dilluns, 2 de juliol de 2012

Ateneuesfera d'estiu 2012

M'havia perdut, molt al meu pesar, les darreres Ateneuesferes, i això ha fet que, si pot ser, visqués més intensament i amb més il·lusió aquesta nova oportunitat per trobar-nos uns quant blogaires a l'Ateneu Barcelonès, com sempre, convidats per Guillem Carbonell, l'ànima i esperit d'aquestes trobades.

Canvi de lloc de trobada, amb polèmica com en tot, aquest cop a la magnífica Sala de Juntes. Tot i trobar-la còmoda, espaiosa, condicionada i òptima, dono la raó al Galderich que la Sala Borralleras té un encant insubstituïble i aquell cert deix caòtic que fa que les trobades siguin especials i irrepetibles. Cada Ateneuesfera és diferent. Sempre. Ara bé, si el temps acompanya, jo prefereixo de llarg el Jardí Romàntic. Sense cap mena de dubte.

Una única convidada ampliava la nòmina d'ateneuesfèrics: la Neus de La meva Barcelona. Benvinguda!

Molts temes, tractats amb aquell punt de desordre ordenat que el Guillem tan sap manegar. El Guillem té l'art i la intuïció de fer que una tertúlia a 14 o a 20 o a 30, sigui una conversa ordenada, amb un fil conductor i que no esdevingui en una olla de grills o unes capelletes que se sobreposen. Un deu com sempre en la moderació!

Amb l'excusa d'explicar què havíem après durant aquest any del blog (què no hem d'aprendre en 365 dies endollats al ciberespai!) van anar apareixent temes ben diversos. La publicitat als blogs, els regals a blogaires, les cròniques induïdes per una marca que ens "afalaga" (per no dir suborna) amb algun obsequi, la mort digital, el prestigi, els blogs especialitzats...

No es pot descriure en quatre ratlles tres hores de converses entrecreuades. Jo us convido a participar-hi i viure-ho en viu i en directe.

Sempre acabem dient que això dels blogs s'acaba. Em sembla que ja ho deien quan vaig obrir el meu primer blog al 2005. I aquí som encara. No serà que som nosaltres que, d'alguna manera, ens hem quedat encallats, ancorats, reduïts als mateixos cercles i les mateixes temàtiques de sempre?

Jo crec que els blogs tenen corda i vitalitat per molt temps. I encara veurem moltes coses noves dins aquests espais.

Us convido, com feia dissabte, que feu una reflexió i un exercici senzill. Sobretot els qui fa anys que teniu un blog: mireu el primer escrit. O els 10 primers. Mireu la plantilla que teníeu llavors ( o recordeu-la si ja no és possible veure-la). I ara mireu els darrers escrits, les eines que s'han incorporat, la capacitat multimèdia del mitjà. Mireu-lo bé. Amb totes les funcionalitats, els seguidors, els comentaris, els canals RSS, les subscripcions, la vinculació amb les galeries de fotografies, els canals de vídeos... No penseu que ha esdevingut una xarxa social més, com Facebook i Twitter?

Participants (pispat amb nocturnitat i traïdoria de l'apunt del Guillem Carbonell):

Blog convidat per primera vegada
 1. Neus Prats: La meva Barcelona http://lamevabcn.blogspot.com.es/ 
Blogs que hi tornàvem (en rigorós desordre alfabètic)
 1. Guillem Carbonell http://blogs.timeout.cat/guillemcarbonell/
 2. Enric H March http://enarchenhologos.blogspot.com.es/ 
 3. Xavier Caballé http://caballe.cat/wp/ 
 4. Víctor Pàmies http://vpamies.blogspot.com/ 
 5. Pere Andreu Jariod http://elquaderndelapuntador.wordpress.com 
 6. Albert Ullibarri allausz.blogspot.com 
 7. Miquel Saumell http://elradardesarria.blogspot.com 
 8. Galderich http://piscolabislibrorum.blogspot.com 
 9. Mercè Piqueras http://lectoracorrent.blogspot.com/ 
 10. Daniel Vidal http://himajina.com/ 
 11. Roser Caño http://rcanovalls.blogspot.com 
 12. Núria Valls http://blocs.xtec.cat/clssics/
 13. Francisco José Moya http://www.nautiliaonline.com/
Altres cròniques
 1. Miquel Saumell, a El radar de Sarrià: Ateneuesfera d'estiu 2012
 2. Guillem Carbonell a Barcelona Cròniques: Tres hores d'Ateneuesfera d'estiu non-stop
I alguna fotografia per acabar.Publica un comentari a l'entrada