dilluns, 27 de gener de 2014

Els refranys més usuals de la llengua catalana


Us en recordeu de l'enquesta del Top ten de refranys catalans? Doncs vull compartir amb vosaltres una altra iniciativa de caire semblant, però molt més ambiciosa i rigurosa que he endegat en col·laboració amb Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i cultura romaneses i professor a la UB), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica, professor a la UB i investigador principal del projecte ParemioRom, “Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori”) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica i professora a la UVic).


Volem determinar quins són els refranys més usuals de la llengua catalana, els que hauria de conèixer qualsevol parlant de la llengua, sigui de l'àmbit lingüístic que sigui, tingui l'edat que tingui i sigui nadiu o l'hagi après com a llengua d'acollida.

Us demanem que empleneu una enquesta, que us podeu descarregar des del blog o des d'aquesta adreça directa de Dropbox. És una graella d'Excel de 500 refranys, classificats per tema, dels quals ens heu de dir (a la columna A) si els coneixeu o no, si els useu (S, N o U) i si en coneixeu cap variant (columna C). També podeu proposar refranys al final de cada bloc temàtic, en el camp "Més".

Empleneu també les dades personals que ens permeten tenir un perfil dialectal vostre (a l'encapçalament de l'enquesta) i retorneu-nos l'enquesta a l'adreça de correu refranysmesusuals@gmail.com.

Dediqueu-hi el temps que cregueu necessari. Teniu de temps fins a Sant Joan (24 de juny).
Som conscients que l'esforç que us demanem aquest cop és molt superior al que us demanava per al Top ten de refranys catalans i us agraïm la bona disposició a participar-hi i el temps que ens dediqueu. Ens agradaria poder-vos recompensar l'esforç d'alguna manera, però com sempre és un projecte fet des de la voluntat dels impulsors i sense cap fons econòmic al darrere. Tot i així, pensem que poder disposar d'un refranyer temàtic de 500 refranys ben actuals i representatius de tot l'àmbit lingüístic català ja és una compensació, en part, i us volem obsequiar també amb l'exclusiva del resultat del rànquing dels primers 100 o 200 refranys més votats que us farem arribar en format digital al correu electrònic de contacte.

Si voleu més informació sobre aquest projecte, us remeto al blog (http://www.refranysmesusuals.cat) i a la nota de premsa que vam fer arribar als mitjans de comunicació el 15 de gener, quan vam iniciar el projecte: http://www.refranysmesusuals.cat/2014/01/nota-de-premsa-els-refranys-mes-usuals.html.
Espero que us agradi aquest nou projecte, que trobeu interessant la tria temàtica que hem fet d'aquests 500 refranys i que us animeu a participar-hi.
Podeu seguir l'actualitat del projecte a través de: 

2 comentaris:

Enric H. March ha dit...

Has rebut la meva, Víctor?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sí, Enric! Anem amb una mica de retard en la confirmació de la recepció per l'allau d'enquestes rebudes.

Us confirmarem que l'hem rebuda i us demanarem que passeu cadena. :-)