dilluns, 21 de maig del 2007

Ciberpolítica

L'avenç de la societat de la informació, l'accés del gruix de la població a la tecnologia i la immediatesa de la transmissió de dades i missatges han fet que cada vegada més, les campanyes polítiques passin dels carrers a la Xarxa.

Els carrers es buiden. Només hi ha activitat els primers dies per penjar (i despenjar) banderoles, cartells, pòsters i cintes i veiem com els mítings cada vegada són més mercats de Calaf (globus, animadors, inflables, aperitius i bosses de regals) i menys arengues polítiques. Vol dir això que comprem els vots, perquè no els podem convèncer amb les idees o les propostes?

Aquestes eleccions, respecte de les altres convocatòries electorals, guanyen en proximitat i incertesa: tret de les quatre capitals importants del país, no hi ha dades estadístiques del que passarà en la resta de 900 i escaig municipis. Sorpresa fins al darrer moment! I mirar les paperetes de les diferents formacions per cercar-hi la cara coneguda, el veí que mai hauries dit que aniria en alguna de les diferents llistes que concorren a l'alcaldia de ca teva.

Ens estem acostumant als succedanis i al bombardeig constant de notícies i informacions a les quals mai arribem a poder fer ni una ullada tranquil·la. Cada vegada és més gran el calaix de mals endreços on hi desem aquelles coses que avui no podem assimilar i que agombolem amb l'esperança de reutilitzar algun dia o de poder mirar amb més calma més endavant... Fal·làcia!, perquè s'hi acumulen capes i capes de noves informacions més actuals i interessants que les d'ahir. Que avui o demà tampoc tindrem temps de ni tan sols mirar. I així esdevenim ciberdrapaires.

Canviem els diaris de paper pels digitals, el sexe pel cibersexe, les càmeres amb rodet per les digitals, les trobades amb els amics per les tertúlies al xat i la política per la ciberpolítica.

Ara les campanyes es couen al ciberespai: blogs polítics que reprodueixen i cloquegen les consignes apreses. Ciberuniformitat. I que ningú se surti de la cleda.

Amb algunes lloables excepcions: Poliblocs.