dilluns, 22 de febrer del 2010

22F - Vint-i-cinc anys sense Sinera

(Logo tret de can Blocs de Lletres)

Una altra vegada la Catosfera s'ha mobilitzat per recordar un personatge cabdal de la nostra història. Ha vam fer amb Joan Brossa el 2008, amb Carles Riba el 2009, amb Joan Amades el 2010. I aquest 2010 se'ns presenta ple de commemoracions. Temps al temps!

Salvador Espriu ha passat de ser el poeta nacional a restar postergat o mig oblidat. Potser hi escauen els mateixos arguments que amb Carles Riba, que no és un autor fàcil. Però la seva obra és imprescindible per conèixer la poesia del segle XX.

Us deixo amb un muntatge multimèdia on recito un parell de poemes seus, amb imatges de Salvador i Sinera de fons i una música triada expressament per a l'ocasió: Thales of mistery and imagination, de The Alan Parson Project.


És possible que avui vegeu multitud d'escrits en homenatge a Espriu. Quan tingui un moment faré un d'aquells escrits resums que acostumo a fer en aquestes ocasions.

Vull, també, agrair la Roser Caño que n'ha fet de dinamitzadora, difusora i mantenidora de la idea. S'hi ha bolcat amb il·lusió i crec que el resultat recompensa aquest esforç.

20 comentaris:

Puigmalet ha dit...

Felicitats per la recitació, mestre. El segon poema era de tot menys fàcil de llegir! I ara a buscar més poemes per la xarxa...

fanal blau ha dit...

Gràcies, Víctor, per acostar-nos a la poesia d'Espriu!
També m'hi afegeixo!
Molt bon dia!

Rocio Avila Gamero ha dit...

Bon dia, Víctor,

m'ha agradat molt el teu video, sentir de la teu veu aquesta tria de poemes i sobretot la conjunció ambb imatges. Molt bona feina i molt bona dedicatòria. Gràcies.

zel ha dit...

Uix, ara t'escolto! Jo m'he atrevit a fer un petit poema amb les paraules finals dels versets d'un dels seus...mmmmhhhh, no sé...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Us he de demanar disculpes per la qualitat del so i del muntatge. Vaig començar a experimentar amb l'homenatge a Amades, com qui diu i els mitjans de què disposo són casolans.

Per gravar el poema, vaig haver-ho de fer amb un MP3 i posant música ambient de fons. Us prometo que intentaré millorar!!

Galderich ha dit...

Fantàstic muntatge amb les limitacions tècniques que menciones. Per a mi, això seria directament impossible!
Malgrat tot tens un error en el teu apunt. Quan parles d'homenatges sempre t'oblides el que se't va fer malgrat que estiguis ben viu (i que duri!) per la teva feina de filòleg paremiòleg!

mar ha dit...

Bon dia, Víctor
Gràcies per fer-nos partíceps d'aquest preciós homenatge
A mi em retorna un dels poetes amb qui m'he fet gran... i m'encanta retrobar-lo.
Us deixo el meu granet de sorra...
:)
salutacions
montse assens

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Galderich, com diria aquell, .

Allò que vau fer va ser increïble, però permet-me que no ho posi al mateix sac, amb figures consagrades. :-)

Montse, gràcies pel teu granet de sorra. Molts granets fan una platja ben formosa!

McAbeu ha dit...

Veig que li vas agafant gust a això de la producció audiovisual. :-D
I tindràs feina a fer l'escrit resum que, com sempre, la iniciativa de la Roser ha estat tot un èxit.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Mac, tu que em coneixes, saps que sóc home previsor i vaig aprofitar la placidesa del diumenge per deixar embastat el llistat-resum.

Així, avui, només he de recórrer els blogs per fruir d'Espriu i comentar les bones aportacions que hi ha. :-)

Per cert, a primera hora encara no hi havia el teu enigma espriuà... Ai, que t'hauré d'esborrar de la llista provisional! ;-)

Assumpta ha dit...

Et vull felicitar ben sincerament!!!

Aquests audiovisuals et queden fantàstics!! Ara l'Espriu t'aplaudeix content ;-))

És cert que el so és una mica fluix, però si es posa l'altaveu ben alt, es pot sentir la mar de bé i, amb les imatges i la música, queda magnífic!! :-))

McAbeu ha dit...

No només ho sé perquè ja ens coneixem, una mica almenys, sinó perquè el Buzz m'ho va dir que tenies l'apunt a mig fer i després la Roser també ens el va ensenyar. Em referia a que avui tocava completar la feina i som una bona colla de blocs.

I com tu també em coneixes a mi, t'ha sobtat que no hagi sigut dels primers a publicar el meu però és que al primer post de la Roser posava que els publiquéssim entre 10 i 13 hores i jo, obedient, el vaig programar per les 10. Quan he vist que aquí tothom fa el que vol l'he avançat mitja hora. :-DD

I pobre de tu que em treguis de la llista provisional, a més com que gràcies a l'ordre alfabètic sempre sóc l'últim o gairebé això em dóna una mica més de marge que als altres, no? :-DDDD

Mon ha dit...

Víctor, aquest cop no m'ho he pogut preparar amb temps, però a última hora m'he decidit a penjar alguna coseta. Com sempre ha estat un exit de movilització no?

Anònim ha dit...

Víctor, quina vídeo més fantàstic! i quin regal sentir la teva veu recitant aquests bellíssims poemes.
M'ha emocionat la perfecció, la serenor, l'austeritat i la profunditat d'aquests minuts impagables.

Gràcies!

Anònim ha dit...

Quin vídeo tan treballat! Felcitats per tota la feinada feta!

Carme Rosanas ha dit...

T'ha quedat molt bonic, Víctor! Uns poemes preciosos i molt ben recitats, a mi m'agrada molt que a més a més es puguin llegir! Genial!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Gràcies pels vostres ànims. però no m'animeu gaire o us acabaré bombardejant amb vídeos i més vídeos. Com diu l'Helena, sobretot austeritat. :-)

Manuel Ballester ha dit...

Arribo aquí via Lluís Gil que em facilita l'adreça per agrair-te i felicitar-te la celebració d'aquest homenatge blogaire que el poeta té tan merescut, almenys per als qui, com jo, formàrem part del seu temps, si es pot dir així, i ens fou una influència cabdal.

Ja aniré passant, que això de la paremiologia té suc.


Manel

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Moltes gràcies, Manel.

Però, honestament, penso que hauries de passar pels 180 i tants blogs que han escrit sobre Espriu per fer-los partíceps de la felicitació. La meva part de culpa és ben petita i l'important era la participació generosa de la gent.

Ah!, i la culpable principal de la malifeta d'Espriu és Roser Caño: http://rcanovalls.blogspot.com, que és qui ha portat el pes de la convocatòria.

Roser Caño Valls ha dit...

Accepto les culpes de la malifeta amb molt de gust! Gràcies als 204 blocaires que heu recordat Espriu! És i ha estat i serà un homenatge inoblidable, com també ho és l'obra del creador de Sinera.