dijous, 6 de maig del 2010

Top ten dels refranys catalans. Distribució dialectal

No fa gaire dies us feia una prospecció dialectal de les primeres 600 enquestes rebudes. I observava que hi havia un biaix perillós de diverses zones, sobrerepresentades, en detriment d'altres, que estaven infrarepresentades. Em vaig proposar llavors d'arribar a tots els racons del territori per mirar de corregir aquestes desviacions i quan arribi al miler d'informants (ara dec estar al voltant de les 950 enquestes rebudes) tornaré a comprovar les dades dialectals per veure si he pogut corregir-les una mica.

La meva intenció és que el percentatge de població de cada territori dins la població total dels Països Catalans coincideixi amb el percentatge d'enquestes dialectals dins el total d'enquestes. Ja sé que és difícil, però penso que afegirà un punt més de valor a aquest estudi.

Per a les dades de població dels Països Catalans he acudit a la Viquipèdia (s.v. català), amb dades una mica antigues, del 2003-04, però completes. Prenc de base la població catalanoparlant i no pas tota la població dels Països Catalans:

Sobre aquests percentatges, he calculat el nombre d'enquestes que necessitaria de cada territori sobre la mostra de 1.000:

I ara ja sé cap on he d'actuar per aconseguir més enquestes! He de rebaixar les desviacions actuals, sobre la base de les primeres 600 enquestes:

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Serà un estudi rigorós que marcarà. Endavant! No queda gaire per arribar a les xifres ideals.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sí, el 3 de març es veia lluny el miler d'enquestes i ja sóc a un pas. Però seguirem enllà, eh! Si n'arriben 2.000 benvingudes siguin!

Des del principi he intentat fer les coses amb rigor. Espero haver-me'n sortit.

Assumpta ha dit...

Clar, si sou tres o quatre bessons (ja no recordo quants) perquè el teu pare us va clonar, així sí que feu feina, eh? :-DD

Molta sort!! :-))

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Assumpta, els bessons-clons m'han sortit de ciències i em fan les estadístiques. Però la recollida de dades aquest cop me la menjo jo solet. Nyam, nyam... :-)

marta (volar de nit) ha dit...

Te'n refies de les dades de la Viquipèdia?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marta, és a l'únic lloc on he sabut trobar dades globals de tots els Països Catalans, encara que una mica antigues (2003-04).

Havia sabut trobar dades sociolingüístiques del Principat, de les Illes, del País Valencià, ..., però de diferents anys, de diferents padrons i de vegades amb diferents variables.

Jo he acabat prenent dades, no de població, sinó de coneixement del català. "Entenen el català". Potser hauria d'haver filat més prim i triar els que "llegeixen bé en català", però m'interessava tenir una aproximació territorial i em sembla que les dades que he pres ho reflecteixen prou bé.

A més, quan la Viquipèdia té articles ben escrits (com em va semblar que era el cas de l'article sobre "català"), és una font fiable, documentada i vàlida.