divendres, 24 d’abril del 2009

Navega en català


Des d'avui, a la part superior dreta dels meus blogs trobareu la imatge d'una campanya iniciada per la Fundació Puntcat: Navega en català.

Si anteriorment ja us havia explicat de la importància de tenir configurat el navegador en català perquè la nostra llengua tingui presència (i drets!) a Internet, i reclamava algun giny per fer-ho fàcil als usuaris, ara, finalment algú ha pres el testimoni i ha posat fil a l'agulla. Marc Belzunces apuntava uns bons arguments per a tenir el navegador en català.

El giny detecta en quin idioma té configurat el navegador la persona que accedeix als nostres webs i li fa un advertiment que no està navegant en català i com ho pot fer si ho vol solucionar.

Així de fàcil i senzill. Detectar que algú accedeix en altres llengües que el català i indicar-li el procediment senzill per posar-lo en català si vol. Cal tenir en compte que molt sovint els ordinadors ens arriben precongifurats de la botiga, o a la feina i en processos automàtics de configuració és molt fàcil que qui ens ho instal·la no tingui en compte el català.

Ara ja no tenim excusa. Sabrem quan això passa i sabrem com canviar-ho fàcilment.

La campanya s'ha iniciat per Sant Jordi i potser per això la mascota és un drac malcarat (quan detecta un navegador estranger) i et convida a fer les passes necessàries per canviar-ho.

Si vols participar de la campanya, posa't el giny. Sàpigues per què és important tenir el navegador configurat en la nostra llengua. I sàpigues com fer-ho per posar-lo en català. Explicat amb detall per a qualsevol tipus de navegador i sistema operatiu.

15 comentaris:

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

Hola mestre,
ja fa dies que tinc mitg configurat el safari en català no sense problemes per trovar un aplicatiu de l'idioma ja que de serie no el porta.
No sé, no funciona del tot bé...

Cèlia ha dit...

Gràcies per la informació, són cosetes força importants!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

M.M., com diuen a la campanya: «La llengua seleccionada com a predefinida per navegar i la llengua en què llegeixes els menús del navegador són coses completament diferents. En aquestes instruccions t'ajudem a configurar la llengua del navegador.»Safari? Que tens un Mac? No crec que sigui el millor navegador, però cadascú pot opinar el que vulgui. Jo et recomanaria el Firefox (que és en català) o el Chrome de Google (que em sembla que també és en català). A més, el Chrome de Google està basat en el Safari.

Cèlia, la campanya ens la van anunciar just abans de Sant Jordi, però fins avui no l'he pogut provar i activar. I per això us ho explico. Penso que és important, sí.

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

Víctor,
en el pc de sobre taula tinc el WVista amb el Firefox i tampoc i mira que el tinc com a predeterminat el català...

Assumpta ha dit...

M'encanten aquestes iniciatives!! Jo ja tinc l'explorer i el Firefox en català, però ara vaig a veure si em puc posar el drac aquest que "detecti" als estrangers jejeje

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No entenc quin problema tens, Maria Mercè.

Una cosa és l'idioma del navegador (les finestres, els missatges, la interfície, vaja) i una altra la configuració del navegador: quan visites pàgines per Internet, el navegador té configurats uns idiomes predeterminats. Quan entres en una pàgina multilingüística, se't mostra l'idioma que tens predefinit en primer lloc. Si no existeix, el segon i així successivament. SI la pàgina no es pot mostrar en cap dels teus idiomes preseleccionats, es mostra en l'idioma per defecte de la pàgina que visites.

Assumpta, ja veuràs que és molt fàcil d'incorporar al blog: afegeixes al menú una aplicació HTML/Javascript i copies el codi que t'indiquen. És automàtic!

Assumpta ha dit...

Ja el tinc posat!! Ha estat cinc segons jajaja he tardat més perquè m'ha telefonat ma germana ;-))

Assumpta ha dit...

Ostres!! Què fort i què bo!!
Com jo ho he de provar tot perquè no puc parar quieta, doncs bé, he fet un petit experiment:
Actualment faig servir el Firefox (que tenies raó, no em dóna cap problema i funciona genial!!) doncs he obert el meu propi blog amb l'explorer i perfecte també... però llavors l'he obert amb el Safari... i m'ha sortit el drac enfadat!! :-))) jajaja així que he pogut veure jo mateixa el que els hi passarà a tots els amics que em visitin i no utilitzin el navegador en català ;-))

Em sento trapella, perquè tinc gent que m'entra des d'Argentina... però res jejeje... ja va bé que sàpiguen quina és la realitat d'aquí. Només cal que li donin a la creueta i el drac marxa :-)) ara bé, potser algunes persones que entrin des de Catalunya, València, Balears... i els hi surti el drac donant la Benvinguda, s'animin a canviar al català :-)))

Et podrien donar la Creu de Sant Jordi per promocionar aquestes coses jejeje

Bona nit!! :-)

gypsy ha dit...

ja ho he fet!, em sembla que ho tenia, però ho he anat a mirar i estava predeterminat!, Uso el Mozzilla Firefox.

Visca la terra!
Gràcies Víctor!!
petons!!! (us segueixo pel diccitionari!)

Helena Arumi/ gypsy

gypsy ha dit...

però no sé posar el drac!

Anònim ha dit...

Ja està!, ja tinc el logo!!!

gràciess!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Fantàstic! Penseu que per al català és important "constar" a Internet. Hi ha molt dinamisme a la Catosfera i això ens permet disposar de programari en la nostra llengua i aparèixer en les opcions idiomàtiques de la majoria de recursos multilingüístics.

Gypsy el drac malcarat només surt quan algú accedeix a les teves pàgines sense tenir configurat el català com opció idiomàtica principal.

Jo ho he posat en tots els blogs de paremiologia.

Ferran ha dit...

Nosaltres també ens l'hem penjat en el nostre bloc, i amb èxit!

Una bona pensada, si és que quan ens ve de gust fer les coses... som únics!

Anònim ha dit...

Víctor, tambè conegut com Paremies for Premi Sant Jordi!!!

Els del PiT ha dit...

Ara enviaré l'avi que ho afegeixi...

I tu què faràs?Descansaré i gaudiré d'una jornada festiva a Quissapon...