dimecres, 10 de febrer de 2010

L'ofici de viure - La saviesa dels refranys

Ja podeu escoltar el programa sobre La saviesa dels refranys, de L'ofici de viure. Veig que han anat introduint talls de veu de l'entrevista que em van fer divendres, per donar peu als comentaris dels col·laboradors convidats.

Així, introdueixo com i on neixen les parèmies i com les podem classificar a partir de la funció que fan en l'oració, preferentment. És important ajustar el context on apareixen i els antecedents.

També vaig poder introduir un tema en el qual actualment hi estic treballant: els refranys amb ensenyances negatives. En faré un apunt ben aviat. Són aquelles frases lapidàries que ens marquen i ens fan ser malfiats, malpensats, desconfiats. Són com lloses sobre el nostre pensament i la nostra personalitat.

Una mostra ben clara. La meva frase de capçalera, que apareixia en alguns dels meus blogs era: Encara no som allà on anem. La meva dona, que estudia guions mentals personals, em va fer veure que això m'estava marcant per no arribar mai a assolir els meus objectius, perquè no hi acabaria d'arribar mai.

Altres ensenyances prou negatives:
  • El millor està per arribar
  • Qui és ton enemic? El del teu ofici
  • Més val boig conegut que savi per conèixer
  • Totes les roses tenen espines
Les meves reflexions també van anar cap als atacs furibunds del refranyer cap a les dones i els papers que els reserva el refranyer, sempre vist des d'una societat androcèntrica inflexible amb el sexe femení. Em vaig basar en els estudis de l'Anna M. Fernàndez Poncela, especialment al llibre Sexe i refranyer (Cim edicions, 2004). Aquestes reflexions no han tingut espai en aquest programa. Però potser poden ser tema de debat per a un futur programa.

Preguntava Gaspar Hernàndez a mig programa al guionista Francesc Miralles si sabia l'equivalent de la parèmia castellana Mas vale pájaro en mano que ciento volando, i no li sabia donar resposta.

Els que coneixeu les meves obres a Internet, segur que ho hauríeu sabut trobar al refranyer català-castellà.

Perquè vaig xerrar molt de paremiologia, la meva passió, i em vaig oblidar de fer referència als meus blogs i l'obra que estic duent a terme a Internet. He d'aprendre a autopromocionar-me una miqueta més.
Publica un comentari a l'entrada