dimecres, 5 de setembre del 2007

Quan l'excepció esdevé la regla

Comença el nou curs polític (com l'escolar o el familiar), després del parèntesi de les vacances estivals amb uns visos de semblança amb el curs anterior que no permeten ser gaire optimista. Sobretot quan l'extraordinari esdevé ordinari en la presa de decisions de l'òrgan decissori més important del municipi: El Ple.

Ahir, 4 de setembre, hi va haver, com ordinàriament es podria pressuposar, un nou Ple extraordinari per desestimar el recurs de reposició presentat per MxV-ERC contra l'augment de la taxa de l'escola bressol.

Ens n'assabentem pel web de l'Ajuntament? Nooooo. Ho hem d'anar a cercar el nou gabinet de premsa del bipartit de Vallromanes. L'únic lloc on actualment s'informa de les coses que es fan i es desfan al poble. Amb puntualitat britànica: el mateix dia del Ple.

Ho llegeixo avui dimecres, 5 de setembre, a través de les notícies de Vallès Oriental.com, el diari digital del Vallès Oriental. I per a més inri, l'hora del Ple extraordinari (un més, és clar) era a les 8 hores del matí. Extraordinarietat matinal contra l'ordinarietat capvespral.

Diu l'article, sobre l'extraordinari punt únic del ple extraordinari (faig un extracte):
Des que l’any 2001 va començar a funcionar l’escola bressol municipal, l’Ajuntament ha fet pública la seva voluntat que el cost de l’escola bressol es reparteixi a parts iguals (el 33%) entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament i les famílies. En canvi, el curs 2006 ha acabat amb una aportació del 24% de l’Ajuntament, contra el 33,5% que han aportat les famílies i el 42,5% de la Generalitat de Catalunya. Amb l’increment que es va aprovar ahir, l’Ajuntament rebaixarà una mica més encara la seva aportació anual, i les famílies l’augmentaran, fet que contravé aquella voluntat de les administracions de garantir l’equilibri econòmic de les tres parts en un servei que és una necessitat social i familiar que permet les famílies compaginar la vida laboral i la cura dels més petits.
I segueix:
Els arguments que aporta l’Ajuntament per desestimar el recurs presentat per MxV-E es basen tan sols en la legalitat d’augmentar una taxa si el cost del servei és superior als ingressos que generen. El grup municipal considera que si bé aquest argument seria plenament vàlid per parlar de serveis en què l’Ajuntament fa de mer intermediari per contractar i gestionar (recollida d’escombraries, per exemple), no es pot utilitzar per un servei social i bàsic com és el de l’escola bressol, que demana d’un compromís ferm de l’administració local.
Segueixo pensant que no porta enlloc la tossuderia de mantenir trimestrals els plens ordinaris i després convocar cada dos per tres plens extraordinaris. Donaria una mica més de normalitat al poble que els plens ordinaris fossin mensuals i rarament se n'haurien de convocar d'extraordinaris. Només apunto la idea.

Sobre el tema de l'escola bressol, si és cert el compromís del 33% tripartit entre pares, Generalitat i Ajuntament, aquesta puja ens allunya d'aquesta fita.

És clar que pots justificar la puja i vestir-la com vulguis, però és una càrrega més sobre les famílies amb fills, aquelles famílies que precissament volem "premiar" i ajudar a sufragar la càrrega que els suposen els fills que tant es troben a faltar en aquesta societat nostra tan avançada. Polítiques socials.

Perquè, mira, entenc que serveis que puguin resultar deficitaris els haguem de pagar (fins a un cert punt, és clar), com els més de 60 euros que costa l'abonament trimestral de la piscina, que ja és una bona clatellada (mireu què costa als pobles del voltant i us en fareu creus!). Però l'escola bressol és un servei imprescindible per a les famílies amb nens petits i ja sense la puja representa una bona picossada dels ingressos familiars.

I llavors resulta que el que t'estan donant per una banda per incentivar que tinguem fills, ens ho esgarrapen per altres bandes. És com repartir subvencions i que després això et gravi a Hisenda.
O treure liquiditat de les famílies perquè es puguin pagar les puges dels sous de l'Ajuntament.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs tres comentaris:

1. Sobre la periodicitat dels plens
2. Sobre les taxes de la escola bressol
3. Sobre el Server paral•lel d’informació.


• Sobre la periodicitat dels plens:

Ja fa anys que reclamem des de MésXVallromanes ERC que els plens com dius siguin mensuals. Al final es el que acavem fent. Si contem el ple de constitució portem des de el juny 4 plens!!!
La diferencia es que en els extraordinaris el diàleg possible entre govern – oposició – veïns es zero.
Donat que tampoc es fan (Com a altres ajuntaments) sessions de preparació de plens entre govern – oposició, acabem als plens ordinaris xerrant fins a la matinada.

• Sobre les taxes de la escola bressol:

Al web de CIU s’exposa la mesura com una pujada de només 20 Euros mensuals respecte a l’any anterior. I es pretén justificar la mesura amb arguments relatius a les operacions de la escola i als sous del professorat.

En el ple extraordinari un membre del govern va dir:
“No m’agradaria haver d’explicar als mestres de la escola bressol que no se’ls hi apuja el sou per que ERC ha votat en contra” (Es just dir que immediatament va dir que no havia estat encertat i que no era just argumentar-ho així) Però ho va deixar anar.

Les raons per les que Més X Vallromanes ha votat en contra d’aquest augment les trobareu en la nota de premsa que més tard penjaré en aquest bloc.

• Sobre el Servei paral•lel d’informació:

Algú proper a l’equip de govern està demostrant esser, àgil, capaç, coneixedor de les noves tecnologies i hàbil internauta.

Tenim totes les noticies de la actualitat municipal diligentment presentades al web de CIU.

En el passat ja s’havia evidenciat una rara proximitat entre els webs de l’ajuntament i de l’agrupació local de CIU.
Recordeu la moguda dels grafismes del POUM pagats per l’ajuntament i el seu ús al web i a documents impresos per CIU? Per cert alcaldia encara no ha respost una demanda que en el seu moment li vaig fer al voltant d’aquest tema.
En Toni Ibanyes si em va respondre dient que tenien el permís del creador del grafisme. No si es suficient car el treball era per l’ajuntament i com a mínim es lleig.

Crec que hauríem aprendre a separar aquestes coses.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Gràcies pels aclariments, Josep.

Per cert, jo quan parlo del nou gabinet de premsa, penso que des de CiU estan fent bé la seva feina. Qui no l'està fent bé són els seus socis de govern i l'Ajuntament. Però, és clar, els fa el web la mateixa empresa i se li acumula la feina i no dóna l'abast.

Anònim ha dit...

Nota de premsa



Ple extraordinari a les 8 del matí per desestimar un recurs de MesxVallromanes, Esquerra contra l’augment de les tarifes de l’escola bressol.


L’Ajuntament de Vallromanes ha convocat un ple extraordinari avui dimarts dia 4 de setembre a les 8 del matí per desestimar el recurs de reposició presentat pel grup municipal MésxVallromanes-Esquerra contra l’augment de la taxa de l’escola bressol.

El recurs qüestionava la voluntat municipal de fer una aportació econòmica extraordinària a l’empresa concessionària de l’escola bressol a càrrec exclusivament de les famílies que a partir d’ara pagaran, com a mínim, 20 € mes mensuals. En canvi, l’Ajuntament rebaixarà la seva aportació percentual al cost d’aquest servei municipal.

Des que l’any 2001 va començar a funcionar l’escola bressol municipal, l’Ajuntament ha fer pública la seva voluntat que el cost de l’escola bressol es reparteixi a parts iguals (el 33%) entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament i les famílies. En canvi, el curs 2006 ha acabat amb una aportació del 24% de l’Ajuntament, contra el 33,5% que han aportat les famílies i el 42,5% de la Generalitat de Catalunya. Amb l’increment que s’ha aprovat avui, l’Ajuntament rebaixarà una mica més encara la seva aportació anual, i les famílies l’augmentaran, fet que contravé aquella voluntat de les administracions de garantir l’equilibri econòmic de les tres parts en un servei que és una necessitat social i familiar que permet les famílies compaginar la vida laboral i la cura dels més petits.

Els arguments que aporta l’Ajuntament per desestimar el recurs presentat per MxV-E es basen tan sols en la legalitat d’augmentar una taxa si el cost del servei és superior als ingressos que generen. El grup municipal considera que si bé aquest argument seria plenament vàlid per parlar de serveis en què l’Ajuntament fa de mer intermediari per contractar i gestionar (recollida d’escombraries, per exemple), no es pot utilitzar per un servei social i bàsic com és el de l’escola bressol, que demana d’un compromís ferm de l’administració local.

L’Ajuntament ha justificat d’intempestiva hora del Ple, per primer cop a les 8 del matí, per la pressa per a poder publicar les taxes en un diari oficial abans de l’inici del curs i poder-les aplicar immediatament.


Vallromanes a 4 de setembre de 2007





MesxVallromanes-Esquerra vallromanes@esquerra.org

Anònim ha dit...

A m i em sembla genial la actualitat del web de CIU. El que trobo lleig es que coincideixi en el temps aquesta embranzida informativa amb la aturada per reformes del web municipal.

I si crec que els altres grups (Inclòs el meu) han de ser més divulgadors també a la xarxa.

Salut company.

PD. Com veus segueixo sempre el teu bloc. No intervinc tant en els temes paremiològics perquè es que no tinc nivell. Em deixes estabornit conceptolinguisticament.

PDD: Conceptolinguisticament es una paraula que el word no reconeix però que mola.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No, si jo tampoc trobo malament que ho facin, però trobo que escombren massa cap a casa i que no haurien de confondre el partit amb les institucions. Cada fet, acte o activitat té els seus canals de comunicació i de difusió.

Sobre la PD, és per això que intento diversificar i tant parlo de paremiologia, com de Vallromanes, o d'excursions, o de tecnologia o de llengua catalana en general.

Sobre la PDD, he intentat entrar el bonito palabro al Word i se m'ha penjat l'ordinador.

Per cert, la paremiologia té també molt de folklore o etnografia i no l'hem de voler explicar exclusivament des del vessant lingüístic.

Qui no sap refranys? Qui no recorda els que es diuen a ca seva o al seu poble? Tots som parlants i dominem un registre ben concret: el nostre registre. I aquest registre resulta interessantíssim per als estudiosos de la llengua, sigui des del vessant que sigui.

Anònim ha dit...

Ara se't gira feina:

"No mata el mal si no l'hora"

Analitzi el text segons la folklorolexicoparemiologiadelavida

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

En Víctor té raó: és fantàstic que el web de CiU funcioni bé i estigui al dia en informacions. Però no es pot barrejar el que és una informació des d'un partit polític amb el que és l'activitat institucional que no hauria de tenir cap relació (res a veure) amb cap partit, estigui o no al govern de l'ajuntament)i, a més a més, escombren cap a casa que canta molt.

I us diré una cosa, potser estic equivocat: el webmàster de CiU no és l'empresa que porta el web de l'ajuntament sinó el Toni Ibáñez, una de les proves, que són moltes, és que totes les fotografies i imatges que surten al web de CiU estan a la pàgina de Flickr del nostre company del Mural de Vallromanes de Flickr Antoni Ibáñez:

http://www.flickr.com/photos/tonibanez/page4 i que són d'enllà d'on surten.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Des del vessant folklorolexicoparemiologiadelavida em recorda aquells versos del velero bergantín («No surca el mar, sino vuela...»).

Des del vessant lingüístic canviaria el "si no", per un "sinó" adversatiu.

I des del vessant existencial, existeix, encara que jo no l'hagués sentit, perquè Google ho diu.