dimarts, 27 de novembre del 2007

Optimot. Un altre multicercador lingüístic


Calia? O enfocat des d'una altra òptica: Què aporta de nou Optimot? Què ens facilita? Perquè... què és Optimot?

Optimot
és un multicercador en línia d'informació lingüística, de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. Les dades que ofereix es basen en 6 fonts:
De les 6 fonts, 4 ja són actualment accessibles en línia, encara que no pas amb un multicercador únic (o sí?). Per tant la novetat és oferir l'accés al diccionari català-castellà castellà-català d'Enciclopèdia Catalana i unes fitxes pròpies del programa Optimot, que no ens expliquen enlloc quantes són, d'on surten, què contenen...

Tampoc sabem si aquestes 6 fonts són la punta de llança d'un projecte més ambiciós o si el programa es limitarà a aquestes fonts només.

Molts dubtes, encara, planteja aquesta nova eina. Però essent una aplicació que comença a funcionar i ho fa en període de proves, mereix el benefici del dubte i ens el mirarem amb bons ulls i il·lusió... mentre no em puc estar de recomanar-vos una altra eina semblant, degana en el camp dels multicercadors: el multicercador de la Coordinadora de Dinamització Lingüística del País Valencià (CDLPV).




Altres articles relacionats:

- Addenda & Corrigenda - Optimot: sis consultes lingüístiques en una.
- Bloc de lletres - Dubtes sobre la llengua catalana?
- Gazophylacium - Optimot.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per la referència i per l'apunt del el multicercador de la Coordinadora de Dinamització Lingüística del País Valencià (CDLPV), que ens serà útil.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Gràcies a vosaltres. No feu tant soroll com els del Blog de lletres (que és una plataforma multiblogs), però també feu una bona feina i teniu articles molt interessants.

reflexions en català ha dit...

Ja deu fer deu dies que em vaig assabentar que hi havia aquesta eina i a part del primer dia, no l'he visitat més. Jo també m'he preguntat: "Què aporta de nou Optimot? Què ens facilita?"

Amb els meus diccionaris de moment en tinc prou, i sempre que puc, trio el paper.

I no és una crítica.

D'altra banda, tenim bones eines lingüístiques a la Xarxa, com la que esmentes de la CDLPV, que consulto sovint, ara ens falta més ambició i nivell en política lingüística.

Salut

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Tot són possibilitats, i això és bo: tenir on triar i remenar i poder escollir per a cada consulta la millor opció.

Anònim ha dit...

També podeu provar "l'Optimot alternatiu", construït amb Google sobre els recursos lingüístics lliures a Internet. Proveu-lo, us sorprendrà!:

http://optimot.com