dimarts, 9 de març del 2010

Top Ten dels refranys catalans: segueix la campanya amb logo


Quan la setmana passada iniciava la campanya de recollida de qüestionaris per determinar els refranys catalans més populars, no podia imaginar-me la volada que prendria la iniciativa ni el seguiment, les col·laboracions i les complicitats que em farien costat durant el procés.

De fet sóc en la primera fase de promoció de l'enquesta i ja vaig absolutament desbordat pels resultats i l'allau de respostes rebudes: camí de les 250 (un quart de l'objectiu inicial). I el millor de tot és que m'arriba gent d'arreu, que no conec, que no sé per on arriben, ni qui me'ls envia. A tots, un agraïment immens pel cop de mà que m'esteu fent.

Ara ja sé que això va per bon camí, que la ruta marcada és bona i que compto amb la complicitat d'un munt de persones que m'ajuden desinteressadament. I això no té preu.

Tot va començar amb l'escrit al blog del passat 3 de març. No fa encara ni una setmana. I de seguida trobo altaveu en els blogs de l'Assumpta, L'home dibuixat, Un que passava, La panxa del bou i La garrofa de Mont-roig.

Acompanyat d'una tímida campanya al Twitter, l'anunci al Facebook, dins la pàgina de Paremiologia catalana i al meu mur i amb una tramesa de missatges personals demanant col·laboració i ajuda a uns quants contactes.

I reforçat amb l'aparició de la campanya a La Tafanera, RodaMots, Migjorn (cal donar-se d'alta), Català Sempre (cal donar-se d'alta), Infomigjorn (cal donar-se d'alta) i Infozèfir (cal donar-se d'alta): llistes de distribució, fòrums i informatius per a professionals o interessats en temes sobre la llengua catalana.

Avui us presento el LOGO de la campanya: l'amic Puigmalet, que sempre va uns quants carrers per davant meu, m'ha recordat la conveniència de tenir un logo per promoure la campanya. Us el podeu penjar al blog o on creieu convenient per fer-ne difusió. El teniu a l'encapçalament de l'escrit.

La campanya durarà encara unes quantes setmanes. Almenys fins que arribi a una xifra raonable de qüestionaris (al voltant del miler, com a mínim).

I les normes, poques i senzilles:
  1. Feu una llista (de memòria, sense consultar llibres ni parlar amb ningú) dels 10 primers refranys catalans que us vinguin al cap.
  2. Envieu-me aquesta llista al meu correu personal: vpamies@gmail.com (no deixar-ho escrit enlloc per no condicionar les respostes d'altres persones que vulguin participar).
  3. Indiqueu-me d'on sou o on heu viscut majoritàriament (municipi i comarca) perquè jo pugui després extrapolar dades i oferir resultats per zones dialectals.
Us recordo que contesto tots els correus rebuts per confirmar-ne la recepció i per agrair la col·laboració. Encara he de començar a mirar els correus d'avui dimarts (uns 70).

Gràcies a tots per la vostra col·laboració!

26 comentaris:

Sergi ha dit...

Ostres, m'alegro de que la cosa rutlli tan bé, però et planyo per la feinada! Segur que la faràs de gust, però amb calma, eh?

Bé, potser és posar-te més incertesa al cap, però quan vaig enviar-te les meves no coneixia aquestes normes i no et vaig dir que sóc de Barcelona, per si et cal la informació.

Per altra banda, dir que ho vaig comentar amb un parell d'amics (no blogaires) i els va fer força gràcia. No era la primera vegada que els parlava de la teva tasca, som força aficionats a les dites catalanes. Suposo que no hi ha cap problema amb que puguin participar, oi? Si s'animen ja els passaré la teva adreça.

Ara em penjo el logo.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Anotat a Barcelona, XeXu.

REspecte dels teus amics, i tant que poden participar!

No hi ha restriccions de cap mena: ni de sexe, ni d'edat, ni d'origen, ni de llengua...

Bé, de llengua s'entén que m'heu d'enviar refranys catalans. Però no cal que la persona sigui d'origen català. Penso en italians que parlen català, o anglesos o magribins...

Només cal que les anoteu, que em digueu on viviu (o on heu viscut majoritàriament, perquè pugui determinar la vostra àrea dialectal) i me les envieu per correu electrònic.

La feina no em fa por XeXu. Cada dia tinc 24 hores per fer moltes coses i si t'organitzes, donen per molt. :-)

Sergi ha dit...

Fins i tot per dormir-ne unes quantes!

Puigmalet ha dit...

Serà feinada, Parèmies, però estàs fent un treball de camp del segle XXI (i no com jo, que em dedico a visitar cases de pagès com feia en Coromines). La teva enquesta té valor pel contingut, però també per la nova metodologia. Ànims que això és més que un apunt.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Puigmalet, ara tens el Google Eart per visitar virtualment masies. :-)

La veritat és que el mètode és novedós i efectiu. Sí que podrem fer alguna cosa més que un escrit al blog. El volum de dades que m'està arribant és increïble.

McAbeu ha dit...

Ja tens el LOGO penjat al meu blog. :-)

El refranys ja te'ls vaig enviar el primer dia però, com en XEXU, no et vaig dir "la meva àrea dialectal". Ho faig ara, jo sóc de Vila-seca al Tarragonès però la majoria de refranys els sé per haver-los sentit dir a ma mare que prové de Vandellòs (Baix Camp)... apunta'm al Camp de Tarragona. :-D

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

McAbeu, t'havia apuntat a Reus. NO havia errat gaire el tret, tot i que no crec que pugui filar tan prim.

De totes maneres t'esmeno la plana i et poso a Camp de Tarragona en transció cap a Terres de l'Ebre. :-)

Ferran Moreno ha dit...

Víctor, el logo també és a Un que passava. A veure si creix el nombre de participants.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ferran, gràcies!

De moment van a un ritme que no puc absorbir, però d'anar fent molt bé. Camí dels 250. Un quart d'objectiu acomplert!

Assumpta ha dit...

Ara mateix em poso el Logo!!! ;-))

Assumpta ha dit...

Ja està :-)

Per cert... un dia em podries explicar com ho fas per organitzar-te. Si us plau. No sé, com allò que feia la Super Nanny, que els hi feia una rutina, uns mètodes... alguna cosa!! :-))

Allau ha dit...

Víctor, ja he posat el logo i l'enllaç.

Salut i parèmies!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Assumpta, hi ha coses que no es poden explicar.

T'ho creuries si et dic que sóc fill de científic i em va clonar i som cinc que ens repartim la feina? :-)

Allau, gràcies i que no en faltin (de parèmies)

captaire ha dit...

Igual que en Xexu i en Mac, no et vaig dir d'on sóc. Apunta'm a Sabadell.

Ja hi ha el Logo penjat al "Coca de recapte" i he passat la informació a uns quants amics no-blogaires que potser estiguin disposats a col·laborar.

Paciència i bona feina!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Paremiolocalitzat, captaire. :-)

M'estan arribant molts amics i coneguts vostres, que no conec ni de nom. El boca-orella està funcionant de meravella i la xarxa es va estenent.

Crec que podré arribar al miler de qüestionaris!! Ja tinc fet un quart de la feina. :-)

reflexions en català ha dit...

Pami,

Ja t'he enviat la meva llista. Enhotabona per la iniciativa. (El que no m'agrada és això de 'top ten'. Ja saps que sempre remugo per una cosa o altra.)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marc, el Gabinet de Màrqueting de Can Parèmies, SL, vam decidir aquest títol populista, modern i anglòfon per facilitar la transmissió lúcida del missatge i poder crear una marca que funcionés a nivell propagandístic i publicista. :-)

Assumpta ha dit...

És clar que m'ho crec!! Si tu m'ho dius, jo m'ho crec :-)

Olga Xirinacs ha dit...

De Vallromanes, ¿eh? Cada any hi van els meus germans antiquaris a la fira de la rajola.

I això que no hi hagi diferència de Vila-seca amb Reus, ¡compte!, que la cosa territorial aquests dies va molt encesa amb la Vegueria. Vila-seca té molta personalitat i és del Tarragonès, i ara no me la comparis amb Reus. Ni pronuncien igual les paraules,
ves què et dic.

Olga Xirinacs ha dit...

Ah, en l'entusiasme de la resposta m'he descuidat de donar-te la benvinguda al meu blog, on ets molt ben rebut.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Fira de la rajola? Em sembla que ja no deuen venir-hi. Hi havia un museu de la rajola a la Rajoloteca Salvador Miquel, però va emigrar cap al Baix Llobregat per manca de recursos i fons (em sembla que a Torrelles de Llobregat).

Em sembla recordar que encara van venint els rajolers un diumenge a l'any, però suposo que anirà de baixa.

Només és una teoria, eh? Però penso que les isoglosses paremiològiques no són del tot coincidents amb les isoglosses lingüístiques. Que hi hagi canvis en la pronúncia o en determinats mots l'únic que fa es presentar variants fonètiques o lèxiques d'un mateix refrany. Però el bagatge paremiològic pot ser força semblant.

Bé, això i moltes altres coses ho podré fonamentar amb l'estudi iniciat, si Déu vol!

M'encanta llegir articles de blogs. Ben diversos i de gent ben diferent. Penso que és la riquesa que ens ofereix la xarxa: varietat i multitemacitat.

sànset i utnoa ha dit...

Avui he conegut aquesta iniciativa. I només veure-ho ja t'he enviat els deu primers que m'han passat pel cap.

Espero que arribem ben aviat als 1000 i, si cal, te'n direm més, que segur que se n'han quedat molts que valien la pena al tinter!

*Sànset*

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sànset, hi ha gent que me n'envia més de 10.

Per a l'estudi només agafo els 10 primers, però els altres van a parar a la meva base de dades paremiològica. Aquí s'aprofita tot!! :-)

M. Roser ha dit...

Hola, jo en tenia molts, però com que vas dir deu... El que dius de separar-los per comarques no sé si serà molt fiable, ja que a Barcelona i rodalíes hi vivim molta gent d'altres comarques, i això potser farà que et surti una mica "d'escudella barrejada".
I adéu, que que a la taula i al llit, al primer crit i demà serà un altre dia...
M. Roser

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

M. Roser, ja tinc present que serà molt difícil considerar informants "purs". De fet, determinar quins refranys tenen més d'ús tampoc ho demanava.

I les meves agrupacions locals no filaran tan prim. Potser faré 6-7 grups com a molt. O sigui que seran sacs ben grans. :-)

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

La fama Víctor, la fama i el teu constant treball!!!!