dimarts, 20 de novembre de 2012

Dia catosfèric de l’enigma i l’endevinalla: Homenatge Mac McAbeu

Dibuix de la Carme Rosanas
Avui en McAbeu fa anys. I a la catosfera ens hem conxorxat per fer-li un petit homenatge. A ell i a l'enigmística. En Mac porta una colla d'anys oferint-nos cada dia un enigma, una endevinalla, un joc... Persistent, intel·ligent, sagaç... i generós. Ha estat en totes les mogudes hagudes i per haver, a banda de les que ell mateix ha perpetrat.

No oblidaré mai la seva genial participació en la presentació dels 10 refranys més populars del Top ten dels refranys catalans. Un joc en el qual vau poder intentar endevinar quins eren els 10 refranys escollits poques hores abans que sortissin publicats. La seva intervenció va ser providencial i va fer molt més vistosa la presentació de llarg dels resultats d'aquella enquesta.

Com a regal d'aniversari, he volgut recordar una obra que segur que ell ja té, coneix i remena. És una de les meves petites joies a la biblioteca: Enigmística popular, de Valeri Serra i Boldú (Editorial Políglota, Barcelona, 1922), dins  «Minerva, primera sèrie, Col·lecció popular dels coneixements indispensables, núm. XXXVI».

És el principal l'antecedent en català sobre enigmística, del qual també en parla sovint en Màrius Serra, el gran mag del gènere.

Per molts anys, McAbeu!Publica un comentari a l'entrada