dilluns, 4 d’agost del 2008

Lluís de Yzaguirre: Análisis del manifiesto monolingüista

A través del blog del Marc Belzunces m'assabento de la rèplica del Dr. Lluís de Yzaguirre al pamflet dels pseudointel·lectuals, que finalment ha publicat La Vanguardia, el dilluns, 28 de juliol de 2008.
Se'ls pot respondre amb el cap, amb el cor, amb el fetge... o amb arguments seriosos i lingüístics com els que aporta Lluís de Yzaguirre.

Sabia que el Lluís estava preparant aquesta resposta quan ens vam veure fa unes setmanes per preparar uns documents que ens demana Linguamón - La Casa de les Llengües sobre Bones pràctiques multilingüístiques relacionades amb l'àmbit de les TIC, de les quals us en parlaré en un altre article, més endavant.

Amb el Lluís ens uneix una bona relació des que vaig ser alumne seu a quart de filologia de la UB, on ell impartia Fonètica i Fonologia Catalanes. De fet, ell em va obrir la porta per col·laborar als Serveis Lingüístics de la UB. Allò era el 1994. I des d'aleshores, intermitentment, els nostres interessos i inquietuds es van trobant, ara aquí, ara allà.

És important que veus autoritzades com la seva s'aixequin i desmuntin les grolleres mentides d'aquests pesudointel·lectuals. Calen veus lúcides que ens recordin on som i on anem i que més enllà de respostes i actes individuals, puguin moure una col·lectivitat sencera.

"Perquè hem d'aprendre a dir:
prou mentides i prou cinisme!"


Us dono els enllaços a l'article publicat a La Vanguardia [pdf], que ell té disponible al seu lloc web i el document ampliat [pdf] on aporta molts més arguments i expressats d'una manera molt més clara i entenedora.

Llegiu-lo, que us sorprendrà i us agradarà. Només vull destacar dos fragments que mereixen constar al Diccitionari:

5 comentaris:

reflexions en català ha dit...

Ara me'l llegiré.

Els del PiT ha dit...

"Perquè hem d'aprendre a dir
prou mentides i prou cinisme"

Mmmm... penso en aquesta frase i l'haig de llegir dues vegades...

Entenc que vol dir que hem d'aprendre a dir: Prou de mentides i prou de cinisme. Potser no sigui correcte usar aquesta preposició i davant del dubte, qui millor que vostè, Sr. Pàmies? Podríes il·luminar-me en aquesta matèria "plis"?

zel ha dit...

L'he llegit, el trobo excepcionalment ben basat i documentat, amb prou arguments com per portar al tribunal el manifest, amb aquesta resposta podem estar tranquils i fer-ne bandera. Gràcies!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sergi, tens raó, la frase és ambigua amb el prou mentides. Però em sembla que no pas amb el prou cinisme.

De totes maneres, com que no és cap citació, la retoco i així segur que s'entén millor.

Zel, ens hem de carregar de raó i raons per desemmascarar aquesta colla de cínics i assetjadors.

Puigmalet ha dit...

I a més de ser un paio sensat, és un gran escrabblista.