dijous, 19 de juliol del 2007

Què passa amb els metges a Catalunya?

Una altra mostra de la manca de previsió i de com es fan les coses. O tornem a fer aquell joc de les notícies contradictòries.

Amb les proves d'accés a la universitat d'aquest curs i la tria dels nostres joves de la carrera universitària que volen fer, veiem que l'oferta no s'adiu pas amb la demanda.

No fa gaire dies la premsa publicava que Catalunya necessita portar metges de l'estranger. Són metges vinguts de llatinoamèrica i Polònia, majoritàriament. Un motiu més d'agermanament del poble català amb el polonès.

Hi ha dèficit de metges. I el tema ve de llarg. I com s'ha arribat a aquesta situació? Doncs per una concatenació de fets, negligències i manca de previsió.

  1. Una, les condicions econòmiques. Si el que diuen els diaris és veritat (que no sempre ho és), cobra més un diplomat (mestre, amb carrera de 3 anys), que un llicenciat (metge, amb carrera de 6 anys, més 4 d'especialització).
  2. Dos, les condicions laborals. Prefereixen marxar a l'estranger, on poden desenvolupar la seva professió en unes condicions més dignes. La petició de 10 minuts per pacient a les consultes dels metges de família és ja una reclamació històrica.
  3. Tres, no hi ha prou places a les universitats. I la nota de tall és elevadíssima. Cosa que provoca que un bon grapat d'universitaris no puguin optar a fer medecina, com seria la seva vocació i il·lusió.
  4. Quatre. I si l'administració diu que no té la vareta màgica per solucionar-ho... Però és clar, Universitats no cal que sigui un departament autònom i el podem tenir en un calaix de sastre que els rebaixa el sostre competencial.
Mala peça al teler, com amb Renfe. Denunciem situacions insostenibles. Trobem els culpables. Cerquem solucions.

5 comentaris:

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

Bé, estic bastant d'acord amb tu en general. Però voldria matissar:

- El sou del metge no té per què ser superior al d'un mestre, al d'un cuiner, al d'un escombraire...

- Els metges que vénen de llatinoamèrica, especialment de Colòmbia per exemple, estan en general molt bé qualificats i penso que és bo per la integració cultural i per la millora de les condicions econòmico-laborals i socials que els llatinoamericans, per exemple, puguin desenvolupar feines qualificades com la de metge i no haver de treballar de caixer al Carrefour (que en sí ja és un pas important en les seves condicions laborals, si vols)

- Sí que és cert que metges o gent de la família de la sanitat prefereixen marxar a l'estranger. Per exemple a USA les empreses privades et paguen qualsevol investigació que doni com a fruit un producte que es pugui vendre. Per exemple, pomades amb antibiòtics per les ferides lleus a les mans, cames, etc., o pastilles per aprimar-se, o herbes "miracoloses" "sense efectes secundaris" que netegen el teu organisme (però que, per exemple, no poden prendre les embarassades i han d'estar fora del contacte amb els nens). Cosa que em sembla, en part escandalosa, (especialment en el tema d'aquests remeis "casolans"). La gent compra pomada amb antibiòtic per les ferides pensant-se que el Tio Sam sempre tot ho fa bé i perfecte i millor que ningú, sense recepte mèdica (anar a un metge a Estats Units és una pasta) i se la posa un dia o dos, i creuen que és magnífic i l'únic que estan aconseguint és que els microorganismes s'hi tornin resistents i abocar-nos a tot el planeta a una època pre-antibiòtica...

Els metges i els advocats marxen a Estats Units perquè és el país del més fort, sense massa tutela social per part de la comunitat (no m'agrada dir tutela per part de l'estat) i així poden fer una pasta gansa, i no és pas difícil, muntar-t'hi la paradeta i a fer diners.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jordi, no et manca raó en les teves puntualitzacions.

Jo no poso en dubte la professionalitat i formació dels metges vinguts de fora, que de tot n'hi deu haver. Suposo que aquells metges també marxen perquè aquí es veuen millor recompensats que allà, vinguin d'on vinguin.

Però passa una mica com amb els productes vinguts de la Xina: aquí estàs exigint uns mínims de qualitat, que la producció es faci de manera respectuosa amb el medi ambient, hi ha un seguit de productes prohibits perquè no són bons per a la salut... i n'arriben de fora, qui sap per quins canals i que no cumpleixen aquests requisits. I és clar són molt més barats que els que fem aquí.

I com es menja tot això? Doncs amb patates. :-)

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

Amb patates però amb oli d'oliva, que, fins i tot als USA, la gent està conscienciada que és el millor oli. Hehheehe....

Anònim ha dit...

soc una estudiant de batxillerat i magradaria molt poder estudiar medicina pero pel que heu dit les notes de tall son molt altes i no entenc com pot ser així, si hi ha aquesta manca de metges.

de debò, no ho entenc.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

dfa, la nota de tall és alta perquè manquen places d'estudi a les universitats, no perquè manquin metges.

Hi ha poques facultats on estudiar medicina. Però tu encara ets a temps de fer colzes i pujar la nota mitjana. ;-)