Així, al processador de textos (Docs) i el full de càlcul (Spreadsheets) s'hi uneix el programa per fer presentacions de diapositives (Presentations).
Què cal tenir en compte d'aquesta oferta de programes?
- + És gratuïta
- + És Google
- + Hi accedeixes en línia des de qualsevol ordinador
- - Et cal un compte Gmail, per accedir a aquests programes i la resta de programes que ofereix Google
- - És menys completa que l'Office de Microsoft
- + Adopta els estàndards de documents de codi obert i permet diferents opcions d'exportació
- + És suficient per a cobrir les necessitats de la majoria d'usuaris mitjans
- - Té un límit de capacitat (en la mida i nombre de documents) en la seva versió gratuïta.
Jo sóc un usuari incondicional dels programes Google:
- perquè són gratuïts,
- perquè són molt intuïtius,
- perquè Google es mostra obert a incorporar d'una manera respectuosa un bon ventall d'idiomes (entre els quals hi ha el català),
- perquè amb un sol nom d'usuari i contrasenya ho tinc tot a l'abast,
- perquè els programes estan interconnectats i permeten el flux de dades d'un a un altre i
- perquè hi puc accedir en línia des de qualsevol ordinador amb connexió.
Però torno als paquets ofimàtics.
A l'oferta que ja he comentat (Google docs i Microsoft Office), la primera gratuïta i en línia i la segona de pagament, cal afegir-hi uns quants paquets gratuïts més:
- Open Office: processador de textos, full de càlcul, base de dades i presentacions. Es pot descàrregar en català des de Softcatalà.
- IBM Lotus Symphony: paquet que inclou un processador de textos, un full de càlcul i un programa de presentacions.
- Zoho: un paquet ofimàtic en línia (com Google, però només en anglès) que, a banda d'oferir també processador de textos, full de càlcul i presentació de diapositives, també inclou compte de correu electrònic, un calendari, un bloc de notes, un wiki, conferències a través del web, xat o creador de bases de dades, entre altres.
7 comentaris:
Gràcies per recomanar la lectura de zonatic-n!
Espero que us sigui útil.
Francesc Xavier, fa molt de temps que us segueixo, a través dels RSS. Penso que és un lloc de visita imprescindible per casar les TIC i l'educació. Presenteu eines molt útils amb el didactisme que s'espera d'un lloc fet per mestres i creadors de recursos didàctics.
Salutacions cordials!
És curiós però va ser Apple, la primera empresa que va pensar en implantar la ofimàtica "on line" quan va crear el primer iMac, computadora que va ser revolucionària, i que va ser la primera d'Apple que no portava disquetera, sinó CD-ROM simplement, característica que ha acompanyat després a totes les versions compactes dels models Apple. A Apple van pensar que era millor per qüestions, com ara, no recarregar el disc dur, la memòria RAM, etc., implantar aquest sistema de programes informàtics en línia en comptes de carregar el sistema i el disc dur.
Però és evident que, en aquell temps, la velocitat de línia internàutica no era per fer meravelles i la idea va ser desestimada. Malgrat que Apple, insisteix ara en les miniaplicacions interconectades, idea que va sorgir en aquell moment també, i que, crec, que veurem en el nou sistema Leopard (Mac OS 10.5.x) que resta a l'espera de sortir aviat. Haig de dir que Apple també disposa del servei .Mac per a aquells usuaris de pagament que volen tenir una sèrie de programes i avantatges en línia.
És evident que Apple sempre ha anat molt per endavant de Microsoft (per suposat que Windows és un "plagi" de Macintosh que sempre va endarrerit respecte a Mac OS, doncs han d'esperar que Apple tregui la seva última versió del seu sistema operatiu, per a ells poder implantar tota l'última tecnologia.
No sé si saps la història, però, a conseqüència que Microsoft era fabricant d'aplicacions per a Apple, com ara, Word, Ms File (excel·lent programa per a crear bases de dades), malgrat que Apple ja tenia el Works (predecessor de Microsoft Office), MacWrite, etc. -uf, et parlo dels 80, quan Apple va crear el primer sistema d'escriptori analògic a partir dels estudis de l'empresa Xerox-, era evident que Microsoft que treballava amb IBM DOS, després MS DOS, havia de conèixer el codi Apple per a poder aplicar a l'escriptori analògic d'Apple (els menús desplegables i les finestretes, nom que va donar lloc a Windows) i, d'aquesta manera, coneixent el codi Mac van poder començar a desenvolupar Windows, en unes versions molt, molt casolanes (i que eren emulacions i no sistemes operatius) fins que no va sortir Windows NT.
Bé, tot això venia a compte que, els innovadors d'Apple, ja preveien el futur, però la tecnologia de xarxa no era l'adequada en aquells moments. Ara que disposem d'una velocitat bàsica de 3 Mb. és lògic que les alternatives com el correu electrònic en Web i les aplicacions en línia vagin guanyant adeptes i utilització, l'avantatge més clar és que tot ho tens vagis on vagis i treballis a la computadora on treballis.
Per tot el que està portant a terme Google, només cal felicitar-los. Malgrat que hi han recursos que encara queden molt lluny d'altres empreses, com ara la Web de Picassa no té res a veure amb Flickr de Yahoo (especialment perquè no pots presentar les fotografies a diferents tamanys, entre d'altres coses i la interactivitat entre usuaris és molt primitiva i limitada, també entre d'altra centenars de coses). Skype també està molt lluny de Yahoo Messenger i Windows Live Messenger (ambdós creats gairebé al cent per cent també per Yahoo, en quant al messenger de Microsoft només des que és Windows Live que és una feina feta a mitges entre Microsoft i Yahoo, més aviat aportant tota l'experiència i tecnologia de Yahoo, pel que tinc entès).
Entre el correu electrònic de Yahoo i el de Google, la veritat és que jo utlitzo tots dos. Gmail em sembla molt còmode per treballar però, molt de cops, la seva manera d'encadenar missatges amb el mateix 'subject' fa que, si no estàs molt atent, pots perdre't de llegir alguns correus intermitjos. Yahoo sempre et presenta els missatges un a un i després tu els pots arxivar de maneres que encara Google no ha sabut fer, el sistema de filtres, etc., això, per a mi, està molt més avançat en yahoo, malgrat que gmail està de moda, és el correu dels "pijos informàtics" que volen estar a l'última. També es cert que Yahoo està molt més avançat en el tema dels spams o correu brossa, malgrat que no deixa de fallar en la seva darrera versió beta. Hotmail em sembla el més primitiu, funciona lent, insegur, imprecís, etc.
Bé, quin rotllo que he fotut.
Resumint: gmail, una bona opció de correu web però encara molt per millorar.
La resta d'aplicacions interconectades de Google, molt bé, amb l'adquisició des de fa un temps de blogger té la guinda del pastís.
Alguns inconvenients és que gairebé totes les versions del seu programari que pots baixar-te és per a les versió última del sistema operatiu MacOS, no així per a Windows.
Quan a missatgeria instantània, Yahoo i Windows van molt per endavant, especialment pel tema de veu i imatge, transferència d'icones, smiles, jocs en línia mentre xateges, etc. Skype té versió per a Mac de xat audiovisual, i totalment compatible amb Windows, Yahoo i Windows encara no ho han aconseguit, gmail ni per un sistema ni per l'altre, només pots xatejar teclejant, si bé Yahoo està molt més a prop d'aconseguir la versió audiovisual per a Mac.
Per a fotografia, Flickr no té competència, malgrat que tots els servidors de fotografia si no són de pagament tenen unes limitacions molt importants, i per, aquest motiu, amb una quantitat mòdica jo vaig contractar Flickr pro.
Bé, ja no segueixo perquè porto una hora amb aquest missatge com aquell que diu. Bé podria haver escrit un article més que no pas un comentari. I, acabo, dient, que al final, tot el que dic està subjecte a ser contradit per qualsevol persona, només són opinions meves, evidentment.
Salutacions
Jordi, déu n'hi do. Tens raó: gairebé has escrit un nou article.
I t'has remuntat bastant enrere, eh? Jo no sóc pas un expert informàtic, sinó un usuari tossut. I volia fer alguns comentaris o precisions a tot el que has comentat, des de la ignorància o des de l'experiència pròpia
1. Works. Em sona que era un paquet ofimàtic de Microsoft, quan Windows encara corria sobre DOS.
2. Messenger. Sempre havia pensat que el Messenger de Microsoft (vinculat a Hotmail) era anterior al Yahoo Messenger.
3. Hotmail. Amb el seu pas a Windows Live es torna a posar a l'alçada de prestacions i qualitat de Gmail i Yahoo. L'inconvenient insalvable que l'hi trobo: que el compte caduca als 30 dies de no entrar-hi. És molt incòmode perdre el que hi tens emmagatzemat i haver de reactivar el compte.
4. Correus electrònics: jo, potser sóc un "pijo informàtic", prefereixo Gmail, encara que tamkbé tinc comptes a Yahoo i a MSN. El filtre antispam de Gmail és més efectiu que el de Yahoo, segons la meva experiència. El percentatge d'encert és del 90 i molt per cent. Se'n colen ben pocs. I rebo prop d'una cinquantena de missatges d'spam diaris: tots a la carpeta de correu brossa. Només cal mirar-lo de tant en tant per comprovar que realment filtra bé.
5. Flikcr vs. Picasa. D'acord que Flickr té més prestacions. Però només pots emmagatzemar 200 fotografies o pagar 30 euros anuals. Una quantitat massa elevada, si veus les prestacions en programes gratuïts.
Gràcies pel temps que t'has pres en comentar aquest article, Jordi.
Un problema amb aquest Server de google, es que els documents son oberts per a Google, fet que fa impossible que una empresa en pugui fer ús.
Fins que iniciatives com les de LINUX a Extremadura no siguin més freqüents, o alguna casa de soft faci un Office obert, els usuaris del món de la empresa no en podrem fer servir.
No obstant si coneixes d’algun paquet ofimàtic de tipus obert (Encara que sigui de pagament) que sigui compatible 100% amb Microsoft. (es el que usen les empreses) m’hi llenço.
Bé, tard, però puntualitzem coses:
1. Works era un paquet informàtic de Microsoft als anys 80, evidentment, m'havia equivocat de nom. De fet, fa tants anys que no treballo amb aquells sistemes operatius tan primitius que no recordo els noms.
Apple tenia McWrite, WriteNow i ara no recordo més. Eren uns tractaments de textos excel·lents. Microsoft, fabricant de programari, era proveïdor d'Apple, i li fabricava un bon programari en aquells temps també, basat en les aplicacions d'Apple: Ms File, Ms Word, Ms Works, antecessor d'Office, Works era molt primitu però pràctic en alguns casos. Ms File potser alguna de les aplicacions millors que va crear Microsoft en tota la seva història; encara hi ha gent que la continua utilitzant per a construir bases de dades. Apple va crear el seu propi Apple Works, el qual continua existint; massa "pesat" per cert; necessita molta memòria per treballar.
Microsoft en aquell temps fabricava programari, no era competència d'Apple. IBM era la competència d'Apple però no tenia un sistema operatiu decent. Microsoft després es va quedar IBM DOS que va passar a anomenar-se MS DOS. Més tard, IBM també va crear el OS2, que també estava basat en escriptoris analògics. Microsoft va plagiar el Mac i Apple va deixar de construir maquinari i dedicar-se exclusivament al software amb una aliança amb IBM que li construïa generalment el maquinari marca Apple fins fa molt poc.
D'aquella aliança IBM Apple sorgiren els processadors Power Mac que tan bon resultat han donat i continuen donant. Ara el distribuïdor principal de maquinari d'Apple és Intel, abans aliat de Microsoft pràcticament, que li fabrica, entre d'altres, els processadors de doble nucli i de 4 nuclis, etc.
Llavors Apple i Microsoft es van convertir en competència directa al dedicar-se exclusivament, a la pràctica, tots dos a fabricar sistemes operatius i programari, malgrat que Apple continua venent el seu maquinari (Apple ho dissenya generalment i li ho fabriquen d'altres) i malgrat que Microsoft ha tingut, i no sé si té encara, accions de l'empresa Apple.
2.El Messenger de Microsoft igonoro ara mateix si és anterior o no al de Yahoo, de fet no ho he dit en cap moment que ho fos, sinó, simplement que el messenger de Yahoo dels darrers temps tenia més "prestacions" que el de Microsoft i, en acabat, Microsoft ha tirat de l'experiència de Yahoo perquè li ajudés a fabricar el Windows Live Messenger i especialment el correu electrònic beta actual que utilitza Microsoft. Ara tots dos són interactius, o sigui interactuen entre ells perquè estan fabricats de manera conjunta, amb l'experiència dels darrers anys de Yahoo en el messenger i, especialment, en el correu web.
3.Hotmail beta no té la precisió i la rapidesa en cap aspecte de Gmail y Yahoo; coprova-ho bé per tu mateix. I ho porta molt malament amb l'espam. De fet jo rebo a vegades no 50 sinó més de cent correu brossa diari; per això et dic:
4.Gmail comet més errors en posar-te com a correu brossa correu que no ho és, no a l'inrevés que és el que tu dius. A més Yahoo no rep tan correu brossa, o potser ho filtra abans, amb les directrius que tu li marques, o no està tan buscat pels especialistes en correu brossa. Jo de fet, no rebo gairebé mai correu brossa en Yahoo mail.
Els dos sistemes són diferents en la forma de treballar i m'agraden tots dos, malgrat que no són pas perfectes. Gmail és més còmode si vols, (tanmateix perquè és més primitiu) però Yahoo té més prestacions, està més elaborat, (tenen molta més experiència) més possibilitats per crear carpetes, etc.
Gmail encadena els emails, te'ls agrupa encara que no ho fa bé sempre, però això també pot ser un inconvenient perquè pots deixar de veure correus intermitjos, a vegades només veus l'últim si no vas amb cura.
5. Picassa no pot crear grups, no permet organitzar l'escriptori com Flickr, no permet ampliar les fotografies senceres, no té suficient interactivitat entre els usuaris, no permet fabricar una icona als webs amb totes les teves carpetes, no pot crear col·leccions, ni permet treballar per lots, etc, etc, etc, etc. I sí, té més espai gratuït, però t'obliga a reduir la qualitat de les fotos per guanyar en quantitat, mentre Flickr treballa per quantitat de fotos i no per quantitat de Mb. Saps que en Flickr no pots penjar més de 200 fotos i que es vegin públicament i prou. En Picassa has d'anar reduint la mida d'aquestes perquè t'hi càpiguen més.
A mi em sembla que 30 euros anuals, i amb els regalets que et van fent de tant en tant d'allargar-te l'any per ser "bon client" (cosa que sabem només els que ho paguem), no són un regal però no em semblen tants diners comparat amb d'altres proveïdors per la interactivitat entre usuaris i per les prestacions i possibilitats que et donen a canvi.
Com veus, som tossuts en els nostres arguments i no ens hi posem massa d'acord. Però això crea diàleg i debat.
Salutacions fraternals
Josep, és clar que quan treballes en una empresa, el tema de la confidencialitat és vital i la protecció de les dades i de la informació. Però una empresa té més possibilitat i mitjans per comprar programari o fer-se aplicacions a mida.
Penso que el tema de la incompatibilitat de formats cada vegada és més a prop de resoldre's, perquè tots els programes admeten desar els treballs en molt diversos formats. Ja he vist alguna aplicació que es pot aplicar a l'Office de Microsoft per poder desar els documents en format Openoffice.
Jordi, entenc les precisions i aclariments que aportes, però penso que en aquestes coses d'aplicacions i Internet, cada usuari defensa la seva experiència pròpia i tendeix a usar i cantar meravelles del que coneix millor. Som humans. :-)
Apple, sempre més avançat que Microsoft en programari i maquinari, paga el problema de la incompatibilitat de formats. Com va passar amb els formats de video. Era millor el video 2000 (em sembla que es deia així), que permetia gravar cintes de 8 hores, per les dues cares amb una qualitat molt superior a Beta i VHS, però que no va quallar o no va saber guanyar-se el mercat. I va acabar desapareixent.
Sóc defensor de les solucions Google, perquè m'agrada el tarannà de l'empresa, que presentin els programes en opcions multilingües, en codi obert generalment i amb molta corda per a desenvolupadors que vulguin ajudar-los a millorar les seves eines.
I m'he fet a la interfície de Gmail i em resulta més pràctica que Yahoo o MSN Lives.
Però no ens barallarem per aquestes nimietats, eh?
Gràcies als dos per compartir amb nosaltres els vostres coneixements i experiències.
Publica un comentari a l'entrada