zones on es parla el dialecte oriental. A continuació, a molta distància, amb un 7,5 % hi ha la representació d'informants del País Valencià (45 informants) i només un 4,67 % corresponen a la zona on es parla el dialecte nord-occidental del Principat (28 informants).

Presencial és la representació de l'alguerès (1 únic informant) o del català septentrional (3 informants).

També hi ha un nombre significatiu d'informants que em diuen amb molta claredat que les seves fonts d'influència dialectal són prou diverses. Els 14 informants que consten aquí em donaven notícia d'influència de diverses zones dialectals. I he d'intentar reduir el nombre d'enquestes incompletes, on no tinc dades de filiació dialectal.

Faig doncs una crida a tothom que no ha participat a fer-ho (encara sou a temps!) i molt especialment als parlants d'aquestes zones menys representades (i amb menys parlants també, tot sigui dit).

Us recordo les 3 normes bàsiques per participar:
  1. Feu una llista (de memòria, sense consultar llibres ni parlar amb ningú) dels 10 primers refranys catalans que us vinguin al cap.
  2. Envieu-me aquesta llista al meu correu personal: vpamies@gmail.com (no deixar-ho escrit enlloc per no condicionar les respostes d'altres persones que vulguin participar).
  3. Indiqueu-me d'on sou o on heu viscut majoritàriament (municipi i comarca) perquè jo pugui després extrapolar dades i oferir resultats per zones dialectals.
Intento marcar-me un calendari de treball. És possible que estigui recollint dades fins a Sant Joan i estigui en disposició d'oferir dades concretes passades les vacances d'estiu.

Però si el ritme de recollida d'enquestes segueix a prou bon ritme per assolir el miler (amb diversitat representativa de totes les zones dialectals), abans, potser estaria en disposició d'oferir els resultats a mitjan estiu. Ja aniré ajustant el calendari.
Publica un comentari a l'entrada