dimarts, 18 de setembre del 2012

Paremiologia tòpica: El tret de sortida

Dono per finalitzat el període de proves de la paremiologia tòpica i comença per tant la seva singladura aquesta nova eina de geolocalització de dites tòpiques a través dels mapes de Google.

El títol final de la iniciativa és Mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans i comença amb 248 municipis oberts i alguns suggeriments que m'heu fet arribar a través del formulari encara pendents d'incorporar (si m'ho vau enviar després del juliol, encara no hi he arribat: són unes 25 aportacions pendents d'incorporar).

Us convido a cercar el vostre municipi, veure si té la fitxa oberta i deixar-hi els comentaris i aportacions que hi trobeu escaients. M'interessa afegir tot allò que els actuals habitants en recordeu o sabeu: les dites tòpiques, alguns gentilicis, malnoms o renoms que no surten als llibres, anècdotes... Vull que m'ajudeu a completar-ho.

Espero que en els pròxims dies en sentiu a parlar prou. Us reprodueixo la nota de premsa que he fet arribar als mitjans de comunicació amb qui contacto habitualment.

I penseu en el tema del micropatrocini: per ben poquets diners a l'any penso que hi podem guanyar tots: jo, perquè amb aquestes aportacions podré fer un web integrat i complet amb aquesta eina (i potser, fins i tot dedicar més hores a l'estudi paremiològic) i, els micropatrocinadors, perquè rebreu visites de gent interessada en el vostre municipi, directament al web de la vostra entitat o negoci. Penseu-hi i animeu-vos: un únic anunciant per municipi en exclusiva. El primer que arriba s'ho queda!

El mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans: una eina de geolocalització amb les eines de Google



El lingüista i paremiòleg Víctor Pàmies presenta el Mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans, una eina que vincula un blog, amb fitxes dels vora 2.000 municipis dels Països Catalans (consultables alfabèticament, per regió o a través de cerques simples) amb un mapa de Google Maps, aprofitant la tecnologia de geolocalització.

Quan sentim A Arbúcies són gent d'astúcies, a Breda tenen mala art, a Sant Celoni, dimonis, i a Hostalric són cremats o bé A Terrassa, mala raça; a Sabadell, mala pell, i a Granollers us prenen els diners, són dites tòpiques: refranys sobre llocs i pobles concrets, que sovint diuen els seus veïns. El refranyer català és ple d’aquests refranys i l’objectiu de Víctor Pàmies és poder-los oferir tots en un únic lloc web (topica.dites.cat).

Ara mateix ja hi ha obertes les fitxes de gairebé 300 municipis amb la seva geolocalització al Google Maps. Cada fitxa del blog conté el nom del municipi i la seva adscripció regional i comarcal, amb enllaç a l’article corresponent de la Wikipèdia per si algú vol trobar més informació, detall dels nuclis de població dependents de cada municipi, gentilicis, malnoms i renoms dels habitants de cada lloc, les dites tòpiques, un enllaç al mapa, on s’obre una fitxa en el punt concret del mapa on es troba la població i un espai exclusiu per a un únic anunciant que vulgui fer de patrocinador del projecte.

Ara mateix el programa funciona amb hiperenllaços que vinculen el blog amb el mapa, però la idea és poder oferir un programa tancat, un lloc web unitari on tot plegat sigui més senzill de navegar-hi i trobar la informació. És per això que demana fons per al disseny del nou web i li calen micropatrocinadors que vulguin finançar aquest projecte de cultura popular i fer-ne possible una versió definitiva acurada.

El micropatrocini no deixa de ser un intercanvi, més que una donació a fons perdut. Els patrocinadors poden anunciar la seva entitat, negoci o empresa en el municipi triat per una quantitat de diners molt modesta (25 € a l’any), en exclusiva, la qual cosa els pot reportar un nombre important de visites de gent interessada en el municipi en qüestió.

Només durant els mesos de juliol i agost, que la paremiologia tòpica funcionava en període de proves, ha rebut vora 2.000 visites úniques, amb prop de 7.000 pàgines mostrades.

Com sempre l’autor del projecte, Víctor Pàmies, pretén que sigui una obra col·lectiva i cooperativa i per això cada fitxa admet els comentaris dels lectors per aportar noves dades o corregir les existents. Algú sap, per exemple, alguna dita tòpica de Sant Just Desvern o de la Llagosta?

Si el municipi no és encara obert, hi ha la possibilitat de fer arribar les dites tòpiques o altres informacions a través d’un formulari enllaçat al cap del blog.

En definitiva una altra eina i recurs d’estudi de la llengua catalana que aprofita els refranys i les noves tecnologies per mostrar d’una manera divertida, amena i novedosa dades que perviuen en el nostre imaginari col·lectiu.

Enllaços:




4 comentaris:

El porquet ha dit...

Ets un monstre... crec que ja em vas comentar que havies aconseguit alguna dita a través meu, cosa que em fa molta il·lusió... però això no és tot... te n'he fet arribar alguna més!

McAbeu ha dit...

Et busques molta feina, Víctor. Felicitats pel nou projecte!!

Puigmalet ha dit...

Això dels Països Catalans sona molt inconstitucional. Aviam si el caçador d'elefants decidirà fer un safari per Vallromanes...

Molta sort amb aquesta magnífica idea!!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ja sabeu que la feina no em fa por. Què faria, sinó? :-)

Joan, aquesta idea es remunta al 2008, quan un ocellet em va fer xiular les orelles...