dijous, 20 de maig del 2010

Top ten dels refranys catalans: 1.000 primeres enquestes

Dilluns, dos mesos i mig després d'iniciar la recollida de dades per intentar determinar els refranys més populars de la llengua catalana, he arribat ja a la xifra de 1.000 enquestes rebudes. Gràcies a tots els que ho heu fet possible!

Però com he anat anunciant, aquest era un objectiu de mínims i seguiré recollint dades fins a Sant Joan.

Unes quantes dades estadístiques.

Encara sóc lluny de l'objectiu ideal de distribució d'informants d'acord amb el percentatge de població de tots els Països Catalans, que hauria de ser aquesta:

Amb les primeres 600 enquestes, vaig comprovar que hi havia una desviació important d'aquest ideal, amb una mostra excessiva del Principat de Catalunya respecte de la resta de territoris (81,5 %) i amb un percentatge important d'enquestes sense completar dades dialectals o amb dades corresponents a influències de diversos territoris (7 %).

A partir d'aquí, amb una campanya més dirigida cap als territoris menys representats de la mostra, he aconseguit redreçar una mica la situació, però encara que no és la ideal. Amb tot, l'objectiu d'aconseguir prou enquestes de les diverses zones dialectals per poder oferir resultats sectorials és una realitat, encara que cal seguir treballant-hi:

Així, hem passat del 81,5 % d'enquestes del Principat a un 73,7 %. I el País Valencià i les Illes gairebé han doblat percentatges, situant-se en un 13,9 % i 4,80 %, respectivament (encara a mig camí del percentatge ideal).

Encara sou a temps de participar-hi! I encara podeu convidar amics i coneguts a fer-me arribar la seva llista de refranys. Us recordo les normes que cal seguir:
  1. Feu una llista (de memòria, sense consultar llibres ni parlar amb ningú) dels 10 primers refranys catalans que us vinguin al cap.
  2. Envieu-me aquesta llista al meu correu personal: vpamies@gmail.com (no deixar-ho escrit enlloc per no condicionar les respostes d'altres persones que vulguin participar).
  3. Indiqueu-me d'on sou o on heu viscut majoritàriament (municipi i comarca) perquè jo pugui després extrapolar dades i oferir resultats per zones dialectals.

12 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Jo ja creia que arribaries a les 1000 enquestes, és a dir no ho dubtava gens, però és que d'aquí a Sant Joan... encara en tindràs unes quantes més!

Enhorabona, Víctor, ets un crack!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No està sent fàcil, Carme, encara que ho pugui semblar, perquè he pentinat centres docents, associacions culturals, amistats, contactes... Bé, segur que tots heu rebut algun correu meu demanant ajuda! :-)

Carme Rosanas ha dit...

No, no, si fàcil no m'ho sembla gens... molt difícil em sembla a mi! precisament per això!

Puigmalet ha dit...

Ja has fet el cim, Parèmies! Ara a gaudir de la vista i a explicar-nos el que descobreixes.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Seguint el teu símil xirucaire, Puigmalet, jo diria que som al campament base. A l'estiu tocarà intentar fer el cim!

Estic descobrint moltes i moltes perles. Com no se m'havia acudit abans demanar-vos els refranys que sabíeu? Que els llibres estan molt bé però mostren un estat en un moment determinat. Com una fotografia en un moment molt concret... sempre en el passat.

Ara tindré dades actuals, del 2010. :-)

Assumpta ha dit...

No tenia cap dubte que arribaries als 1.000... i més!! :-))

marta (volar de nit) ha dit...

quina emoció, tocarà esperar per veure aquestes perles. Anims pel camí i felicitats pel campament base.

el llibreter ha dit...

Simplement admirable.

Salutacions cordials.

Mercè ha dit...

Tinc la llista feta en una llibreteta que en aquest moment no tinc a l'abast.
Aquesta vesprada te l'envie.
Una abraçada.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Com deia en un apunt anterior, he de donar gràcies a molta gent que m'ha ajudat a escampar arreu la iniciativa.

I a les més de mil persones que han dedicat una estoneta del seu temps a fer una llista de deu refranys i enviar-me-la.

Anònim ha dit...

Meam si he ha pus gent que te dóna un coddemà. Felicitats pels 1.000!

Anònim ha dit...

Meam si he ha pus gent que te dóna un coddemà. Felicitats pels 1.000!