dilluns, 25 d’agost del 2008

Tancant un cicle


Ja sabia, quan vaig emprendre la construcció i assentament de la paremiosfera que era una feina inacabable i inabastable.

Per això em vaig marcar unes prioritats i altres obres van quedar en segon terme per quan les primeres ja tinguessin prou cos i inèrcia per anar fent camí.

Així, la primera prioritat era descarregar el meu blog personal, el Raons que rimen, d'articles paremiològics amb prou cos com per formar un blog amb espai propi. I calia, d'entrada donar resposta a les preguntes sobre equivalències entre castellà i català pel que fa a refranys i proverbis. Un buit poc estudiat i poc accessible des de la xarxa.

No passava el mateix amb les frases fetes i locucions, que compten amb obres prou completes i que es poden adquirir en les constants reedicions (en paper).

Així, fa poc més d'un any neixia el Refranyer català-castellà, que ha ajudat a trobar les equivalències catalanes a aquelles expressions que hem après en castellà, per culpa dels anys d'escolarització obligatòria en castellà i la semiclandestinitat del català. La meva intenció és que acabi esdevenint una paremiologia comparada molt més àmplia, no només amb referències entre català i castellà. Però bé, el mínim perquè hi hagi una entrada és que hi hagi equivalents en català i castellà. I ja anem pels 1.400 refranys documentats.

Paral·lelament naixien la Biblioteca paremiològica, amb recensions de llibres paremiològics i diccionaris fraseològics, que va fent via passet a passet, i la Paremiologia didàctica, una mena de curset en fitxes breus i clares per acostar-se a l'apassionant món de la paremiologia i el meu petit granet de sorra a la proposta de Cultura 21.

El Diccitionari, dins la paremiologia sàvia, l'he compartit des del mes de febrer i ha pres una embranzida inesperada i sorprenent, amb més de 1.000 citacions en poc més d'un any.

I després, a mida que he anat arreplegant prou material, he pogut anar obrint altres obres que també aniran fent camí amb una regularitat més o menys periòdica, perquè resulta complex mantenir-los i alimentar-los. Així apareixen els polsims de refranys, amb periodicitat quinzenal, suport documental i multimèdia de les emissions a Ràdio Vallromanes, al 94.2 FM, l'Enciclopèdia paremiològica, que és una ampliació del Vocabulari de paremiologia multilingüe de 150 termes, les Dites i frases fetes català-castellà, que pren com mirall el refranyer, però només recollint les dites, frases fetes i locucions. I també puc finalment refer la pàgina original de Paremiologia catalana, oberta a Wanadoo el 2002, amb Wordpress, com a eix central de tot l'entramat paremiològic i amb l'estrena del domini Refranys.com.

Ara al setembre arriben més novetats, per als qui demanàveu sobre l'origen dels refranys i les frases proverbials i amb un mapa que reculli i geolocalitzi les dites i refranys referits a pobles i llocs. Ja us els presentaré, no patiu.

Però l'article d'avui també el volia aprofitar per comentar una altra fita aconseguida en un altre blog, el Refranyer temàtic, on finalment he pogut tancar el cicle dels mesos de l'any.
  • Gener: 652 parèmies
  • Febrer: 415 parèmies
  • Març: 457 parèmies
  • Abril: 643 parèmies
  • Maig: 510 parèmies
  • Juny: 190 parèmies
  • Juliol: 280 parèmies
  • Agost: 340 parèmies
  • Setembre: 181 parèmies
  • Octubre: 116 parèmies
  • Novembre: 67 parèmies
  • Desembre: 116 parèmies
Són gairebé 4.000 refranys catalans continguts només en aquestes 12 categories temàtiques, tot just l'apartat 25.2 de l'estructura temàtica classificada en 34 temes diferents.

Estigueu doncs atents, que ara al setembre arriben més novetats paremiològiques!

12 comentaris:

Striper ha dit...

Comentarista compulsiu? No!!! se lo important que es trobar un comentari i sencillament respong a qui em comenta

Anònim ha dit...

Enhorabona, Víctor. Ja em diràs com t'ho fas per mantenir tot això.

Esperem les novetats, que prometen molt!!!

Puigmalet ha dit...

Endavant amb el localitzador geogràfic! La Pamiosfera creix i creix com els bolets amb les darreres pluges. Felicitats!

(aquí a dalt hi ha un paio en boles; i aquest cop no és el Marc...)

zel ha dit...

A l'espera, jo ja me'n penso aprofitar a l'escola, aviso...amb permís, eh?

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Fins el setembre!

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

ostres l'striper aqui!! no si ja deia jo que hom no és el que...
Ja em perdonaràs però és que no se ja quin blog llegir que sigui ben bé teu...
quina feinada t'has buscat, ara que jo espero "amb candeletes" l'arriva del primer programa de "caragols", ja avisaràs.
És més fàcil comentar aqui que al diccio...
Per cert, vas veure quina resposta vàrem fer-li al Mossèn la Zel i jo a una provocació seva? ens vàrem divertir de valent amb ell...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Striper, ets generós amb els teus comentaris: llarga vida com a bloguer i com a lector i comentarista de blogs!!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marc, quan t'arribi la canalla estaràs més a casa. Tens connexió? Això és l'inici de tot. Però que no se't passin les hores dels biberons i els mimitos!! :-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Puig, em sembla que aquest paio és més jove que el Marc i està de més bon veure. :-)

Tot i que el Marc, amb mitja ampolla de Chivas millora, sobretot si te la fots tu. :-P

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Zel, per a mi és un orgull que puguis i vulguis fer servir aquest material a l'escola amb els nens i nenes.

De tant en tant envia-me'n algun que em vingui a veure als blogs, que això sempre anima, com diu l'Striper.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Núria, malauradament ja és setembre (com qui diu). Però si fem balanç... no ha estat malament. Jo aquest any gairebé he tingut vacances de mestre: dos mesos. :-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Mercè, ara em poso al dia del que ha passat als blogs aquesta setmana.

He estat 7 dies absolutament desconnectat. Només dos diaris endarrerits (de paper, com abans) i alguna cançó a la ràdio durant els trajectes en cotxe.

Què li passa al Diccitionari? A mi em carrega bé. Deu ser el pes de la cultura. :-)

M'ho miraré, d'acord? Sobre els polsims, ara he de gravar els de juliol, agost i setembre. Suposo que la setmana que ve. Ja t'aviso, guapa. :-)