dimarts, 21 d’abril de 2009

Multicercadors paremiològics

Internet creix exponencialment i sovint ens podem creure aquella dita que fa: "A la xarxa hi és tot; només cal saber-ho trobar".

1. Primer problema

Quan cerco segons quin terme em surten milers de resultats. Voldria haver-ne de mirar només un centenar a tot estirar (o unes desenes, si m'apures)

2. Segon problema


Els resultats que surten en els primers llocs no sempre són els més pertinents. Són enllaços patrocinats que paguen per sortir els primers, però que no sempre són els millors per al tema que cerco.

3. Tercer problema

Són fiables aquests resultats? Qui em garanteix que les informacions són veraces?

Tenim, doncs, aquí telegrafiats els principals problemes que ens trobem quan anem a cercar informació a internet: la pertinència i la veracitat.

Tenim alguna manera de destriar el gra de la palla? Sí.

Avui us en mostraré una: els multicercadors personalitzats de Google.

A hores d'ara no qüestionarem la posició predominant de Google en el món de les cerques. Un lloc que jo considero just i justificat. Però una cerca molt concreta en el cercador general pot aportar molt de soroll als resultats (diem que un cercador ens retorna soroll quan els resultats són poc pertinents).

Google mateix ens ofereix les eines per solventar aquest problema: les cerques personalitzades de Google. Podem crear els nostres motors de cerca especialitzats indicant-li a Google que faci cerques restringides a unes determinades fonts (pertinents i solvents), amb la qual cosa acotem el nombre de resultats que ofereix una cerca i garantim uns resultats molt pertinents.

A més, si la persona que genera aquests cercadors especialitzats domina el tema o en té un coneixement prou extens per poder-nos aconsellar unes fonts concretes, també estem garantint la veracitat i fiabilitat dels resultats oferts.

És en aquesta línia que des de fa força mesos ofereixo i mantinc cinc multicercadors especialitzats. Al seu dia us vaig presentar els dos primers, però ara tenen uns quants companys de viatge:

1. Multicercador de la paremiosfera: fa una cerca en tots els continguts dels meus blogs sobre paremiologia.2. Multicercador paremiològic català: cerca en fonts genèriques sobre paremiologia i cultura popular catalana (excloses les meves fonts).3. Multicercador de refranys catalans: cerca només en repertoris refranyístics i fraseològics en català.


4. Multicercador de "refranes" castellans: cerca només en repertoris refranyístics i fraseològics en castellà.5. Multicercador de citacions i frases cèlebres: cerca en repertoris de citacions catalanes i castellanes, bàsicament.La idea va sorgir dels multicercadors terminològic i lingüístic dels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, uns multicercadors dels quals ja us en vaig parlar fa temps, però que encara us he de fer una anàlisi una mica més acurada.

Queda pendent mostrar-vos les fonts sobre les quals treballen i demanar-vos que si voleu suggerir-me qualsevol font que hi vulgueu incorporar, m'ho podeu fer arribar per correu electrònic o en un comentari en aquest escrit.
Publica un comentari a l'entrada