dissabte, 30 de gener del 2010

La trobada de les esferes

Aquest matí, dins els actes paral·lels de la CDigital 2010 de Granollers, hi ha hagut la Trobada de les esferes. Dues hores per debatre l'origen, el present i el futur d'aquestes esferes territorials.

Els meus esforços per apostar cap un model d'esferes més transversal, guiat per eixos temàtics o aterritorials no ha fructificat i cap de les possibles esferes candidates ha acceptat la invitació de venir a debatre a Granollers.

Finalment, quatre esferes territorials (Maresmesfera, Osonosfera, Penedesfera i Pratencs) han debatut sobre el sentit de les esferes territorials a la xarxa.

Dues hores dóna per molt debat i en tot moment ha estat una xerrada oberta no només als ponents, sinó a tots els assitents, amb una molt alta participació.

Inicialment s'han presentat els representants contactats de cada esfera.
  • Josep Barri (vilapou) ens ha fet cinc cèntims de la Maresmesfera, esfera nascuda el 2008, a partir d'un grup de Facebook i que ara ja compta amb més de 300 integrants.
  • Adriana Barba ens ha presentat l'Osonosfera, que neix d'una iniciativa de blogs polítics de la comarca al 2007 i que compta amb més de 435 blogs.
  • Sergi Sabaté ha vingut en representació de la Penedesfera, nascuda el febrer de 2008 i que té més de 650 blogs agregats.
  • Finalment, Francesc Gelabert ha vingut en representació de Pratencs.cat, l'esfera de la vila del Prat de Llobregat, l'única esfera no comarcal i que es mou en uns nombres una mica més modestos (gairebé 50 blogs).
El debat ha girat entorn de diversos eixos, dels quals voldria destacar els següents:
  1. Van néixer les esferes territorials de la desvirtualització i atomització de la Catosfera de Granollers del 2008? Sembla que no era una percepció compartida pels assistents.
  2. Catosfera: blogs en català? Blogs de Catalunya? No era tornar sobre la mateixa discussió de sempre, perquè en aquest cas resulta pertinent, perquè moltes esferes territorials engloben blogs escrits en diversos idiomes (no només en català) i algunes esferes versen sobre blogs referits a una localitat concreta, encara que siguin escrits per gent forània (com en el cas de la Barcelonasfera).
  3. A quines esferes s'ha contactat? Quines s'han tingut en compte? L'organització va fer una primera tramesa d'invitacions a una dotzena d'esferes territorials. Jo, a partir de criteris temàtics, d'activitat, de diversitat del territori (no només de Catalunya) i prescindint de Planetes o simples agregadors de blogs, vaig ampliar la llista amb 12 candidates més. Penso que aquestes vora 25 candidates són una mostra prou significativa de l'entramat associatiu catosfèric.
  4. "Internet ens obre la porta al món i ens acabem ajuntant amb el veí del costat". Sí... però. És veritat, però això ens permet la desvirtualització i compartir inquietuds i interessos comuns. Sentiment de pertinença a una comunitat concreta i pròxima (comarcal, municipal...).
  5. Quines eines fan servir aquestes esferes? Totes l'agregador de blogs (algunes amb geolocalizació o classificació temàtica), que generalment es rebota al compte de Twitter (fa massa soroll) i amb pàgina al Facebook per a la convocatòria d'actes i esdeveniments relacionats amb les esferes. Més eines 2.0? Apuntàvem Delicious, Flickr, Youtube, però no era el cas de cap esfera present.
  6. Desvirtualització. Com i quan? Algunes esferes encara no hi han arribat. Són en procés d'acabr-se de conformar i d'organitzar els primers esdeveniments públics o de millorar les prestacions de la pàgina pública. D'altres ja porten a l'esquena diverses Jornades o convocatòries públiques (alguna cosa més que un sopar o un cafè per debatre temes i punts de vista).
  7. Possibles actes futurs. S'ha apuntat que ja s'han fet tallers de blogs, convocatòries de premis, jornades anuals. Es podria fer una trobada d'esferes? Cabrien actes paral·lels a la Catosfera de Granollers sota el paraigües d'una esfera blogaire generalitzadora?
  8. Les esferes han de ser entitats amb personalitat jurídica pròpia? Cal? Avantatges i inconvenients. Una possible solució és integrar-se dins alguna entitat ja existent, com a secció, per exemple d'algun Institut d'Estudis Comarcal, que en facilita les qüestions jurídiques i legals.
  9. Tots els blogs caben en les esferes? També els comercials? Escrits en qualsevol idioma? I si algú només té canal de Youtube, o perfil al Facebook, amb escrits en pàgines pròpies... hi cabria?
  10. Finalment, el debat ha anat cap al negoci a Internet i la permeabilitat d'informació entre la Xarxa i la premsa tradicional.
Impressions?
  1. Bona idea d'organitzar espais paral·lels, però mal executada. Hi ha hagut molt poca informació sobre aquestes xerrades laterals, en un espai alternatiu i sense dades de moderadors ni de ponents fins el mateix dia d'inici de les jornades.
  2. Tancats en un aula universitària del CTUG, sense portàtils, sense transmissió en streaming, sense aquell @twitter tan xulo #volant ací i allà, sense connexió, sense ningú d'organització per fer l'acollida, ... et fa sentir més 1.0 que mai i una mica com un bolet que ha crescut no se sap on.
Però el debat ha estat molt interessant i penso que pot ser un bon punt de partida per pensar sobre el futur d'aquestes agrupacions territorials (i temàtiques).

Gràcies a tots els assistents i en especial als ponents (Josep, Adriana, Sergi i Francesc) que han possibilitat el debat. Si m'he deixat alguna cosa, esmeneu-me i apunteu-me, si us plau.





Mira també

12 comentaris:

J ha dit...

Una trobada molt ben moderada.

Salut Víctor i fins la propera.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Joan, el valor de la xerrada l'heu aportat vosaltres, amb la vostra experiència. Quan els ponents i assistents tenen un bon nivell, és molt fàcil moderar.

De fet, no m'ha calgut ni treure el fuet (i això que el duia en aquella bossa vermella tan cantona) ;-)

Fins una altra!

Jordi ha dit...

Encara que no formi part de cap Esfera, encantat d'assistir-hi. A veure si podem engegar la Vallesfera, ben fet.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jordi, era una trobada inclusiva i no pas exclusiva. Oberta a tothom, sens dubte!

Sobre el tema de la Vallesfera, em sembla recordar que qui ho va iniciar era en Joan Ramon. Pots mirar de contactar-hi.

Carles Banús i Puigivila ha dit...

Víctor,
Un molt bon resum, hi he fet un afegitó en el meu bloc: http://www.carlesbanus.cat/2010/01/un-mati-la-catosfera.html

Gràcies per convidar-nos i per actuar com a moderador i dinamitzador.

Salut!

Galderich ha dit...

Ha, ha... ets el nostre notari. D'això se'n diu aixecar acte!
Com que em va ser impossible assistir-hi he pogut copsar més o menys el que es va dir. Gràcies.

marta ha dit...

Ara potser faltaria organitzar una trobada de la part de la catosfera que vivim en una mena de forat negre. Salut Víctor

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Carles, gràcies per recordar-me punts que vam tractar i no he encertat a apuntar. Aquest de l'enquesta de la Maresmesfera, a més, és molt pertinent.

Galderich, prefereixo fer de cronista que de notari. No certifico res, sinó que apunto impressions personals (i amb un ull molt personal) . :-)

Marta, què és això del forat negre? Vols dir que un forat negre enllaçaria més de 60 blogs i tindria vuit comentaris en l'últim escrit? Jo no ho crec pas!

Puigmalet ha dit...

Ets un cronista fantàstic, Parèmies. I els potablaves ens hem fet sentir, fet que aporta distinció a la trobada ;)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Gazo, el teu SMS va arribar puntual enmig de la xerrada. :-)

No em vaig recordar després de retornar-te'l, però gràcies per pensar en nosaltres mentre érem a la Catosfera.

Els teus companys potablava, fantàstics. Van donar el toc municipal a les esferes comarcals.

Unknown ha dit...

Victor, moltes gràcies pel tracte rebut! Ha estat tot un plaer assistir a la jornada. Van sorgir temes molt interessants i el debat va ser molt gratificant.

Estic preparant la crònica del dia, fins ara no he tingut temps, però no ho deixaré passar perquè va ser molt interessant. Compta amb nosaltres per properes col·laboracions!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Els condicionants no eren els ideals, però crec que ens en vam sortir amb nota tots plegats.

Gràcies a vosaltres per venir i segur que ens retrobarem en més d'una ocasió, que la xarxa és com un mocador! :-)