dijous, 1 de març del 2007

Actualitat català. Nous termes normalitzats del Termcat

El passat 1 de febrer, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC 4812) publicava nous termes normalitzats del Consell Supervisor del Termcat.

Són 55 termes dels àmbits de l'Alimentació, de les Ciències de la vida i de la salut, del Comerç electrònic, d'Economia i empresa i de l'Esport.

El Consell Supervisor del Termcat és l'òrgan encarregat de la normalització dels neologismes del lèxic d'especialitat, que tenen caràcter subsidiari respecte a la normativa establerta per la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Podeu consultar tots els termes aprovats a la Neoloteca del Termcat.

D'aquesta manera, intenta fixar vocabulari específic d'alimentació arribat amb l'eclosió dels restaurants japonesos. Així de l'azuki en direm mongeta azuki; del wasabi, rave japonès, o del gomasio, sal de sèsam.

També, en l'ambit del correu electrònic i la publicitat per Internet, proposen fixar alguns termes que ens havien arribat en anglès i que ara ja tenen una forma catalana vàlida. Així, dels pop-up, en direm anuncis emergents, els banner són ara ja els bàner (i no només les cibertires) i el pharming ('Pràctica exercida a través d'Internet consistent a fer modificacions no autoritzades al sistema de resolució de noms de domini per dirigir un internauta a una pàgina web fraudulenta, en comptes d'adreçar-lo a la pàgina on volia anar.') és el descaminament.

En un comentari anterior, de setembre de 2005, intentava recollir les publicacions anteriors de termes normalitzats. Entre aquella data i aquesta, a banda del canvi de Conselleria que resol la publicació de termes (ara el Departament de la Vicepresidència, un d'aquells departaments que fa cara de durar menys que un caramel a la porta d'una escola), hi ha hagut la publicació de 3 resolucions més amb termes normalitzats. Si a algú li interessa trobar-les, són:

- DOGC 4542. RESOLUCIÓ PRE/3684/2005, de 15 de desembre, per la qual es publiquen termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat.
- DOGC 4639 . RESOLUCIÓ PRE/1561/2006, de 15 de maig, per la qual es publiquen termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat.
- DOGC 4727. RESOLUCIÓ PRE/3058/2006, de 19 de setembre, per la qual es publiquen termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat.