dissabte, 16 de juny del 2007

Bye, bye, RENFE, al 2010

La setmana passada, Manel Nadal, secretari de Mobilitat del departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, advertia Renfe que a partir de l'any 2010 pot negociar amb altres operadors el servei de Rodalies si no millora el que està donant la companyia.

Si necessiten signatures, els dono ja la meva. Incondicional. Que n'estic fart que aquesta gent juguin amb el nostre temps, amb el nostre benestar i amb els nostres sentiments (hi ha poques coses que provoquin tan d'odi i menyspreu com sentir parlar d'aquesta operadora ferroviària tercermundista, inepta i estafadora).

I ara s'han inventat el meravellós invent de la devolució express: t'estic donant pel sac tota la teva vida i et rescabalo amb un miserable bitllet... si JO, l'omnipotent operadora, considero que he tingut un retard superior a 15 minuts i, a més, per causes degudes a la meva gestió.

I així ens trobem:

  • Que la previsió perquè Catalunya tingui el tren d'alta velocitat i aquest connecti amb França s'endarrereix fins al 2012. Només són 20 anys després que s'estrenés la línia Madrid-Sevilla. Però què són vint anys en la vida de ningú? I no cal que ningú faci números del retard i llast econòmic que suposa per a un país arribar 20 anys tard. Imagineu que sou una empresa, us fan una comanda i dieu que sí, que ja els la fareu arribar... als seus néts d'ací vint anys!!!
  • Que la devolució express és insuficient i a sobre la gent no s'hi acull. Per mandra, per desídia, perquè ja ens hem acostumat a no reclamar els nostres drets. Tothom ha de reclamar el bitllet!! Ahir, a Montmeló, només 3 persones el vam demanar, d'un tren que anava ple de gom a gom i del qual vaig veure baixar prop d'una cinquantena de persones a la mateixa estació.
  • La devolució express hauria de ser més senzilla. Aquests informadors amb casaca vermella que només són visibles quan els trens van bé (i això passa poc, és clar), haurien de repartir automàticament a tots els usuaris del tren un nou bitllet abans que baixessin o arribessin a la seva destinació. Com fan algunes companyies aèries quan hi ha retards en els vols: surts de l'avió amb el teu val.
  • El greuge de retards continus i injustificats no es compensen amb un bitllet gratuït (que a més no serveix per als viatges combinats). Volem un bitllet de desgreuge que sigui integrat amb la resta de mitjans de transport que tenen un funcionament més correcte que Renfe.
  • Ahir, sense anar més lluny, arribava a Montmeló 45 minuts tard. Un tren que havia de sortir de Passeig de Gràcia a les 16.22 h. no va passar fins les 17.05 h. Us heu estat mai més de 5 minuts a l'estació de Passeig de Gràcia a l'estiu? I acompanyats per un parell de centenars de persones (o més).
  • No entenc que no funcionin els trens de Rodalia, i no parin de passar trens que fan el mateix recorregut, però que no paren en aquestes estacions. Senyors de Renfe: quan hi ha retards i avaria cal posar tots els recursos disponibles per solventar-ho o alleugerir-ne els efectes. Per tant, si hi ha un tren regional que va cap a Girona i només té previst parar a Sant Celoni i alguna altra estació abans d'arribar a Girona, hauria d'aturar-se a totes les estacions per tal que els soferts clients de Renfe que porten estona i estona esperant un tren a l'andana puguin arribar amb el menor perjudici a la seva destinació. Que si hi ha un tren que té previst el final a Sant Andreu Comtal, però hi ha milers d'usuaris penjats a les estacions, tingueu prou cintura per modificar-ne el recorregut i fer-lo arribar a Granollers o Sant Celoni. Però no, és clar, per això cal algú que en sàpiga de gestió i d'improvisar i aquestes són qualitats que no sobren a l'operadora.
  • També volem cabines gratuïtes a totes les estacions per poder informar les nostres famílies dels retards que patim o vals per a saldo del mòbil. Per què hem de sufragar també nosaltres aquesta despesa?
  • Finalment: estem pagant un import per fer un viatge en condicions: amb puntualitat, asseguts i sense aglomeracions. A algú li cap al cap la possibilitat que agafessis un taxi i haguessis d'anar 5 persones al darrera, o encarcarat al portamaletes? a algú li cap que agafessis un avió i haguessis d'anar dret al passadís central? A algú li cap que lloguessis una bicicleta i haguessis de portar dues persones de paquet, que a més no coneixes? Oi que no? Doncs quan paguem un bitllet de tren, estem pagant fer un trajecte en condicions. Que potser algun dia (dic algun dia) hi ha aglomeracions perquè hi ha un esdeveniment extraordinari i més gent ha agafat el tren. Potser aquell dia hauríem d'anar drets, alguns. Però no pas cada dia. Hi ha usuaris de determinades estacions que encara no deuen saber ni de quin color són els seients dels trens, perquè mai els han vist buits.
  • I pagar menys. Si ens estàs donant un servei deficient i ho saps, no ens pots cobrar com si el servei fos bo i eficients. Que rebaixin l'import dels bitllets mentre el servei no sigui el correcte. Llavors sí que es posaran les piles.

Bé, suposo que haureu notat que avui estava molt enfadat amb les condicions que ens toca viure dia sí dia també als soferts usuaris dels serveis públics.

Per tot això, poso ara mateix una ampolla de cava a la nevera i espero poder-la obrir per celebrar el canvi d'operadora el 2010... o abans.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones!

Llavors deus estar a favor de les nostres pancartes de ICV... " A peu ja hauriem arribat. Renfe, Solucions ara!"...que això no és més que una reivindicació contra la precarietat de renfe des de fa molt i molt temps. Abans les tenia col.locades a l'entrada del poble però, quan hem van desaparèixer cinc...vaig obtar per canviar-les de puesto. ;)

Personalment, penso que el transport públic està obsolet, és precàri i molt car perls serveis que ens donen. Deunidó quan vas a les hores puntes...ni hi "queps".

Deuriem pensar que carai guanyen amb la publicitat massiva que cada dia i des de fa anys, va augmentant en el transcorregut dels viatges amb els passatgers.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

David, és clar que comparteixo la reivindicació que feu des d'ICV contra la precarietat de Renfe.

Però la meva croada personal es remunta a fa una mica més de temps.

És clar que les pancartes tenen efecte, però més que paraules, calen fets. Em trec el barret davant les persones que ara fa uns mesos van ocupar les vies demanant un tren que els dugués a la seva destinació. Em trec el barret davant els centenars de persones que van presentar les seves queixes al Síndic de Greuges i a les associacions, generalment de caire local, que han sorgit contra la incompetència i prepotència d'aquesta operadora ferroviària.

Tot són granets que van dirigits cap al mateix objectiu: obtenir un servei digne i que els ineptes se'n vagin cap a casa.

Salutacions cordials

Víctor Pàmies
[Raons que rimen]

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb tú Victor.

Ocupar les vies, és actuar i deuria ser així en tot en el que abusen contra la societat.

No se si és el teu cas peró...quan treballava a l'aeroport de Barcelona, anava cada dia en Tren des de el Masnou fins l'estació de l'aeroport.

Un dia, vam patir una aturada entre Sants i l'aeroport. Vam estar 40 minuts i el senyor maquinista va passar per tots els vagons sense dir res a ningú sobre el que succeïa.

La gent, es comensava amoïnar i clar, o arrives tard al treball o arrivas tard per agafar l'avió o el que sigui.

Al final la cosa va continuar fins arrivar a l'estació de l'aeroport.

El que més em va impactar saps que va ser? que de centenars de persones que viatgavem en aquell convoi... només tres, vam anar a reclamar.

Vaig patir més casos d'aturades peró no van ser de tanta estona. Altres van ser de canvis de convoïs.

La gent es queixa molt i protesta per tot peró si no actúen...que no esperin miracles.

Fins ara!

Anònim ha dit...

Curiós...

Avui m'ha arrivat per correu, una tarja per utilitzar en els trens de rodalies respecte al incidident de Renfe que vaig patir i reclamar fa quasi dos anys.

El que està expossa't en el comentari anterior.

S'escussen i la carta fa referència a la "devolució express".

Tinc un viatge per moure'm amb rodalies.

No se si cebrar-ho o plorar.

Més val tard que res.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Un bitllet de cap manera pot rescabalar-nos del greuge patit amb els retards constants i sistemàtics.

Anònim ha dit...

No si...d'acord no hi estic peró, millor que la resposta que hem va arribar fa un any que només es disculpaven...

Avui s'ha patit un nou incident/accident i, dels grossos.

Pot ser haurem de tindre helicopter.