diumenge, 25 d’octubre del 2009

Vuitena Ateneuesfera

D'esquerra a dreta, Miquel Saumell, Guillem Carbonell, Sílvia Cobo, Dani Cortijo i Gerard BalaguéAhir a la tarda, 24 d'octubre de 2009, vaig assistir, convidat per Guillem Carbonell, a la vuitena Ateneuesfera.

Vaig saber de l'Ateneuesfera llegint el blog d'en Marcús i n'havia anat fent el seguiment. La idea és magnífica per la seva senzillesa: reeditar les tertúlies de l'Ateneu Barcelonès a través de trobades informals de blogaires.

La llavor: Guillem Carbonell convida un grup petit de blogaires per debatre i queden per a una segona trobada on cadascú pot convidar algú altre a venir. Amb aquesta estructura piramidal, que té el perill de col·lapsar el sistema, s'inicia la llavor i el nucli dels tertuliaires.

A hores d'ara, hi han passat una trentena llarga de blogaires d'àmbits diversos i amb interessos ben diferents i fins i tot contrastats.

D'esquerra a dreta, Xavi Caballé, Galderich, Beli Artigas i Joan PuigmaletJa fa uns mesos, assabentat d'aquestes trobades i després de compartir diversos actes i trobades amb en Joan Puigmalet, l'Albert Domènech, "Galderich" i el Xavi Caballé, vaig escriure el Guillem Carbonell dient-li que ens interessaria participar de la següent Ateneuesfera, si era possible.

L'ordre del dia? Ben obert. És una tertúlia informal en alguna de les sales annexes del bar de l'Ateneu, si hi ha espai i prou intimitat, o en alguna sala reservada si el grup és massa nombrós o l'Ateneu bull de gent. Guillem actua d'amfitrió i ho excel·leix. Perquè dirigeix i redreça només quan cal, però durant tota la tertúlia és un més dels qui som allà.

El costum fa que en primer lloc es presentin els nouvinguts, diguin què fan i aportin, amb les seves preguntes sobre les tertúlies o amb les primeres interaccions amb la resta de convidats, els primers temes de la tarda vespre.

AD'esquerra a dreta, Galderich, Beli Artigas, Joan Puigmalet, Miquel Saumell, Guillem Carbonell, Sílvia Cobo i David Rodríguezhir, excepcionalment érem gairebé més els qui hi anàvem per primer cop que els qui repetien (6 a 6 fins que van arribar els companys de l'Spaghettibcn).

O sigui que, entre presentacions, explicacions de què és l'Ateneusfera, alguna anècdota de l'Ateneu, reconeixement als llorejats pels Premis Blocs Catalunya (sic) i donar compte del berenar que havia preparat el Guillem i algunes anades i tornades al bar per acompanyar la tertúlia d'alguna cosa per tenir a les mans, la tarda va esdevenir nit amb una lleugeresa i rapidesa sobtada.

D'esquerra a dreta, Guillem Carbonell, Sílvia Cobo, David Rodríguez, Dani Cortijo, Gerard Balagué, Xavi Caballé, Galderich i Beli ArtigasVist i no vist, havíem parlat dels Premis (llàstima que finalment no vingués la Trina Milan, una de les promotores), ens havíem presentat els sis nouvinguts, la conversa havia derivat cap a les identitats digitals, cap a les xarxes socials, van sortir temes d'actualitat sobre l'arquitectura i l'urbanisme a Sitges, sobre les crítiques a l'alcalde de Barcelona o sobre problemes amb diverses plataformes de blogs, de la relació que hi ha entre els blogs i la premsa tradicional i la digital o de la possibilitat de negoci a través dels blogs.

Fet i fet, més de tres hores de debat obert i interessant, clos amb l'experiència dels Spaghettibcn, un blog molt complet i complex adreçat a la comunitat italiana de Barcelona.

Vam acabar amb una visita guiada pels llocs emblemàtics de l'Ateneu (un cop més de la mà del cicerone Guillem) i la sensació dolça i agradable d'haver entrat a formar part d'aquesta esfera blogaire transversal.

A continuació, la llista de participants i la crònica de la trobada d'ahir, els qui l'han feta.

He amanit l'escrit amb alguna fotografia que vaig fer ahir durant la tertúlia. Perdoneu-ne la qualitat. No hi surto jo (que feia les fotos), ni els tres Spaghetti, que van venir més tard, ni el Jordi Roca, que em sembla que també va venir després que fes les fotografies.

  1. Albert Domènech, "Galderich" - Piscolabis librorum
  2. Beli Artigas - Criticartt
  3. Dani Cortijo – Altres Barcelones
  4. David Rodríguez – Vida quotidiana
  5. Fabio, Fabio i Giusseppe – Spaghetti BCN, Barcellona in Italiano
  6. Gerard Balagué – Nunca nueve
  7. Guillem Carbonell - Barcelona Times Blog
  8. Joan Puigmalet, Gazophylacium
  9. Jordi Roca – Diari MEF
  10. Miquel Saumell - El Radar de Sarrià
  11. Sílvia Cobo – Lola como mola
  12. Víctor Pàmies - Raons que rimen
  13. Xavier Caballé, L'home dibuixat i Diari d'un llibre vell

Mira també


Altres cròniques de l'acte d'ahir (per rigorós ordre cronològic d'aparició)

20091024 - Nunca nueve - Ateneuesfera tardor 2009
20091025 - Criticartt - Blog, bloc, blok. Crònica de la vuitena Ateneuesfera
20091025 - Gazophylacium - L'Ateneusfera: de Borralleras a Carbonell
20091025 - El blog de Guillem Carbonell - Mèdia / Crònica de la vuitena Ateneuesfera, la tertúlia de gent que escriu blogs
20091026 - El radar de Sarrià - La vuitena ateneuesfera

12 comentaris:

Puigmalet ha dit...

Com diu la Beli, també vam parar de bloc/g, però aquests temes ja no els tens en compte. Saps que és inevitable :P

Agradable companyia en un entorn ben acollidor. Va estar molt bé!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Vam parlar de blog i bloc? Segur que era d'aquelles converses alternatives que el Guillem tallava perquè se sortien de la tertúlia i feien capelletes. :-)

Allau ha dit...

Víctor, ja has demanat permís per fer públiques les aparences de dues de les personalitats més buscades de la xarxa com són en Puigmalet i en Galderich? Jo d'ells et demandava.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Allau, saps allò de «Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era»?

I si no, la pròxima vegada que vinguin disfressats o amb antifaç. :-)

Allà hi havia un niu de personalitats, tu!

Gabriel ha dit...

Ostres què interesant!
De fet l'Ateneu Barcelonès l'he trepitjat molts cops a través de les diverses activitats de l'AELC, l'AJELC, Poesia en acció, l'Escola d'Escriptura, les tertúlies del TresC, però desconeixia aquesta història...
Sembla interesant...però...la pregunta és...Hi ha alguna pàgina amb la informació de les tertúlies? Al blog del Guillem Carbonell?
Vaja, espero que continuïn aquestes tertúlies...francament, a part d'un servidor,és una història que podria atraure a molts blocaires. I en conec uns quants.
Una salutació!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Gabriel, jo em vaig posar en contacte amb en Guillem Carbonell per anar-hi convidat.

Si vols venir en alguna nova tertúlia (se'n fan unes 3 a l'any), li ho pots demanar al seu blog o recordar-m'ho perquè li pugui comunicar a ell, que és qui convoca).

No hi ha res "oficial" sobre l'ateneuesfera. Ni el nom, que veig escrit "Ateneuesfera", "Ateneusfera" o "Ateneu-sfera".

Si vols llegir sobre anteriors trobades, fes una cerca a Blogsearch.

Arran de la trobada d'ahir, el Guillem es planteja d'obrir un espai a Blogspot amb les novetats d'aquesta tertúlia i els seus tertulians.

Trina Milan ha dit...

Em va saber greu no venir...ho intento a la propera...es veu que va anar molt bé, haig de dir que com sempre...és un plaer anar a l'Ateneu i parlar de tot i res amb blocaires d'arreu...salut i gràcies per l'enllaç

Galderich ha dit...

Víctor,

Ja et trucarà el meu advocat...

Jo que no faig crònica de l'Ateneuesfera he xal·lat de valent veient les diverses visions i escrits a l'entorn d'aquesta magnífica trobada!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Trina, és que teníem un premiat dels Premis Bloc Catalunya (sic) de l'any passat i un d'aquest any. Va sortir el tema i hi faltaves tu!

Galderich, no dissimulis que quan preparava la càmera et repentinaves i somreies...

Guillem Carbonell ha dit...

Víctor, això del nom és veritat que hi ha moltes versions ;D la més consensuada és amb "e" Ateneuesfera ;D

Miquel Saumell ha dit...

Víctor,
Bona crònica la teva, i encantat de conèixer-te presencialment (virtualment ja et llegia). Ara he tingut una altra agradable sorpresa al veure que tens enllaçat el blog del meu germà, El vigilant del far. Fins la propera!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Em sembla que l'únic que no consensua és en Gazo que s'ha despenjat amb l'Ateneusfera. Què es pot esperar d'aquests del bloc amb C? :-)

Miquel, així en Pere és el teu germà? No el conec personalment, però el llegeixo al Zèfir i sóc un seguidor incondicional del Vigilant del far i de l'Inforeflex. El món és un mocador... i Internet també!