dimarts, 30 d’agost del 2011

Segona Diada Estellés


Un altre any s'acosta la Diada Estellés i Josep Lozano ha tornat a fer crida per convertir-ho en un acte d'homenatge anual. Us en reprodueixo el seu text:

El 14 de juliol de 2010 es publicava a Infomigjorn, revista virtual que dirigeix Eugeni S. Reig, una carta de convit adreçada a tothom, amb la proposta de celebrar la Festa Vicent Andrés Estellés (que nasqué a Burjassot el 4 de setembre de 1922). La proposta suggeria fer-la en les primers divendres o dissabtes del mes de setembre, on entrara un plat típic de la nostra gastronomia, un bon vi de la terra i la lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, de manera semblant a com fan els escocesos –des de fa ja més de dos-cents anys– cada 25 de gener, per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796). Amb l’objecte d’instituir una celebració, de crear un nou recurs amb què cohesionar la gent progressista, promocionar la nostra autoestima i defensar la nostra cultura i llengua d’una manera festiva i popular.


El resultat va ser prou engrescador, ja que Primera FestaEstellés va celebrar-se –i no voldria deixar-me’n cap, ni de pobles ni de col·laboradors– al llarg del mes de setembre proppassat, i en alguns pobles en octubre i fins i tot novembre, amb sopars, dinars, recitals o itineraris poètics a: Alboraia, Alaquàs, Alginet, Barcelona, Benaguasil, Benicarló, Benimaclet, Benimodo, Burjassot, Canals, Cocentaina, Cullera, Dénia, Elx, Gandia, Guardamar, la Nucia, Manuel, Montserrat dels Alcalans, Otos, Picanya, Sant Joan d’Alacant, Sueca, Teulada, Torrent, València, Vandellós, Vilamarxant, Vic i Xàtiva.


Van participar, en les diverses celebracions, el partit Socialista, a través dels ajuntaments de Montserrat i Picanya; el Bloc Nacionalista, a través de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco, a Alginet, Dénia i Sant Joan d’Alacant; la Fundació Manuel Viusà, a Vic; Espai País Valencià, a Barcelona; el Centre d’Estudis de la Vall, a Vandellós i el Centre d’Estudis del Camp de Túria, a Benaguasil. I associacions com la Pebrella, a Canals; la Bellota, a Manuel; el Tempir, a Elx; la Gola, a Guardamar; el Safranar, a Torrent; Rodonors Invictes, a Vinaròs; Festes Majors Autogestionades, a Alboraia; la Plataforma d’Entitats Cíviques, a Benimaclet; el Grup de Teatre la Bicicleta, a Xàtiva; Acció Cultural, a València, i la Bassot, a Burjassot.


Hi van col·laborar escriptors i poetes, a vegades com a organitzadors, presentant l’acte o com rapsodes: Francesc Arnau i Chinchilla, Núria Cadenes, Manel R. Castelló, Isidre Crespo, Ruben Luzón, Antoni Martínez Revert, Jaume Pérez Muntaner, Vicent Nàcher, Alfons Navarrete, Antoni Prats, Lluís Roda, Andreu Salou, Antoni Torrenyo i Francesc Viadel.


També van donar-li suport i van col·laborar cantautors, com ara Miquel Pujadó i Olga Suàrez, el grup Confiteor, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Pep Botifarra, Àlvar Carpi, Rafa Xambó i Xavi Sarrià; com també músics: Antoni Lloret, oboista; Josep Devesa, percussionista, amb la marimba, i Ivan Balaguer i Marc Donate amb el violoncel.


Hi van fer-se ressó de la Festa els diaris Levante-EMV i El País, així com el setmanari El Temps. Els internautes també es van unir a la celebració i 250 blocs –la llista va figurar al bloc Raons que rimen– van penjar un poema o un comentari el dia 4 de setembre en honor al “fill del forner que feia versos”.


Com anècdotes podríem citar que a Xàtiva va llegir el poema Els amants una peruana, a Guardamar una escocesa, que a Benimodo va participar la filla del poeta i a Burjassot el fill.Festa que esperem que enguany, el 2011, se celebre en molts pobles del nostre àmbit lingüístic. A hores d’ara, i si no hi ha canvis de data, sabem, amb plena certesa, que se celebrarà a l’Alcúdia el 9 de setembre; Alginet el dia 2, i a Cullera i a Manuel el dia 3.


Per tant us encoratge a que la celebreu amb els mitjans que tingueu, molts o pocs, per tal de consolidar la instauració d’un referent cultural, d’una celebració de la poesia, popular, festiva: una festa nostra. Una festa per honorar un dels nostres màxims poetes.


D’altra banda, també m’agradaria, si aneu a fer-la, que m’ho comunicareu, per tal de donar-li la més amplia difusió. Salutacions.
                                                                                                  JosepLozano (12-VII-2011)


Vicent Andrés Estellés (Burjassot, l'Horta, 4 de setembre de 1924 - València, 27 de març de 1993) és considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i una de les figures més destacades de les nostres lletres. Josep Lozano va tenir la pensada de dedicar-li el 4 de setembre de cada any, el dia del seu naixement. Es pretén que sigui una festa que acabi arrelant i que s'hi facin ben diversos actes festius per homenatjar el poeta de Burjassot.

La idea és celebrar, a les localitats que s'hi vulguin adherir, un dinar o sopar popular amb el toc poètic de llegir algun poema de Vicent Andrés Estellés.

Un cop més, m'adhereixo a la convocatòria (via Facebook) i us demano, als qui vulgueu participar-hi, que convertim la catosfera en una plaça dedicada als seus versos per un dia.

Com sempre, sigueu fidels a l'estil del vostre blog i fruïu d'una diada poètica on descobrirem detalls d'aquest poeta que potser ens eren desconeguts fins llavors. Entre tots podem fer una festassa i crear una imatge polièdrica del personatge. Us hi apunteu? A mi em va la marxa!

Enllaços d'interès

- Imatges: mida molt gran, gran, mitjana i petita.
- Esdeveniment al Facebook.
- Hastag al Twitter: #Festaestelles11

18 comentaris:

Jordi Dorca ha dit...

M'hi afegeixo, Víctor. Moltes gràcies per convidar-nos-hi.

AlfredRussel ha dit...

Allí estarem, gràcies per recordar-nos-ho. Salut!

El veí de dalt ha dit...

Hi serem!

Nora Vela ha dit...

Sí, jo també hi seré Víctor, gràcies per la invitació!

Anònim ha dit...

Gràcies Víctor pel recordatori!
Sou grans!

;-)

Vicicle ha dit...

Li farem homenatge, és clar. Com l'any passat.

Anna Gascon ha dit...

Bo, i sumem. T'agafe imatges i etiquetes. Una besada blogosfèrica.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Tota pedra fa marge! Ens llegim diumenge. Ja m'imagino amb els xurros ben calentets, el diari amb els seus suplements... i Estellés a la Catosfera! Una Diada completa!

Bullent ha dit...

Nosaltres també!

Mercè Durà ha dit...

Al meu blog també se'n farà ressò. Moltes gràcies pel treball i l'encoratjament que transmeteu

Quadern de mots ha dit...

Jo també m'hi afegeixo.

Elfreelang ha dit...

I tant! m'hi apunto!

Elfreelang ha dit...

Per culpa del nou look intern de blogger ja he publicat el que havia de ser per demà aquí

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No pateixis, Elfreelang, avui o demà... la qüestió és ser al recompte global.

Mira t'afegeixo a la llista i així demà tindré menys feina.

I ja et comento, i encara menys feina! ;-)

Si mireu l'esdeveniment a Facebook (els qui en tingueu), diu que hi participaran 232 persones... gairebé tants com l'any passat!

joana ha dit...

Bé, la meva petita aportació ja hi és.

¡FELIÇ DIADA!

Salutacions!

La Senyoreta Reykjavík ha dit...

Jo també faig la meua aportació...al menys que l'insomni servisca per a alguna cosa de profit! :)

Evaristo ha dit...

Diada d'Estellés en http://heliosclublectura.blogspot.com/

Eutrapèlia ha dit...

Jo també m'hi he sumat: http://tallerdecreacioliteraria.blogspot.com/2011/09/diada-destelles.html