dilluns, 30 d’agost del 2010

Homenatge a Màrius Torres


Avui, dilluns, 30 d'agost, fa cent anys que va néixer el poeta lleidatà Màrius Torres (Lleida, 1910 - Puig d'Olena, 1942).

Un cop més, una colla de blogaires ens hem posat d'acord per retre-li un homenatge conjunt, una visió polièdrica feta de la suma dels petits apunts de cada un dels nostres blogs. Aquest cop convoquen el Lluís Gil i la Carme Rosanas. La Carme, a més a més, ens ha fet aquest esplèndid dibuix que serveix de logo de l'acte d'homenatge.

Sempre ens queixem de les nostres institucions, dels nostres governants, de les administracions, que no sempre són a l'alçada de les circumstàncies.

Per un cop, i sense cap voluntat que esdevingui un costum, voldria destacar una iniciativa en la qual hi ha implicades diverses administracions i que ha tingut la bona pensada de fer coincidir la seva campanya de difusió de la lectura als mitjans de transport amb l'homenatge a Torres.

Em refereixo a la campanya Tasta'm, iniciada al novembre de 2008. És una iniciativa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, orientada a fomentar la lectura entre els ciutadans i promoure la producció editorial en llengua catalana. Consisteix en la publicació d'uns petits opuscles (d'una vintena de pàgines) que podeu trobar a les andanes o parades de trens, metros o autobusos de Catalunya i les Illes.

Quina no va ser la meva sorpresa quan a l'andana de Renfe a Sitges, aquest juliol, camí de la feina, veig que el llibret que hi repartien és la revisió de l'obra poètica de Màrius Torres a cura de Margarida Prats Ripoll.

Us en deixo un tast, un poema de 1933... i me'n vaig a llegir què han escrit els meus companys blogaires!

Variacions sobre un tema de Händel

Les mans càlides i llargues
arrenquen del clavecí
velles tonades amargues
d'esquelet de violí.

Les mans rellisquen, serenes,
amb la mecànica justa
dels dits morts que passen denes 
d'un vell rosari de fusta

14 comentaris:

Roser Caño Valls ha dit...

Bon dia, Víctor! Molt bonic aquest homenatge, jo coneixia el projecte "Tasta'm" i em sembla molt bé que ho hagin fet coincidr amb l'homenatge a Màrius Torres.

Galderich ha dit...

Ha, ha... finalment les institucions s'apunten les dates de commemoracions!

Cèlia ha dit...

I els blocaires ens hi apuntem, ja ho saps!

Carme Rosanas ha dit...

DONCS JO TAMBÉ VAIG LLEGINT I RECOLLINT ENLLAÇOS.

GRÀCIES, VÍCTOR!

Elfreelang ha dit...

També hi la pàgina web que la paeria de Lleida ha dedicat al centenari, la del diari Segre....etc....jo també estic fent tombs per la xarxa i hi ha un nombre considerable de bloc que han participat en l'homenatge...fa goig!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Penso que el cas de Màrius Torres ha estat prou paradigmàtic de com es poden fer les coses. Hi ha hagut actes i ressò des de fa molts mesos i des de molt diverses iniciatives, tant públiques com privades. En aquest cas, només cal dir, chapeau! i felicitar tothom.

Tasta'm és una iniciativa fantàstica de difusió de llibres nous. Et permet llegir-ne algun capítol i una introducció per fer-te a la idea de què pot contenir tot el llibre. Una idea sensacional que ens acompanya als qui "patim" dia sí dia també el mal servei públic de transport.

Vaig a llegir Màrius Torres!!

McAbeu ha dit...

Hi ha feina a llegir els companys blogaires avui, en som una bona colla. ;-D

Anònim ha dit...

Tasta'm és una gran idea que hauria d'esdevenir costum i tradició.
Jo li he donat les gràcies a la Carme Rosanes i aquí les hi torno a repetir ja que va ser per ella que vaig saber de la convocatòria d'aquesta càlida adhesió a la que no he volgut faltar.
Glòria

kweilan ha dit...

Un merescut homenatge!

deomises ha dit...

Fa anys que la biografia de Màrius Torres em va transportar directament a la perfecció del seu vers, a la coherència dels seus poemes i a estimar, junt amb l'ajut de Baudelaire/Benguerel, el sonet. Avui, és un dia emotiu per a mi perquè em retorna a aquells primers anys de lectura àvida fins als passeigs per Lleida.

Gràcies als proposadors, per seguir mantenint viu el record de Torres. Gràcies, Víctor, pel teu afany de treballar per la nostra llengua, cultura i gent.


d.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola Víctor,
Amb tu sempre s’aprenen i coneixen coses.
Gràcies Víctor per divulgar aquesta iniciativa i per recopilar tota la informació dels participants.

Volem aprofitar per convidar a tothom a participar en l’homenatge blocaire a Vicent Andrés Estellés el proper 4 de setembre.
A veure si hi força blocaires que s’hi animin.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Al final se'ns ha girat força feina, eh?

Però la força la teniu els qui us apunteu, ela qui participeu, sense importar gaire qui ha llençat la primera pedra.

Gràcies a tots per animar-nos a seguir muntant aquestes mogudes.

Per cert, un pardalet m'ha dit que hi ha alguna coseta preparada per a dissabte. Ara no els farem el lleig, oi?

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

La nit passada vam deixar un comentari i ara veiem que no ha sortit.

Hola Víctor,
Amb tu sempre s’aprenen i coneixen coses.
Gràcies Víctor per divulgar aquesta iniciativa i per recopilar tota la informació dels participants.

Volem aprofitar per convidar a tothom a participar en l’homenatge blocaire a Vicent Andrés Estellés el proper 4 de setembre.
A veure si hi força blocaires que s’hi animin.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Coses de blogger, amics arbres: us havia catalogat d'spam.

A veure si durant el dia d'avui podem començar a fer una mica de difusió de l'acte a Vicent Andrés Estellés. Si em fas un correu amb una mica d'informació (qui ho organitza, què celebrem de VAE, on podem trobar informació, què caldria fer...), faré un escrit aquesta tarda.

Està molt bé fer-ne difusió a través de Facebook, però hi ha molta gent que no en té o no se'l mira sovint. O té Facebook, però no té blog... Posem fil a l'agulla a la tarda!