diumenge, 11 de març del 2007

RSS: consulta de continguts "a distància"

Si utilitzem Internet per estar al dia i som persones inquietes que ens interessen prou temes diversos, hem de menester molt de temps per anar fent un seguiment de tots aquells llocs web que ens interessen. I això amb el web 2.0 cada vegada és més usual i amb una tendència de creixement exponencial. Diaris, blogs, actualitat d'associacions, novetats... Arriba un punt que, encara que siguem molt ordenats i metòdics se'ns fa impossible de seguir amb puntualitat tots els llocs que ens interessa.

Hi ha, però, un sistema que ens pot facilitar bastant aquesta tasca, perquè ens permet fer el seguiment de les novetats que ens interessa sense moure'ns (cibernèticament parlant, és clar) i d'una manera centralitzada.

Em refereixo als RSS. A la Viquipèdia trobem una primera aproximació a aquest terme: "Aquest és un format d’arxiu de la família XML, desenvolupat específicament per a llocs de notícies i weblogs que s’actualitzen amb freqüència, i mitjançant el qual es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes". A això se li diu sindicació.

RSS és un acrònim anglès polisèmic ( Really Simple Syndication, Rich Site Summary) que podríem traduir per “Canal de difusió de titulars”. I el que permet és rebre els titulars o actualitzacions dels llocs web que tinguem sindicats sense haver de visitar-los.


Necessitarem un programa lector o agregador de notícies per poder-les llegir. N'hi ha de tres menes diferents:

- Programes que s'instal·len a l'ordinador (per exemple l'agregador que ofereix la Generalitat de Catalunya).
- Programes basats en web, que tenen l'avantatge d'estar disponibles des de qualsevol ordinador. Yahoo! n'ofereix un per al seu correu, Google ha tret el Google Reader (el meu preferit, ara com ara), que va vinculat a tot el seguit d'eines que posa a disposició dels usuaris a través de l'alta al correu Gmail (que us recomano ferventment). I n'hi ha d'altres amb força difusió, com ara Bloglines, per exemple.
- El navegador web Firefox disposa per defecte de la funcionalitat Live Bookmarks, que integra l'RSS a la nostra selecció de «favorits». Aquesta també és una opció molt pràctica, perquè pots desplegar les novetats en el mateix navegador. Des del portal Llengua.org ho expliquen amb força detall.

Us recomano que ho proveu. Guanyareu temps i síntesi. La captura de pantalla que us ofereixo correspon al Google Reader, practic i senzill, tot i estar només en anglès de moment.

Altres que també han parlat dels RSS al seu blog o pàgina personal (i que us recomano llegir):

- Agenda Menorca
- Fundació per la Pau
- Guía fácil del RSS (en castellà)
- Jordi Vivancos
- Llengua.org
- Òscar Barber
- Viquipèdia

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Víctor, si us plau estic provant d’activar el RSS al meu blog i no me’n surto. Pensa que jo no li dedico tot el temps que mereix. Pots donar-me alguna orientació?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Hola, Josep.

És que no conec el sistema de blog que fas servir. Amb Blogger ho fa sol el programa, no cal activar res. Mira que hi ha llocs gratuïts per opbrir blogs, i vas i et poses a Blog.com... Aiiii!!!!

Davant d'aquests problemes, acostumo a mirar altres blogs semblants a veure com ho han fet: http://es.blog.com/bloglanguage/?lang=es . Aquí en tens uns quants.

Em sembla que l'únic que has de cercar és l'apartat de "sindicació". Segur que ha d'haver-hi alguna opció per activar-ho.

Avisa'm quan ho tinguis, que et sindico. ;-)