dilluns, 30 d’agost de 2010

Homenatge a Màrius Torres


Avui, dilluns, 30 d'agost, fa cent anys que va néixer el poeta lleidatà Màrius Torres (Lleida, 1910 - Puig d'Olena, 1942).

Un cop més, una colla de blogaires ens hem posat d'acord per retre-li un homenatge conjunt, una visió polièdrica feta de la suma dels petits apunts de cada un dels nostres blogs. Aquest cop convoquen el Lluís Gil i la Carme Rosanas. La Carme, a més a més, ens ha fet aquest esplèndid dibuix que serveix de logo de l'acte d'homenatge.

Sempre ens queixem de les nostres institucions, dels nostres governants, de les administracions, que no sempre són a l'alçada de les circumstàncies.

Per un cop, i sense cap voluntat que esdevingui un costum, voldria destacar una iniciativa en la qual hi ha implicades diverses administracions i que ha tingut la bona pensada de fer coincidir la seva campanya de difusió de la lectura als mitjans de transport amb l'homenatge a Torres.

Em refereixo a la campanya Tasta'm, iniciada al novembre de 2008. És una iniciativa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, orientada a fomentar la lectura entre els ciutadans i promoure la producció editorial en llengua catalana. Consisteix en la publicació d'uns petits opuscles (d'una vintena de pàgines) que podeu trobar a les andanes o parades de trens, metros o autobusos de Catalunya i les Illes.

Quina no va ser la meva sorpresa quan a l'andana de Renfe a Sitges, aquest juliol, camí de la feina, veig que el llibret que hi repartien és la revisió de l'obra poètica de Màrius Torres a cura de Margarida Prats Ripoll.

Us en deixo un tast, un poema de 1933... i me'n vaig a llegir què han escrit els meus companys blogaires!

Variacions sobre un tema de Händel

Les mans càlides i llargues
arrenquen del clavecí
velles tonades amargues
d'esquelet de violí.

Les mans rellisquen, serenes,
amb la mecànica justa
dels dits morts que passen denes 
d'un vell rosari de fusta
Publica un comentari a l'entrada