Diuen que a Internet hi és tot. Si més no, tot allò que algú s'hagi pogut imaginar i que vulgui cercar. I trobar, és clar.
No sé si això no deixa de ser una brama o una llegenda urbana, com se'n diu ara d'aquestes històries. Però el que és ben cert és que el nostre poblet, tot i no ser aquell poble ple d'irreductibles gals, també ha fet el seu forat a la teranyina cibernètica.
Estic segur que amb un estudi percentual d'habitants i llocs web, Vallromanes sortiria força ben representada.
Intentaré fer un repàs i una visió una mica crítica del que hi ha i del que hi manca.
1. On cercar informació de Vallromanes a Internet?
Jo us recomano passar per la categoria pròpia que existeix a l'Open Directory Project, amb una vintena llarga de llocs en català i uns pocs menys en castellà.
Ja us he parlat en altres moments d'aquesta iniciativa altruista mantinguda per editors voluntaris d'arreu del món, en un exemple de comunitat virtual activa i compromesa. Compareu aquests resultats, per exemple, amb els que ofereix el directori de Yahoo!, menys altruista i amb requisit de pagament per incloure llocs al directori.
Gràcies a la tasca que fan aquests editors voluntaris, des d'altres llocs web us poden oferir altres maneres de recuperar aquesta informació. Així, si sou uns malalts de les RSS, i aplicant-ho a l'exemple de la categoria sobre Vallromanes, podeu subscriure-us als canvis d'aquesta categoria o qualsevol altra a través dels serveis que ofereix Llengua.org, una iniciativa de la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), amb la col·laboració de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), de la qual ja us en vaig parlar en el seu moment. O també podeu incorporar un apartat d'enllaços en el vostre lloc web d'una manera senzilla i automatitzada, per tenir sempre actualitzats els enllaços del municipi sense que us hagueu de preocupar si desapareixen, canvien de lloc o n'apareixen de nous.
2. Llocs institucionals o personals?
Destaca i sorprèn el pes que tenen els llocs personals (o particulars) enfront de les iniciatives institucionals. Perquè, què trobem a nivell institucional a Vallromanes o sobre Vallromanes? Ben poqueta cosa: el web de l'Ajuntament, absolutament desaprofitat, amb poca informació, poc navegable i poc vistós. I que encara estem pendents que algun dia faci el pas d'allotjar-se en el domini PuntCAT, que tant va costar d'aconseguir!!!
D'un temps ençà potser ha millorat una mica l'apartat de notícies (cap del desembre, tres del gener, vuit de febrer...), que no sabem si és fruit de la proximitat de les eleccions municipals o serà un avenç real del web municipal. El temps dirà.
I ja està, tret de les fitxes que tenen tots els municipis de Catalunya a la Diputació, al SIAL o a l'IDESCAT.
Perquè dels llocs dels partits polítics, més val no parlar-ne. Mireu quan van penjar una notícia per última vegada... i teòricament estem a punt d'engegar la campanya per les eleccions municipals!!!: CDC, ERC-MxV, ICV, iVall, PP i PSC. Sic, sic i resic.
3. És negoci tenir un lloc web a Vallromanes?
Pel que sembla, no. Almenys això es desprèn dels pocs negocis i comerços amb presència a Internet. Destaquem només el P&P Vallromanes, el Restaurant Sant Miquel o Via 21, l'únic, ara com ara, amb el domini PuntCAT activat.
No només no és negoci, sinó que, els pocs que s'hi aventuren ni tan sols es molesten en tenir una versió en català. Aiii, és que queda més xic i universal tenir-ho tot en castellà, que pels quatre arreplegats que ens ho demanen en català... I és més barat, és clar, ¡que la peseta es la peseta, y ya todos nos entendemos, ¿no?!
Que l'hi preguntin als amos del Cámping el Vedado, per exemple, que troben necessari fer versions del lloc web en castellà, anglès, francès, alemany o neerlandès, abans que en català. O els del Don Caballo, 9 Hàbitat, Vallromanas Golf Resort, Vallromanes Verd o l'omnipresent Golf de Vallromanes. Que no us enganyi el nom en català...
4. I què ens queda, doncs?
Doncs ens hem d'acostar a les iniciatives privades i personals, és clar.
Comencem a trobar una certa representació d'entitats del poble, com ara els Amics de la Fotografia de Vallromanes, l'Ateneu de Vallromanes, els Pollancres de Vallromanes, els Trinxacadenes o espais de debat que han vingut a omplir el buit deixat per Vallromanes.info (ja no actiu), com ara l'Espai Vallromanes, La casa Bruna, POUM Vallromanes, Vallromanes lliure o la sala de Xat de Vilaweb.
I pàgines personals o blogs d'alguns veïns del municipi, amb més o menys assiduïtat i actualització, com ara l'Entrellum, de Toni Ibàñez; aquest Raons que rimen, o Itaca 2000, de Jordi Gomara.
5. M'apunto!! Jo també he obert un lloc a/sobre Vallromanes!!
Digueu-me si hi ha noves iniciatives a Internet sobre o des de Vallromanes, que en farem una mena d'inventari.
1. David Ricart i Miró ens informa que existeix l'Associació Amunt i Avall, d'àmbit supramunicipal, però formada per persones de Vallromanes i amb seu a Vallromanes.
2. Oriol Sintas ens presenta l'empresa d'Internet Ciberban.net (també e-nergy.net), amb seu a Vallromanes i creadora de portals de diversa temàtica, com ara www.soloski.net, www.infoaventura.com, www.casaactual.com, www.elmotor.net, www.motosonline.net. Oriol, t'animem a oferir els teus serveis també en català. Segur que el lloc web guanya en visites i moviment! ;-)
3. David Ricart Miró també ens comunica que ha obert el seu blog com a candidat a l'alcaldia per Esquerra-MxV (5-3-2007).
4. Neix el Centre Excursionista de Vallromanes. En el seu blog podem trobar notícia de les activitats que pensen fer (15-4-2007).
5. Isabel Erenas, candidata pel PSC a l'alcaldia de Vallromanes, presenta el seu espai web de cara a les municipals d'aquest any (en tinc notícia el 20-4-2007).
6. Josep Maria García Pérez ha obert també un blog, en català i anglès, i amb dades d'actualitat del municipi (en tinc notícia el 2-5-2007, a través d'Espai Vallromanes .
7. A través del blog d'en Josep Maria descobreixo els llocs del Restaurant Montbell i del Restaurant Can Gurguí (en format blog, encara en fase molt inicial i amb un necessari rentat de cara lingüístic) (8-5-2007).
8. Just una setmana abans de les eleccions, apareix el lloc del candidat d'ICV, David Carrillo (en tinc notícia el 21-5-2007).
9. A través del blog de Josep Maria Garcia, m'assabento de dos nous llocs web a Vallromanes: la pàgina de Marina Parés sobre assejament moral, molt completa sobre el tema del mobbing, però només en castellà; i un nou blog participatiu, de l'òrbita de MxV-ERC, Participació Vallromanes. (5-7-2007).
10. Al juliol de 2007, el blog del PP de Vallromanes ha desaparegut. N'esperem el retorn al 2011? També comprovo que, des del seu naixement, el blog del candidat David Carrillo no deixa de ser un mirall del web d'ICV-Vallromanes, perquè hi dupliquen amb una fidelitat absoluta les notícies en un i altre lloc. Suposo que, un cop passades les eleccions, ja no cal escarrassar-se gaire amb els llocs web fins d'aquí a 4 anys. Oi?
11. Ja fa uns mesos, Toni Ibàñez ha obert un microespai sobre excursions per Vallromanes. Us recomano Caminant per Vallromanes i les caminades que s'hi narren d'ací i d'allà.
12. Per la Festa Major, trobo, a través dels enllaços RSS, els Rústics de Vallromanes. Festa, Carnaval i xerinola. I esperem que continuïtat. Benvinguts al ciberespai!
13. El 22 d'octubre de 2007, veig que apareix Capvespre - Ràdio Vallromanes, la pàgina web del programa cultural de l'emissora del poble. Una molt bona iniciativa que fora bo d'estendre a tota la programació de la ràdio. Recordo que en els inicis d'emissió de Ràdio Vallromanes (al 94.2 de la FM), es parlava de la possibilitat que emetés també per Internet. Només era qüestió de pressupost i tècnicament era possible. Tan de bo sigui una idea que no hagi quedat desada al calaix!
14. El 19 de desembre de 2007, començo Un polsim de refranys, l'espai de refranys i dites de Ràdio Vallromanes, al 94.2 FM. El programa, quinzenal, té el suport del blog, on es poden ecuperar tots els programes anteriors i un escrit del contingut de cada programa.
15. El 9 de febrer de 2008, Mariluz Muñoz, regidora de Cultura, Esports i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vallromanes rep de regal un blog i comença a actualitzar-lo.
Blog personal de Víctor Pàmies i Riudor. En aquest diari pretenc fer la meva aportació a partir dels següents temes principals: l'actualitat de la llengua catalana; l'actualitat a Vallromanes, el meu poble; les meves lectures; llocs webs d'interès, i la paremiologia. Encara que finalment, acabaré parlant d'aquelles coses que em preocupen o que se m'acuden a cada moment.
5 comentaris:
Bona feina.
He trobat molt encertat aquest treball respecte la presència de Vallromanes a internet, us felicito. Però també us he de dir que li he trobat una mancança; a l'apratat d'entitats hi manca Amunt i Avall, l'entitat que es dedica a la vigilància forestal a cavall i que tenim la pàgina web: http://www.cavall.cat
Aprofito per a informar que ben aviat estarà operatiu el meu bloc personal com a candidat a l'alcaldia de Vallromanes, bloc que contribuirà a enriquir la vallromanes internauta.
David Ricart i Miró
Hola, David.
Sí que conec el web d'Amunt i Avall, però havia considerat que el seu "àmbit" era supramunicipal i per això no el comptava en els llocs de Vallromanes. Com tapoc hi considero el Consell Comarcal o altres entitats d'àmbit comarcal o de més d'un municipi.
Suposo que és deformació professional: massa anys editant a l'Open Directory Project. Sense anar més lluny, a l'ODP, el web d'Amunt i Avall està classificat a http://editors.dmoz.org/World/Catal%c3%a0/Regional/Catalunya/Barcelona/Societat/ , perquè el seu àmbit, si no vaig errat, és tota la serralada de Marina, que abasta diverses comarques de Barcelona.
No cal que us digui que estaré pendent de l'aparició de qualsevol altre nou lloc web que pugui enriquir la varietat amb què ja compta Vallromanes.
Gràcies per ajudar-me a millorar el contingut de l'article!
Amunt i Avall, vigilància a cavall
Fins ara la nostra associació ha desenvolupat l'activitat a Alella, concretament la prova pilot de vigilància forestal a cavall, té vocació de Parc, és a dir l'objectiu és fer l'activitat a tot el Parc del Litoral -ens que agrupa 14 municipis- Però tot i així, som una entitat formada per persones de Vallromanes i amb seu a Vallromanes.
David Ricart i Miró.
Hola Víctor, et reenvio el comentari que m'han deixat al teu post a Espai Vallromanes:
Anonymous said...
Suposo que no es conegut que a Vallromanes hi ha una empresa d'internet que té 5 portals y uns 40 milions de visitants/any, si us interesa els portals són www.soloski.net, www.infoaventura.com, www.casaactual.com, www.elmotor.net, www.motosonline.net y www.ciberban.net.
La persona de contacte sóc Jo, Oriol Sintas (webmaster@ciberban.net)
Ja direu qué us semblen
23:15
Jo ja m'he mirat les pàgines i em semblen interessants, però, en el meu cas, lamentablement, li hauré de comunicar que a la meva pàgina de Vallromanes no poso pàgines ni de publicitat ni d'empreses privades. Entenc que el lloc on s'han de posar ha d'ésser llengua.org i dmoz, no és cert?
Salutacions
Gràcies, Jordi i Oriol.
Com li comentava a l'Oriol Sintas a la reproducció d'aquest article a l'Espai Vallromanes, en l'article només considerava llocs web referits a Vallromanes.
En aquest cas, doncs, podem fer esment a l'empresa d'Internet ciberban.net perquè és de Vallromanes. I aprofito per afegir que ens agradaria veure ben aviat la versió catalana del lloc. :-)
D'altra banda, he vist amb sorpresa que Ciberban també fa servir les dades de Dmoz, en el directori que té a la pàgina inicial, la qual cosa, com a editor de Dmoz des de l'any 2001 m'afalaga.
Sobre el comentari d'en Jordi, que aquests llocs s'haurien de posar a Llengua.org i Dmoz, jo suposo que l'Oriol Sintas, com a bon professional dedicat a posicionar llocs a Internet, haurà tingut en compte de proposar els seus llocs a les categories en castellà de l'Open Directory Project, pel pes que pot tenir per a un lloc aparèixer en aquest directori de referència.
A Llengua.org les dades que es presenten al directori corresponen a les dades de l'Open Directory Project. No són dades pròpies, doncs, sinò que s'actualitzen a mida que s'actualitza Dmoz. Aquesta és la gràcia de fer servir aquest sistema, que quan s'actualitza la font original, també ho fan en cascada tots els llocs que utilitzen aquestes dades. I no cal manteniment. :-)
I per acabar, malhauradament, els llocs que proposa l'Oriol Sintas no tenen versió catalana i a Llengua.org només importem les dades de l'apartat en català de l'ODP.
Publica un comentari a l'entrada