dilluns, 5 de març del 2007

Política municipal?

Aprofundiré ara en un dels apartats de l'article Vallromanes al NET. En concret, intentaré fer una anàlisi del que podem esperar dels nostres aspirants a governants pel que fa a la seva presència i vitalitat al NET. Deixo altres consideracions polítiques per a altres analistes més capaços i informats que jo.

Jordi Gomara ens facilita un apartat amb els Partits polítics de Vallromanes (en ordre alfabètic) al seu Espai Vallromanes. Són 6: CiU, ICV, iVall, MxV-Esquerra, PP i PSC.

No us espanteu. Som-hi! Poso un "+" o un "-" davant de cada comentari, segons sigui positiu, negatiu o "+-" si pot valorar-se tan positivament com negativament (per diversos aspectes).

Algunes consideracions, seguint també un rigorós ordre alfabètic i intentant no entrar en consideracions "polítiques", més enllà del que ells mateixos ens ofereixen a través d'Internet.


1. CiU - Darrera actualització: 7.4.2003. El gas arriba a Vallromanes.

- Només 3 notícies de rabiosa actualitat... del 2003.
- Encara no tenim programa per al 2007-2011.
- Encara no tenim candidatura.
- Tret de les sigles, només tenim notícia de Cabot mare i Cabot fill com a integrants d'aquesta formació política.
- No hi ha apartat participatiu per als visitants.
- El darrer butlletí «Parlem-ne» és de maig de 2003.


2. ICV - "Network error". [Actualitzo al vespre: Darrera actualització: 5.3.2007. Eclipsi de lluna des de Vallromanes.]

- Potser hauríem de canviar el nom de la formació per "Network error", perquè el servidor on tenen hostatjat el web falla més que una escopeta de fira.
+ Però recordo que tenien força notícies d'aquest darrer mes. Són els que semblen haver començat campanya més d'hora.
+- Encara no tenim programa per al 2007-2011. Encara que comencen a apuntar-lo en notícies d'actualitat.
+ Han presentat el candidat (no la resta de la llista).
- No sabem qui integra aquesta formació.
+- Apartat de fòrum inactiu i poc mantingut. Però és un intent de tenir un mitjà de comunicació amb les persones que llegeixen el seu web.
- Com els companys del PP, els caldria un curset accelerat de català fàcil o anar tirant del traductor automàtic i del corrector del processador de textos.
+ [Editat el 21-5-2007] Gairebé sense temps per estrenar-se, surt una setmana abans de les eleccions el lloc del candidat, David Carrillo. Comparteix informacions amb el lloc principal del partit i hi ha previst espai per a fitxers multimèdia (a dia d'avui encara no n'hi ha cap), un espai per al programa electoral i per a la seva biografia.


3. iVall - Darrera actualització: 3.3.2007. Complint compromisos.

+ En l'apartat de notícies, salvats per la campana. Sembla que acaben d'engegar la maquinària propagandística, amb dos articles d'aquest mes i un díptic repartit per les bústies demanant l'opinió dels vallromanins. Després, ens hem de remuntar a un article de desembre, un de setembre i un d'abril de l'any passat.
+- Tenen un butlletí que... oh!, casualitat, es diu com el butlletí de l'Ajuntament. Bé, de fet és un retalla i enganxa del butlletí municipal.
- Encara no tenen programa per al 2007-2011.
+ Sabem qui és la candidata.
+ Hi ha l'organigrama del partit.
- L'agenda és buida i no hi ha apartat participatiu per als visitants.


4. MxV-Esquerra - Darrera actualització: 18.2.2007. El POUM inundat d'al·legacions.

+ L'apartat de notícies se salva justet. L'actualitat ve representada per 1 notícia de febrer de 2007, 4 del gener i dues de desembre del 2006.
- Encara no tenim programa per al 2007-2011.
- Encara no tenim candidatura pública en el web [Afegeixo després del comentari1: David Ricart i Miró ha obert el seu blog com a candidat a l'alcaldia].
- Encara hi ha la presentació de la coalició de l'abril de 2003, amb la candidatura de Violant Mascaró.
- No sabem tampoc qui integra aquesta formació política (el web no ho diu).
+ Publica un butlletí, que des de setembre de 2006 és mensual.
- No hi ha apartat participatiu per als visitants.
+ Podem considerar aquí el blog de Josep Sagarra, POUM a Vallromanes, atès que va de número 4 d'aquesta candidatura, com anuncien el 6 de març en el lloc web de MxV-Esquerra.


5. PP - Darrera actualització: 4.3.2007. Más de lo mismo.

- No tenen lloc corporatiu. Només podem saber d'ells a través d'un blog de Terra, amb propaganda inclosa (suposo que no deuen ser els espónsors: todo para decorar tu casa, Cuenta naranja...). Esperem que el candidat no porti la samarreta plena d'enganxines "a lo Fernando Alonso" per patrocinar la campanya.
- El blog és bilingüe: castellà més o menys correcte, català molt deficient. Havent-hi en l'actualitat eines per fer traduccions automàtiques a molt diverses llengües, penso que haurien d'escriure en l'idioma que els és més còmode d'escriure, sense impostacions, i qui ho vulguéssim en la nostra llengua ja pitjaríem el botó de la traducció automàtica. Segur que sortirien menys faltes!
+ Sabem qui és el candidat.
- Intuïm l'organigrama del partit (tandem?), per articles del blog.
- Encara no tenim programa per al 2007-2011.


6.PSC - Darrera actualització: 7.2.2007. Isabel Erenas encapçalarà la llista del PSC a Vallromanes.

- L'apartat d'actualitat és absolutament deficitari.
+ Sabem qui és el candidat.
- Encara no tenim programa per al 2007-2011.
- No sabem qui integra aquesta formació
- Hi ha previst un apartat de fòrum, però està inactiu i sense cap comentari.
+ [Editat el 20-4-2007]. Amb cert retard, però ja és accessible el lloc web de la candidata a l'alcaldia, Isabel Erenas. Per l'adreça del lloc, que fa referència explícita a les eleccions locals del 2007, pensem que no tindrà continuïtat i només serà accessible durant la campanya electoral. És una llàstima.

En resum: els nostres polítics encara tenen un deute pendent amb la seva visibilitat a Internet. I l'Ajuntament també. Ara com ara es fa molt difícil trobar informació actualitzada i "signada" de qualsevol de les 6 formacions polítiques que d'aquí un parell de mesos llargs rebran (o no) els nostres vots.

I tampoc s'hi val donar-li corda al lloc web quatre dies abans de les eleccions i deixar-lo estar estàtic fins a la pròxima comtesa.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

la coincidència en el temps ha volgut que just en el moment que publicaves aquest estudi sobre la presència a internet de les candidatures de Vallromanes, un dels candidats estreni el seu bloc.
Ja fa setmanes que m'hi barallo i finalment he aconseguit que el meu bloc estigui operatiu.
us convido a visitar-lo i fer els comentaris i propostes que vulgueu:
davidricart.blocsesquerra.cat

David Ricart i Miró
candidat a l'alcaldia de Vallromanes

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Felicitats, David! La qüestió és sumar i diversificar. Qualitat i tria.

No voldria molestar-te, però la rapidesa amb què has tret el teu blog just després de la meva anàlisi dels webs sobre política a Vallromanes al NET, m'ha fet venir al cap un concepte molt eqüestre: esperonar (cast. espolear).

Vaig a actualitzar també l'altre article sobre Vallromanes i Internet.

Anònim ha dit...

Actualització per al web de CiU: ciu.cat/vallromanes

Anònim ha dit...

Victor, deus ser un bon genet perquè això d'esperonar se't dóna molt bé. Però t'he de confesar que fa mesos que tenia decidit fer el bloc i setmanes que el tenia preparat.
En la teva anàlisi de les webs dels partits polítics de Vallromanes t'has deixat d'esmentar que la web de MXV-Esquerra és la que fa més temps -anys- que funciona i s'actualitza i que les altre o s'han creat després o s'han actualitzat després. Perquè no ets l'únic que esperona.
i per cert, el programa 2007-2011 no hi és perquè l'estem fent per mitjà d'un procés participatiu, recollint propostes de la ciutadania, propostes que aviat començarem a penjar al butlletí, a l'aparador del local, al web i al bloc.

David Ricart i Miró.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Gràcies, anònim. Amb això entenc que no és CDC Vallromanes, sinó CiU Vallromanes i que l'antiga adreça ja no s'actualitzarà. Esperem que la nova sí que s'actualitzi. :-)

Ho modifico en l'article.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

David, t'agraeixo els elogis, però sóc un animal terrestre, terrestre. Bé, jo més aviat en diria pedestre, perquè tret de caminar i anar en bicicleta, moure'm per altres mitjans (terrestres, aquàtics o aeris) no són pas el meu fort.

També t'agraeixo les dades que em facilites sobre l'antiguitat dels llocs webs (fet que no valorava perquè no en tenia dades) i sóc conscient també que tots els partits esteu treballant en el programa electoral i les candidatures i que ben aviat les podrem valorar.

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

Bon article, bon anàlisi, company Víctor, bona canya als partits. Espero que tots prenguin bona nota, inclòs al que jo votaré i que recolzaré, no des de dins, perquè no sóc massa amant del sistema "partitocràtic", però si des de fora fent una feina de col·laboració, de recollir propostes dels veïns i anar debatent una mica els temes amb la gent, la qual cosa m'agradaria que desemboqués en una espècie d'assemblees de barri que poguessin intercanviar propostes, idees, etc. amb l'ajuntament; mira no costa tant provar-ho.

Com se sabrà ben aviat, no comunicaré ara aquí qui serà el "meu" partit. Que consti que m'ha costat decidir-me però he fet un vot de confiança en ells, però si em surten "por la tangente" plego en la col·laboració i prou.

Els polítics, ja se sap, són polítics i el poder massa temptador... Espero en tot cas que hi hagi una bona pluralitat on la gent pugui escollir el millor que li sembli. Una sana competència entre tots els partits perquè es tornin més participatius i transparents i que rebin un bon càstig que s'ho mereixi si no ha actuat amb aquesta transparència i participació popular. Malgrat que jo pugui tenir les meves simpaties i/o col·laboracions amb un partit concret.

En tot cas, sembla inversemblant la poca informació que hi ha fins ara en general tenint en compte que les eleccions són a tocar. Però bé, aquests mitjans que hi tenim ens serveixen per donar-los canya també, i cadascú ho fa des de la seva perspectiva, ideologia, afinitat, etc., lògicament, però estem endegant una època internàutica important. Celebro molt i et felicito per la feina que estàs fent ara tu també encaminada vers el poble des del teu bloc.

Salutacions i a engrandir i connectar aquesta xarxa virtual que ens uneix entre tots.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Gràcies, Jordi.

La veritat és que Internet tant et pot isolar com permetre't de fer coneixences inesperades. La qüestió, com en la majoria de coses, és saber-l'hi trobar el punt d'equilibri.

Que hi hagi debat és bo. Sigui debat virtual o presencial. Cal debat i calen bones maneres. Com en tot, hem d'exigir transparència i educació. Penso que són dos puntals importants a partir dels quals es pot anar fent via i aconseguint altres fites.

I després de l'anàlisi dels webs polítics del poble, també he de dir que tampoc ens podem queixar tant. Sense anar més lluny, a Vilanova del Vallès, els nostres veïns, hi ha formacions que no tenen cap plataforma a la xarxa per transmetre el seu missatge. Encara que per contra, el web consistorial s'ha posat les piles i ha fet un gir important quant a continguts i format.

PD.: No ens coneixem personalment, però només llegint els teus blogs, m'aventuraria a dir quin és el partit al que vols fer confiança. Però per respecte, no esbombaré la notícia abans que tu ho facis oficial. :-)

Steve Clarke ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.