divendres, 29 de juny del 2007

I bufa que bufaràs

He gaudit d'una setmana completa de vacances. Tot un luxe: a finals de juny, just per encetar bé les vacances d'estiu i amb prou previsió per guardar uns quants dies més ben entrat l'estiu, quan la xafogor és forta de valent i et ve de gust fer qualsevol cosa menys anar a la feina. I les minivacances hagueren estat completes si entre tots (i l'Ajuntament al capdavant) fóssim més respectuosos amb el descans dels veïns. M'explicaré.

Perquè és clar que quatre anys amb el Casal en obres generen molta polseguera i molt de soroll de màquines i d'obra; però t'has de callar, perquè és dins l'horari permès. I són sorolls inevitables. Bé, podríem dir-hi molt sobre la inevitabilitat dels sorolls, però en aquest cas accepto pop com animal de companyia.

El que ja no és tan inevitable és que en lloc d'escombrar i recollir les fulles l'Ajuntament es dediqui a bufar-les i escampar-les amb un bufador. I em direu, què és un bufador? Doncs només se m'acut de definir-lo com a màquina infernal pensada per a la tortura dels veïns que han de suportar-la. Segur que deu resultar còmoda per qui la fa servir (vaja, si no ja no m'ho explico), però és una veritable tortura per als qui l'hem de sentir i suportar dia sí dia també.

A més, una feina que pot durar poc més de mitja hora, ¿voleu dir que cal començar-la a les 8 del matí i no pots esperar a quarts d'onze quan segur que no queda cap ànima dormint (o només aquells que van amb els horaris canviats, per qüestions de feina o d'oci)?

És clar que potser passa cada dia i jo me n'he adonat avui que era a casa a aquesta hora. Com el camionet que recull les fulles (i no les escup pas) que passa per tot el poble (i per les Urbanitzacions i el Golf, of course), però no per davant de casa nostra, perquè algú que mana molt a l'Ajuntament ha decidit que per aquest carrer no ha de passar. I la veus amunt i avall tot el dia. Cinc, deu cops per la mateixa vorera de la Riera, però no passarà ni una sola vegada per davant de casa. I el bufador que bufa fulles i pols i merda. I que sovint ens les escampa cap al nostre carrer. Que és clar, després el camió no recollirà perquè algú que mana molt a l'Ajuntament haurà decidit que no passi per aquest carrer maleït. Bé, algú em comentava que durant el període d'eleccions que va passar pel nostre carrer aquest bonic camionet. Males llengües, segur...

I entre el nostre Ajuntament que no vetlla pels sorolls que hem de suportar i alguns veïns solidaris que tenen el bon costum de passar la màquina de la gespa a les 9 del matí d'un diumenge... Home, que tothom sap que aquestes tasques són millor fer-les a la tarda!! I ben entrada la tarda, eh? No pas a l'hora de la migdiada, que és la segona hora preferida pels bons veïns per passar la màquina o per retocar allò que no ha quedat prou polit a les 9 del matí.

Ara que es parla tant de la contaminació atmosfèrica, de la contaminació lumínica i que s'estan fent estudis de sostenibilitat i no sé quantes mandangues més... ¿segur que no hi ha hagut cap ment brillant que hagi pensat que la contaminació acústica ─motos a tot drap, quads a tot drap, totterrenys a tot drap, cotxes amb la música a tot drap i les finestres abaixades perquè sapiguem que tenen un equip de música que els ha costat un ronyó... i jo afeigiria "i que tenen un gust vomitiu per la música"... i que Gaes els conservi l'oïda d'aquí uns anys─ també és un tema important a tenir en compte de cara al benestar de tots els habitants del municipi?

Doncs aixó, qui vulgui bufar, que es dediqui a fer ampolles o a la música.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Victor!

Si vols un consell i vols actuar, entre les coses que podries fer entre les primeres és, anar a al'Ajuntament i entrar una instància expossant tot el que comentes.

Pot ser llegeixen la teva queixa i et trobes amb una inesperada sorpres.

Si no rebèssis resposta o la resposta és absurda ( com sol succeïr ) i continua la contaminació acústica... si creus adïent, ves als mossos d'esquadra i denuncia els fets i que fagin un estudi acústic.

Imagina't per un moment que el bufador que s'utilitza, passa dels decibels permesos...

Per altra banda, voldria recalcar que no és cert que es passi per totes les urbanitzacions. Tant de bó fos cert. Varies urbanitzacions estàn marginades en temes de neteja i manteniment i només es realitzen les tasques, una cada en tant.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No sóc gaire amant de les denúncies i els judicis, perquè penso que sempre hi perden ambdues parts, però sí que pensava fer l'escrit i entrar-ho com a queixa a l'Ajuntament.

Amb tot, en tot moment en aquest comentari exposo que ho fan dins l'horari previst per a aquestes tasques (no és pas de matinada ni passades les vuit del vespre) i encara que l'operari va amb uns auriculars per aïllar-lo del soroll que ell mateix fa, no sé pas si els decibels seran suficients per immobilitzar la màquina amb un cep d'aquells grocs i llustrosos.

Jo només demano que tots mirem de ser una mica més considerats amb els altres i que busquem solucions imaginatives per fer-nos entre tots la vida més tranquil·la i agradable. De bon rotllo. :-)

Anònim ha dit...

Tant de bó el bon rotllo funcioni, tan de bó...

Per aixó's, el primer és entrar instància i, aveure que passa. Que l'Ajuntament s'informi del "problema".

Encara que estigui dins l'horari, si no recordo malament, el màxim de decibels permesos són 85. Tot i així, encara que no els passes, es poden al.legar moltes causes.

Ara que hi penso, si l'operari du les orelleres, voldria dir que passa dels decibels que poden perjudicar la salud.

Doncs aixó, lo aconsellable és començar des de el primer esglaó i aveure si es pot arrivar a no pujar-ne més i tornar a baixar-lo.

Sobre el teme dels judicis i les denúncies... Jo prefereixo pensar que ha de ser l'última via i llavors, és quan crees una lluita pels teus drets i n'hi ha una que surt beneficiada i l'altre, ha de recular. A vegades hi ha empat.

és qüestió de valorar quina voluntad tenim per enfrontar-nos.

Si et digués, que jo he tira't endavant una denúncia per dos cèntims...que en pensaries? perdo el temps, és absurd, etc . Peró realment, lluito pels meus drets i no toleraré les enganyifes que patim els consumidors.

Anònim ha dit...

Amic Victor. Respecte al tema del soroll et comento que a nivell legal ara mateix només tenim a Catalunya normativa que impulsa que cada municipi elabori la seva ordenança pròpia a partir d’un estudi de soroll.

A Vallromanes no s’ha aprovat la ordenança reguladora però els valors guia publicats per la Generalitat son:

Valors guia d'immissió
9.1 Els valors guia d'immissió són els nivells d'avaluació màxims recomanats en l'ambient exterior o en l'ambient interior i són fixats en funció del període horari i de la zona de sensibilitat acústica.
9.2 Els valors guia d'immissió en l'ambient exterior són els següents:

VALORS GUIA D'IMMISSIÓ AMBIENT EXTERIOR (*)
Zones sensibilitat acústica De 7 a 22 hores
LAr en dBA
De 22 a 7 hores
LAr en dBA

A 60 50
B 65 55
C 70 60
D Altres zones específiques (**)

(*) En les vies i travessies urbanes on la intensitat mitjana de vehicles diària és igual o superior a 25.000 vehicles, els valors guia d'immissió en l'ambient exterior s'incrementen en 5 dBA.
(**) En les zones específiques establertes per l'ajuntament, d'acord amb el que disposa l'article 8.4, els valors guia d'immissió en l'ambient exterior són els que fixa el mateix ajuntament en l'acte de delimitació.
De totes maneres pensa que el problema amb el soroll es que quan menys hi ha més molesten els sorolls encara que no siguin massa alts. Aquesta es la raó per la qual a Vallromanes podem sentir la fresa del circuit de Montmeló i a Granollers no.
Ara parlant del bufador. Suposo que deu ser pràctic per recollir en un temps mínim però a part de esser sorollós es molt molest per qui viu a una planta baixa doncs li emplena les finestres de sorra i pols.
EL que dius dels horaris ho entenc. Però això es com les obres. Que bonic es quan comencen les colles de paletes a treballar a les vuit i quan passen vint minuts es van a esmorzar a la granja i no tornen a treballar fins les 9.
Hey que jo els hi pago els carajillos si comencen a les 8,40!!!

Anònim ha dit...

Saps que no se fer anar els codis HTML.
A veure si arregles el comment. pq no s'enten on comença la llei i on continua la prosa.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Josep, jo dels comentaris dels altres només puc esborrar-los. :-) No puc pas editar-los.

Imagina't que tinguéssim opció de canviar el que ha dit més d'un anònim... hehehehe.

I encara que no n'entengui de valors d'immissió ni de decibels, no sé si el bufador se sortirà dels valors prefixats per l'ordenança del Gencat.

De totes maneres moltes gràcies per la informació. No sí acabarem sent tots uns experts en sorolls i decibels.

Anònim ha dit...

Doncs es que el tema es complicat de collons no només per als perts també pels que ja no ho son hi han esdevingut experts.

Anònim ha dit...

Apa!

En Josep ja t'ha buscat el nivell de decibels permesos.

Depen de tu, que és el qué vols fer.