dimecres, 3 d’octubre del 2007

Si no vols Windows... dues tasses

En Paco Rivière és d'aquelles persones de pedra picada. Pacient com un Job, un sac de paciència. Vaja, d'aquelles persones de mal ferrar, que traspassen l'àmbit de la individualitat per esdevenir estandard d'una causa. Admirable, ara ho veureu.

En Paco el vaig conèixer durant el meu pas com a coordinador de Llengua.org. Va venir a veure'ns per presentar-nos el Tiddly Wiki, un programa de tipus wiki, escrit per Jeremy Ruston, sota la llicència lliure BSD, que serveix com a llibreta de notes personal i com a base per a un lloc web sencer. També manté el lloc PalmCAT, de programari i continguts per a ordinadors de butxaca.

Però al que anàvem. La història del Paco s'inicia ara fa uns dos anys, quan es compra un ordinador portàtil de la marca Samsung a PC City i reclama que li retornin l'import del sistema operatiu Windows, preinstal·lat, perquè no el vol ni el pensa fer servir.

La llicència del Windows contempla aquesta possibilitat:
Al instalar, copiar o de otra manera utilizar el producto usted queda obligado por los términos del presente CLUF. Si no acepta, no instale ni use el producto; devuélvalo al lugar donde lo adquirió para los efectos de obtener un reembolso total del importe pagado.
Bé, doncs aquest dret li ha estat denegat una i altra vegada. Però la seva tossuderia l'ha portat a centralitzar aquesta demanda, a través del seu lloc web, on explica el per què, els fonaments legals, el com i fa un seguiment del ressò d'aquesta notícia en diferents mitjans.

Doncs això, dos anys després, l'Agència Catalana del Consum, organisme autònom de la Generalitat de Catalunya, que té l'objectiu principal de garantir els drets de les persones, com a consumidores de béns i productes, on havia interposat una demanda, li diu que arxiva el cas.

El Paco m'ha fet arribar un correu on diu que dijous exposarà el cas a Radio Nacional de España i que li sap greu que surti allà abans que a Catalunya Ràdio, per exemple, i que hagi tingut tan poc suport de les institucions, quan només està reclamant un dret, com a usuari, que la UE garanteix i que en altres països s'ha aconseguit.

Acabo amb un extracte del seu correu i amb el meu suport a la seva postura i campanya. Ànims, Paco!
T'envio això perquè em sap greu que el tema surti a RNE abans que a Catalunya Ràdio, per si pots fer alguna cosa.

Estic lluitant des de fa 2 anys perquè em tornin els diners del uindous en castellà que venia amb el meu portàtil, i que la llicència promet tornar en 30 dies.

Com que la Agencia Catalana de Consum ha arxivat el cas, m'he dirigit a ells en diverses ocasions sense rebre cap resposta. Darrerament els mitjans s'estan fent ressò i he volgut donar a la Agència una darrera oportunitat, ja que en el fons em sap molt de greu que els catalans quedem tan malament. Per això els he enviat el missatge que segueix.

«Si no hi ha cap canvi d'última hora, dijous vinent comentaré a Radio Nacional de España que creieu que no hi ha cap infracció en no tornar els diners del sistema operatiu Windows, quan es compra amb un ordinador, incomplint així la llicència, la qual cosa suposa a la pràctica que els catalans estem obligats a Catalunya a comprar els ordinadors amb un sistema operatiu en castellà. Mentre per altra banda la Unió Europea creu que aquest tipus d'abús mereix la sanció més gran de tota la història.»


[Nota: A petició del protagonista del reportatge, he canviat la fotografia que encapçala aquest article. Vaig posar aquella fotografia perquè no en vaig trobar més. Ara ell, amablement, me n'ha cedit unes quantes d'entre les quals he pogut triar la definitiva.]