dimecres, 18 de juliol del 2012

Videotutorial: Paremiologia tòpica

No repetiré allò tan amanit que una imatge val més que mil paraules, però un vídeo explicatiu sempre facilita molt les coses. No sigueu molt crítics, que és la primera prova. I apugeu l'àudio que hi ha imatge i so!

Tot sigui per facilitar la navegació pels continguts que tant em costa d'elaborar! No us perdéssiu pas entre tants blogs!

Aquest primer, és sobre la paremiologia tòpica que estic acabant d'enllestir aquest estiu. S'admeten crítiques!


Us recomano subscriure-us al meu perfil a Screenr, que n'hi haurà molts més!

14 comentaris:

Elfreelang ha dit...

Gràcies pel vídeo explicatiu ! un gran projecte tu no pares mai oi?

Assumpta ha dit...

Està molt ben fet! Ara bé... ja que dius que admets crítiques... el so és tan baix que gairebé no he pogut sentir res. Això sí, la imatge és molt bona, i amb la imatge ja s'entén! :-))

Jo és que només sé "A Tarragona manxen i a Reus enganxen" i aquest ja hi és (ho vaig buscar!) ;-))

iruna ha dit...

quina faenada, víctor, i curiosa :)

te vaig dient cosetes?

- parles de "dites tòpiques" com si tothom ja coneguéssem lo significat de l'expressió que per a tu deu ser evident però que jo, per exemple, no sé ben bé què vol dir. "dita tòpica" és tota aquella que fa referència a un municipi? o hi ha també d'altres "dites tòpiques" referides a altres coses? trobo a faltar una breu definició de "dita tòpica". a la capçalera dius "dites tòpiques referides a municipis dels països catalans", i això és el que m'ha fet dubtar de si totes fan referència a municipis (i en este cas en concret, dels països catalans) o si és que potser també hi ha "dites tòpiques de cuina", per exemple, "d'artesania", etc.
ja et dic, segur que per a molta gent és massa evident perquè coneixeu bé la paremiologia, però per a qui no ho coneixem, una petita definició penso que no faria cap nosa. (potser en un link des de l'expressió "dites tòpiques", o en un breu aclariment). de "paremiologia", potser també.

iruna ha dit...

lo vídeo penso que està de conya, molt ben explicat en àudio i amb lo suport del ratolí quan sombreja, etc.

com te diu l'assumpta, també li apujaria el volum, però la veu i l'explicació les dixaria tal com esta, perquè ho expliques de manera molt clara, propera, i el ritme és molt bo. si pogués haver més marge per pujar el volum... això sí.

- hi ha un fragment del vídeo on perdo la pista... quan justament expliques la forma més senzilla i directa de buscar un municipi a través del cercador. com lo fons de la barra superior l'has fet transparent i la finestreta del cercador de blogger és blanca sobre el fons clar del plànol, s'aprecia poc i (a pesar de saber on està la finestra) per un moment m'he perdut pensant que potser et referies a una finestreta específica de cercador dins al blog, com la que tens més avall a la barra lateral.

d'una banda, potser trauria la transparència de la barra superior, i també posaria la del cercador que tens al lateral més a dalt i visible, o a dalt de tot, per a facilitar encara més una cerca ràpida.

iruna ha dit...

- no podries afegir un petit plànol d'ubicació a cadascuna de les pestanyes que dediques per zones?
a la de catalunya, per exemple, un mapeta amb totes les comarques no mos aniria gens malament a qui no les coneixem prou encara, i per a fer més ràpidament "associacions" de dites entre comarques o poblacions properes...

no he vist cap mapa a la web on poder veure totes les comarques alhora i la delimitació que fas per "regions" (?)

mirant la web, per exemple, per a algú que no sabem ben bé quines comarques són les del "carxe", o quines les de la "franja de ponent", per exemple, mos aniria molt bé, podent veure-les en un mapa que no quedés deslligat de la resta. sí que el mapa de google t'hi porta... però les comarques no hi són.

altra vegada un comentari que potser sobra perquè per a molts són "coses òbvies" o de "cultura bàsica", però no per a tothom :S

iruna ha dit...

penso que per al vídeo ha estat molt bé que triesses lo teu poble i que comence amb ve baixa, perquè ajuda a veure molt clarament l'ordenació alfabètica que utilitzes en tot el blog, tant en la llista de poblacions com quan ordenes les comarques.

i l'aclariment que fas de poder trobar la informació pel cercador.

- un últim comentari, de moment:
si cadascú que t'envia les dites de cada població pogués enregistrar-la fàcilment en àudio (potser a través d'una eina enllaçada al mateix blog), en l'accent propi d'aquella població, tal com allà la pronuncien, seria genial poder clicar-la i sentir-la.

potser són coses que ja tens en ment...

bona nit, víctor.

iruna ha dit...

perdona, víctor, una última cosa:
d'això que t'he dit ara de l'àudio...
no seria senzill, entre altres coses perquè moltes de les dites les diem no tant del nostre poble com de pobles del costat, de manera que potser les dites de tortosa, més que pronunciades en tortosí acostumen a dir-les en altres variants de pobles veïns, i viceversa, los doverencs les diuen de xerta (en xertolí), d'aldover los xertolins (en doverenc)...

buff... tens molta feina :)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Déu n'hi do quantes coses. Sou unes veritables testadores. No sabeu el valor que tenen per a mi tots aquests comentaris, perquè puc detectar on s'encallen els usuaris dels meus blogs. Gràcies Elfreelang, Assumpta i Iruna!

Com deia en l'escrit, és una prova, la primera, amb un programa tancat i molt senzill d'utilitzar. La senzillesa també comporta menys opcions de personalització i adaptació. Però per al que necessito, penso que és un programa molt útil i, sobretot, senzill d'utilitzar. Però serveix només per al que serveix, és clar.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sobre els vostres suggeriments.

1. Àudio. És complex treballar amb àudio sense programes bons d'àudio. Faig el que puc i sé amb un micròfon connectat al PC. Miraré si en puc ajustar una mica més les característiques. Si teniu altaveus externs al PC no hi ha problema per sentir-ho, apujant-lo bastant. Però no és la solució òptima, segur.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

2. Paremiologia tòpica. Cal explicar-ho millor, pel que veig. Faré canvis al subtítol del blog i a l'apartat explicatiu del menú de la banda dreta.

Paremiologia ho explico tants cops que de vegades em sembla fer-me pesat si quan dic paremiologia, afegeixo tot seguit, la ciència que estudia els refranys. Però és clar que és una paraula poc coneguda i cal seguir fent pedagogia del terme.

Sobre les dites tòpiques, són els refranys geogràfics, referits a llocs. Jo només recullo en aquest blog els referits a pobles. Aquelles dites on surt el nom d'algun poble. Ho tinc explicat al vocabulari de paremiologia multilingüe que vaig fer com a treball de final de Màster en terminologia en línia a la UPF i que podeu trobar s. v. 41 dita tòpica.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Iruna la idea d'afegir uns plànols orientatius sobre comarques i distribució territorial és bonissima. No se m'havia acudit. M'ho apunto i miro com pot incorporar-se.

La idea, com que vull recollir diners dels patrocinadors per fer una aplicació tancada amb un web que integri tots els continguts, miraré d'incorporar en el concurs per adjudicar el contracte que hi hagi la possibilitat d'accedir a les diferents comarques i regions a través d'un mapa sensible amb les comarques. M'ha agradat molt la idea!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Iruna, això de gravar veus i incorporar-ho és una altra possible opció de millora. No descarto, quan estiguin oberts tots els municipis i funcionant a ple rendiment, anar incorporant altre material que pugui tenir interès de consultar a la gent que cerca informació fraseològica i popular dels pobles.

Fixa't que a l'entrada de cada article enllaço amb l'entrada a la Wikipedia. Allà hi ha tota la informació actualitzada dels municipis amb molt de rigor i entenc que no cal repetir-ho.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i interès, iruna!

iruna ha dit...

una cosa que veig ara i m'impressiona, sense saber per què passa, és l'enorme franja que hi ha buida, de moment, al mapa, entre la franja de ponent i la de la costa.

hi veus alguna explicació?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

És circumstancial, Iruna. Ho anirem omplint, ja veuràs!