divendres, 1 d’agost de 2014

La perdurabilitat dels blogs. Revisió de l'aposta del 2009

Imatge extreta de l'article de Vilaweb de 2005
Tot arriba i tot torna. I continuem amb el debat sobre la vitalitat dels blogs, que és com el conte de mai acabar. La cançó de l'enfadós.

Us poso en antecedents. A l'agost de 2005 Vilaweb, durant el mes d'agost, va publicar un especial sobre blogs de la catosfera: blogs per prendre'n nota. Teòricament eren els blogs tendència del moment.

Al 2009, jo vaig revisar aquells blogs i vaig aportar unes dades sobre perdurabilitat dels blogs. Un 55% dels blogs triats per Vilaweb al 2005 encara s'actualitzaven al 2009 i un 26% més encara eren consultables i en línia, encara que ja aturats o amb una actualització més remota. Déu n'hi do, per estar-se morint els blogs!

I aquell mateix 2009 vaig fer una aposta personal i vaig triar 30 blogs que pensava que a cinc anys vista (agost del 2014) encara podien seguir funcionant.

Primer de tot faré la prova del cotó a la llista de Vilaweb del 2005. I la situació resulta bastant crítica gairebé 10 anys després: 11 blogs són inaccessibles (35,5%), 13 no s'actualitzen des del 2013 (o abans) (42%) i només 7 blogs continuen immutables (22,5%).

I de la meva llista? Comptant que eren blogs una mica més moderns (alguns) o que ja havien perviscut durant uns quants anys, hi ha una mica més de sort i les estadístiques diuen que: només 5 blogs són inaccessibles (16,1%), 4 no s'han actualitzat aquest 2014, però encara són consultables en línia (12,9) i, la resta, 22 blogs, se segueixen actualitzant regularment (71%).

Com podem llegir aquestes dades? Deixeu-me fer unes consideracions que matisin o expliquin les dades estadístiques fredes:
  1. Els blogs segueixen tenint una bona vitalitat i futur. Se n'ha diversificat el contingut, moltes empreses o entitats han apostat per tenir un espai d'actualitat fàcilment gestionable i n'han obert i els mantenen.
  2. Els blogs ara han de compartir l'espai a internet amb diverses xarxes socials, que han entrat amb força, que són fàcilment consultables i manejables des de dispositius mòbils i tauletes (abans el tràfic venia gairebé únicament des d'ordinadors de sobretaula i portàtils). I temps. La gent escriu i comparteix molts continguts a través d'aquestes xarxes socials. Són continguts que abans només podíem compartir a través dels blogs (o altres serveis de dubtosa continuïtat). Així passa amb les fotos a Instagram o Pinterest, els vídeos a Youtube o directament al Facebook, escrits directament a les xarxes socials, com ara Twitter o Facebook, que també admeten fotografies i vídeos...
  3. Als blogs hi continuem trobant informació perdurable, que no és de consum del moment. Per experiència, un 70% de les visites al blog són directes des del cercador Google. Estan ben posicionats i les cerques hi porten trànsit de consultes. Però perquè això passi ha d'haver-hi un gruix d'informació, informació especialitzada i reconeguda.
  4. Hi ha en català almenys 3 serveis de blogs que es mantenen actius i amb força: Wordpress, Blogspot i els blocs de Vilaweb.
  5. Molts blogs que no s'han continuat actualitzant segueixen sent consultables perquè són sota el paraigua d'aquests serveis gratuïts (Wordpress i Blogspot). Si l'autor agafa un domini (.com, .cat, .org.) i deixa d'escriure al blog, quan li caduca el domini, ja no l'acostuma a renovar i es perd el contingut.
  6. L'any 2013, amb el tancament del servei de Google Reader, es va trencar el contacte i seguiment de molts blogs. La majoria de lectors de blogs ho féiem a través dels enllaços de subscripció (RSS). A més, GReader creava automàticament una categoria per als blogs que seguíem, cada cop que ens fèiem seguidors d'un blog determinat. Hi ha hagut un impàs de mesos que molta gent ha deixat de seguir notícies RSS i ha deixat de seguir els blogs, també, és clar.
  7. Del 2009 cap aquí han desaparegut molts blogs, però també n'han aparegut molts de nous. I de temàtiques ben diverses i diversificades. I com hem vist amb l'estudi molts d'altres s'han mantingut.
  8. El valor dels blogs que s'han mantingut és que se segueixen actualitzant i que contenen un dipòsit d'informació i de dades molt valuós.
Algú s'anima a fer aposta de blogs per al 2019? Com serà internet llavors? Seguirem dient que els blogs es moren? Hauran mort de veritat?
Publica un comentari a l'entrada