dijous, 8 d’octubre del 2009

El tremp de la Catosfera

Fa pocs dies els mitjans es feien ressò d'unes afirmacions d'Antoni Mir, director de Linguamón-La Casa de les Llengües, en la inauguració del I Simposi Internacional sobre Multilingüisme i Ciberespai, on constatava que el català és el vuitè idioma del món amb més activitat en blogs i el quinzè a la Viquipèdia, la popular enciclopèdia electrònica, la qual cosa demostra "una presència a la xarxa molt superior al pes demogràfic dels seus 10 milions de parlants".



Voluntarisme i militància, sens dubte.

Això ja passava, sense anar més lluny amb l'Open Directory Project, un directori que cataloga adreces d'internet en un directori temàtic multilingüístic, on el català oscil·lava entre el 1oè i el 12è lloc d'una llarga llista de més de 70 idiomes presents al directori, alguns amb molts més parlants i recursos que no pas el català.

Quantitat i qualitat. No en falta ni de l'una ni de l'altra. Passegeu-vos per la Catosfera i us en meravellareu.

Diversitat. Entreu als catalogadors de blogs (Catapings, Bitàcoles...), feu una cerca restringida als blogs en català per qualsevol temàtica (Blogsearch), mireu els rànquings de blogs en català (Cercabloc, Alianzo), o als diversos premis amb categories prou diversificades (Premisblocs, Catblogs...).

Dinamisme. Si encara amb tots aquests antecedents no acabeu de copsar la vitalitat de la blogosfera catalana, farem la prova del cotó: Google des de fa uns mesos permet incloure una aplicació als blogs que presenten la llista de blogs que segueixes ordenats per la data d'actualització.

El millor fóra anar a can Tibau i estudiar la seva llista de més de 500 blogs, però ho té configurat de manera que només surt l'enllaç al blog. A l'atzar n'he visitat un altre dels que llegeixo habitualment, que també destaca per la seva qualitat i constant actualització i millores, Xarel-10, un blog d'enigmes, endevinalles i moltes coses més que us recomano de visitar.

Doncs si mireu la llista de blogs que segueix en MacAbeu, a La meva blogosfera (a la banda dreta del seu blog), veureu que dels més de 130 blogs que hi té llistats:
  • més de 100 han actualitzat el blog la darrera setmana (vora un 80%)
  • 40 s'han actualitzat en les últimes 24 hores (un 30%)
Crec que no hi calen més comentaris.

16 comentaris:

McAbeu ha dit...

No calen més comentaris però en faré un. :-D
Completament d'acord en que la Catosfera és quantitat, qualitat, diversitat i dinamisme. Ho és i ho és molt. Tant que segur que hi ha més coses i més bones de les que ens imaginem i, per descomptat, de les que mai podrem seguir.
També hi ha voluntarisme i militància, però voldria creure que no en el mateix grau. Jo no vaig decidir fer el blog en català per militància, el vaig fer en català perquè sóc català sense plantejar-me res més.

P.S.: Recorda que quan em passis la factura per la propaganda que em fas, has de fer constar el recàrrec d'equivalència de l'IVA. :-DDD

Galderich ha dit...

Víctor,
Hi ha tanta qualitat i quantitat que a vegades em perdo i crec ser un addicte a la blocosfera!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Mac, quan parlo de voluntarisme i militància em refereixo al fet que el català a Internet generalment és en posicions que no li correspondrien pel nombre de parlants.

I això no és pas gràcies a les nostres institucions, sinó perquè hi ha gent molt activa i potent que fa coses i col·labora desinteressadament a tot arreu perquè el català "existeixi" a la xarxa.

Galderich, que puguem sentir-nos aclaparats durant molts anys per tanta varietat i qualitat!

Puigmalet ha dit...

Dius que "no calen més comentaris" però la gent no calla. A banda de voluntaris i militants, alguns no fa cas mai. :P

Assumpta ha dit...

Magnífic post!! :-))

Tinc una gran alegria quan llegeixo notícies així!!

Ara m'has fet recordar quan vas fer aquell post explicant com configurar-nos el navegador en català, i com vaig posar ràpidament aquell drag al meu blog!! :-))

I tant que sí!!

Si les institucions no fan tot el que haurien de fer per la nostra llengua, si no tenim un Estat que la defensi (sinó que justament al contrari), ja ho fem nosaltres!!

Roser Caño Valls ha dit...

Visca el català a la Catosfera!

Xavier Caballé ha dit...

Tornant a l'esperit crític al que apel•lava en un altre comentari a Can Puigmalet... això de que "el català "és el vuitè idioma del món amb més activitat en blogs", d'on ho han tret? Veig que a tot arreu citen al director de la Casa de les llengües (un invent al que li queda un any de vida... el dia que en Carod no estigui al govern, segur que passarà a ser un projecte abandonat), però sense cap mena de dada ni indicació de com s'havia arribat a aquesta conclusió.

Em recorda a aquella altra afirmació que es va fer famosa de que el català era la segona llengua, després de l'anglès, amb més blocs de tot el món... afirmació que qualsevol persona amb dos dits de front veu que no pot ser, però que fins i tot encara la veig referenciada de tant en tant.

Jo no sóc tan optimista com tu en el teu bloc, ja que veig com molts catalans que, des d'un punt de vista cultural són interessants, quan han d'estar presents a Internet fan servir majoritàriament el castellà.

Jesús M. Tibau ha dit...

Força Catosfera!

Assumpta ha dit...

Jo a vegades entro a comentar algun YouTube i ho faig en català, sigui quin sigui l'idioma original... i més d'una vegada m'han dit alguna coseta no massa agradable...

Francesc Mompó ha dit...

Ho fem en català perquè no podem fer-ho d'una altra manera. Amb la llengua evoquem tota la nostra història, i no em referesc solament a l'èpica, sinó a la personal. A mi, els meus pares m'ensenyaren a llegir el món en català (del sud, això sí), i no el concep d'altra manera. Sóc professor de professors de català al País Valencià -cosa dura-, i creieu-me que intente ensenyar-los tant totes les matèries del currículum com l'amor a la llengua i a la terra.
Una abraçada
Salut i Terra

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Xavi,

Espero que Linguamón pervisqui al Carod, perquè és un bon projecte i estan treballant molt i bé.

Ho sé de bona tinta perquè hi col·laboro. ;-)

El que són evidències és que a l'ODP era la desena llengua amb més adreces indexades, que a la Viquipèdia hi ha 200.000 articles que no sé en quin lloc del rànquing el situen i que hi ha munts i munts de blogs en català que, a més, s'actualitzen amb molta, molta, molta regularitat. Aquí he volgut incidir en el meu article.

La notícia de Linguamón era l'excusa introductòria.

Potser no és tan descabellat pensar que el català és en aquest vuitè lloc de vitalitat a la xarxa. Jo hi col·laboro tant com puc. :-)

Xavier Caballé ha dit...

Víctor, no tinc res en contra de Linguamón... però el temps m'ha fet veure com moltes d'aquestes iniciatives i fundacions són poca cosa més que el capritx del conseller de torn i difícilment hi sobreviuen.

El català té una bona presència en els projectes col•laboratius; un bon exemple és la Wikipèdia és la quinzena amb més idiomes. Però també cal reconèixer que s'arriba a aquestes xifres en gran part gràcies a "col•laboracions massives" on l'objectiu no és crear continguts de qualitats, ans al contrari: quants més articles millor.

És impossible que el català sigui la vuitena llengua dels blocs, per una simple qüestió demogràfica. No podem competir amb idiomes com l'anglès, el francès, el castellà, l'alemany o el rus (a Europa), el xinès, el coreà, el japonès i l'indi a Àsia. A Amèrica, el portuguès. Tots aquests idiomes ens han de superar... i segur que me'n deixo algun, però ja n'he comptat 10.

I no es que tingui res en contra del contingut en català! Tot el contrari: jo hi contribueixo en la mesura de les meves possibilitats, però no necessito crear-me una sensació falsa de que som la rehòstia i els vuitens del món. Som un país petit que no pot competir mai en quantitat: ha de cercar l'excel•lència i la qualitat. I no ens cal creure'ns que som més del que en realitat som.

Puigmalet ha dit...

Arribarà el dia que els catalans anirem pel món i ho tindrem tot pagat (Francesc Pujols dixit). Tots els catalans, menys el Caballé, s'entén, que ens nega el 8 i això és molt lleig.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Xavi, sóc optimista de mena, dels qui veuen l'ampolla camí de ser ben plena (no mig plena ni mig buida).

I precisament la vitalitat de què parla Antoni Mir (estic d'acord amb tu de retreure-li que no ens digui d'on surten aquestes dades) als blogs lliga qualitat i quantitat.

Dubtes de la qualitat dels blogs de la catosfera? Jo no, sens dubtar-hi ni un segon.

Dubtes de la qualitat de la Viquipèdia catalana? No ho conec de primera mà, però en sóc usuari ben sovint i hi trobo prou material prou bo.

Dubtes de la qualitat que va tenir al seu moment la versió catalana de l'Open Directory Project? 10 anys després encara en queden vestigis.

Linguamón perviurà Carod, ja ho veuràs. No és el somni d'un videpresident del govern, sinó que la cosa ve de molt més lluny. Neix del malaguanyat Fòrum de les Cultures, el president Maragall hi va creure i després hi ha hagut molta més gent que farà que un somni esdevingui realitat. En parlem d'aquí uns anys. :-)

Francesc, l'èxit d'aquestes empreses a Internet (Dmoz, Viquipèdia, Catosfera...) rauen en el fet de la unitat.

Units no tenim sostre.

Xavier Caballé ha dit...

No dic pas que no hi hagi continguts de qualitat a la catosfera; sí que dic que determinada gent catalana que seria interessant mantingués el bloc en català, sovint opta per fer-ho en castellà... i això és una pena.

Referent a la Viquipèdia, sí que tinc discuteixo qüestions de criteris. Trobo que molts articles estan excessivament polititzats i presenten la informació poc objectivament. No és un problema específic de la Wikipèdia en català; a la versió en castellà passa tres quarts del mateix. De fet, cada vegada participo menys en l'edició d'articles a totes les Wikipedies on ho havia fet en el passat.

marc ha dit...

Tant li fa si sot els vuitens o els quinzens. El dia que el català tingui la mateixa vitalitat al carrer que a la Xarxa, ja podrem dedicar-nos a una altra cosa.