dijous, 2 de gener del 2014

300 dites que faran història

Començo l'any amb un nou projecte ambiciós i engrescador: 300 dites que faran història pretén, des del 13 de gener fins al 9 de novembre de 2013, data en què som convocats a una consulta per decidir cap on volem anar com a país, en el tricentenari de la pèrdua de les nostres llibertats, publicar diàriament una dita, glossada i comentada, en relació amb el moment polític i social que estem vivint.

Així, dia a dia, pretenc aportar la meva visió a través de la saviesa del refranyer.

Com tots els projectes que engego vull que sigui una iniciativa participativa i per això ja us dic que no tinc tancat el repertori de 300 dites. Vull deixar que els esdeveniments m'inspirin i també vull deixar una porta oberta perquè vosaltres, lectors i seguidors, hi pugueu dir la seva i pugueu proposar aquells refranys i dites que penseu que haurien de constar en aquest repertori. 

Com ho podeu fer? Com sempre, n'hi ha prou amb deixar un comentari en qualsevol entrada d'aquest blog, fer-me arribar els vostres suggeriments a través del correu electrònic o deixar algun comentari en el compte de Twitter o en la pàgina del Facebook.

Feu un tast amb la primera entrada que he penjat per presentar la iniciativa:

001 - Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra

El procés d'alliberament nacional ha comptat amb un capità agradós de les dites marineres. Així hem sentit a parlar de singladures, de redreçar rumbs, de vents i tempestes en contra, de capitans i mariners. En podem ampliar a bastament l'inventari i l'imaginari.

En unes declaracions que ja tenen una mica de temps i que van inspirar alguns passatges del Polònia deia aquest capità:
"Jo faig front a aquesta situació d'un país farcit de problemes amb aquell lema que figura en una roda de timó de vaixell que em va regalar un modelista naval de Premià de Mar un temps enrere, i que en la seva inscripció diu: "Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra". Faig front a aquesta singladura amb aquesta actitud."
El refranyer, al respecte té una dita, referida a la salut i el cos humà que crec que n'és la inspiradora: «Cap calent, peus freds, ventre lleuger i cor net». Diu que són els millors ingredients per no haver de visitar el metge. Però hi hem de saber llegir, al darrera, el sentit metafòric de cadascun d'aquests consells.

5 comentaris:

Puigmalet ha dit...

Intentarem contribuir a l'estat propi paremiològic. Com en la construcció de l'altre estat propi, "cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança", que deia Fabra. Al seu servei, Víctor.

Salvador Macip ha dit...

Un bon projecte! Molta sort! I bon any nou.

KRT ha dit...

T'aniré seguint! Com sempre, un plaer, aprendre gaudint. Bon any!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Joan, hauré de mirar si hi puc encabir algunes cites d'autor entre les 300 dites que faran història. Penso que hi farien prou goig. I no en podria mancar alguna de mestre Fabra!
Salvador, KRT, gràcies pels ànims! Ja veieu que aquesta capissola no para mai quieta!

Carme Rosanas ha dit...

Una idea fantàstica i una bona contribució al país!