Internet creix exponencialment i sovint ens podem creure aquella dita que fa: "A la xarxa hi és tot; només cal saber-ho trobar".
1. Primer problema
Quan cerco segons quin terme em surten milers de resultats. Voldria haver-ne de mirar només un centenar a tot estirar (o unes desenes, si m'apures)
2. Segon problema
Els resultats que surten en els primers llocs no sempre són els més pertinents. Són enllaços patrocinats que paguen per sortir els primers, però que no sempre són els millors per al tema que cerco.
3. Tercer problema
Són fiables aquests resultats? Qui em garanteix que les informacions són veraces?
Tenim, doncs, aquí telegrafiats els principals problemes que ens trobem quan anem a cercar informació a internet: la pertinència i la veracitat.
Tenim alguna manera de destriar el gra de la palla? Sí.
Avui us en mostraré una: els multicercadors personalitzats de Google.
A hores d'ara no qüestionarem la posició predominant de Google en el món de les cerques. Un lloc que jo considero just i justificat. Però una cerca molt concreta en el cercador general pot aportar molt de soroll als resultats (diem que un cercador ens retorna soroll quan els resultats són poc pertinents).
Google mateix ens ofereix les eines per solventar aquest problema: les cerques personalitzades de Google. Podem crear els nostres motors de cerca especialitzats indicant-li a Google que faci cerques restringides a unes determinades fonts (pertinents i solvents), amb la qual cosa acotem el nombre de resultats que ofereix una cerca i garantim uns resultats molt pertinents.
A més, si la persona que genera aquests cercadors especialitzats domina el tema o en té un coneixement prou extens per poder-nos aconsellar unes fonts concretes, també estem garantint la veracitat i fiabilitat dels resultats oferts.
És en aquesta línia que des de fa força mesos ofereixo i mantinc cinc multicercadors especialitzats. Al seu dia us vaig presentar els dos primers, però ara tenen uns quants companys de viatge:
1. Multicercador de la paremiosfera: fa una cerca en tots els continguts dels meus blogs sobre paremiologia.
2. Multicercador paremiològic català: cerca en fonts genèriques sobre paremiologia i cultura popular catalana (excloses les meves fonts).
3. Multicercador de refranys catalans: cerca només en repertoris refranyístics i fraseològics en català.
4. Multicercador de "refranes" castellans: cerca només en repertoris refranyístics i fraseològics en castellà.
5. Multicercador de citacions i frases cèlebres: cerca en repertoris de citacions catalanes i castellanes, bàsicament.
La idea va sorgir dels multicercadors terminològic i lingüístic dels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, uns multicercadors dels quals ja us en vaig parlar fa temps, però que encara us he de fer una anàlisi una mica més acurada.
Queda pendent mostrar-vos les fonts sobre les quals treballen i demanar-vos que si voleu suggerir-me qualsevol font que hi vulgueu incorporar, m'ho podeu fer arribar per correu electrònic o en un comentari en aquest escrit.
Blog personal de Víctor Pàmies i Riudor. En aquest diari pretenc fer la meva aportació a partir dels següents temes principals: l'actualitat de la llengua catalana; l'actualitat a Vallromanes, el meu poble; les meves lectures; llocs webs d'interès, i la paremiologia. Encara que finalment, acabaré parlant d'aquelles coses que em preocupen o que se m'acuden a cada moment.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
7 comentaris:
Avui al matí, al programa del Jordi Basté a Rac.1 el Ramon Solsona ha anomenat els teus blogs i ha fet una petita referència del Víctor Pàmies. Salutacions i fins aviat.
És tot un honor que en Ramon Solsona parli dels meus blogs. Em consta que no és el primer cop que ho fa i m'alegra saber que em consulta per preparar aquests programes tan amens i interessants amb què ens regala cada matí a les 10.
Suposo que no cal que us digui que és un dels meus programes de capçalera!
Gràcies per l'avís, Consueta. Genralment escolto la Paraula del dia al vespre, amb la descàrrega de l'mp3 que m'arriba cap a migdia a través dels RSS.
No ho he pogut evitar:
"A la xarxa hi és tot; només cal saber-ho robar". ;p
Confirmat: La causa principal del creixement exponencial d'Internet és l'augment de la paremiosfera. La Sra. de Pàmies estudia un tractament per a la paremiofília crònica que també pugui servir per als afectats de lexicofília aguda, o esdrúixola.
mmm... Feliç diada de Sant Jordi 2009
Víctor, jo sóc un inútil informàtic que davant del teu bloc quedo blocabadat.
El que no entenc és el tema de la fiabilitat dels blocs. Ja ho veus una mica quan llegeixes si és coherent o no, si és de fiar o no.
Fa temps que vaig comprar un llibre imprés que va resultar ser l'obra d'un il·luminat. Quan un amic el va veure es va descollonar de mi perquè tenia un llibre d'aquesta "categoria" entre els de consulta i em va explicar la història del fulano.
Llegint ja vaig veure que el que deia no tenia ni caps ni peus... i per això no el tenia en compte. Igual passa amb els blocs, que el senyor Ramon Solsona ja sap destriar quins són de consulta i quins una enganyifa...
Felicitats.
Allau, allò que ja et regalen, no ho pots robar. :-)
Puigmalet, la Sra. de Pàmies té una paciència que creix també exponencialment amb el meu nombre de blogs. I així no tenim mai conflicte.
Bona Diada, M. M.!
No voldria pas que et bloquegegis, Galderich. La fiabilitat dels blogs es refereix a que qualsevol il·luminat pot escriure el que vulgui sense haver de sustentar les seves afirmacions. Cadascú té la credibilitat que mereix pel que publica, sens dubte. Però no sempre és fàcil destriar el gra de la palla i desmuntar mentides històriques no sempre ha estat fàcil. :-)
Publica un comentari a l'entrada