diumenge, 25 d’octubre del 2009

L'opinió del pare Batllori sobre els refranys

Xavi Caballé ha tingut la gentilesa d'oferir-me una citació del volum d'homenatge a Miquel Batllori, editat amb motiu del centenari del seu naixement, La saviesa cordial de Miquel Batllori. Semblances en el centenari del seu naixement (Editorial Barcino, Institució de les Lletres Catalanes, 1a edició, octubre 2009), on ofereix una opinió força positiva dels refranys.

Per entendre'ns, ofereix una visió contraposada al mateix refranyer quan diu Home refranyer, gos i malfeiner, per exemple.

Suposo que no us sobtarà que em senti absolutament identificat amb qualsevol citació que lloï el missatge i contingut dels refranys, com a petites peces de saviesa.

És una conversa recollida per Valentí Gómez i Oliver on parlen de refranys mentre passegen per Roma:
─Valentí Gómez: Tot parlant de l'eternitat, creieu que és encertat el títol del meu llibre "Roma, paseos por la eternidad", que per cert vós vàreu presentar ben generosament al Saló del Tinell fa ben poc?

─Miquel Batllori: És una interpretació que es pot donar i que a més a més pot tenir una vessant de tipus religiós, perquè és polisèmica. És doble. A mi tot el que és senzill, el que només té un sentit, em fa posar en guàrdia. I una cosa tan senzilla com els refranys, que de
vegades semblen vulgars, tenen tanmateix una interpretació filosòfica molt refinada. Jo, que sóc tan "gracianista", lamento força que només el Gracián jove donés importància als refranys. De gran deia que eren vulgars "consejos de vieja". Lamento que en Gracián pensés això al final de la seva vida, que he viscut molt més que ell ─morí als 85 anys i jo ja en tinc 92, quasi 93─ no sóc tan pessimista respecte als refranys.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

La saviesa té aquestes coses. Com més savi més popular. Tan sols canvia la tècnica.

reflexions en català ha dit...

Si ens passem el dia dient parèmies! Menysprear això és absurd.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ja és ben cert. Però són, també, un arma de doble fil.

Estic fent un recull de parèmies amb missatges molt, molt negatius, que compartiré aquí ben aviat. Algunes són esfereïdores!