diumenge, 2 de març del 2008

GesTerm (Gestor de terminologia)

Aquesta setmana el Termcat ha anunciat una eina en obert per a la creació de vocabularis terminològics: el Gesterm.

És un gestor de terminologia descarregable que facilita l’elaboració de diccionaris multilingües especialitzats i que es pot descarregar lliurement des del web del Termcat.

Aquest gestor, que qualsevol persona es pot descarregar al seu ordinador i treballar-hi en local, facilita les principals tasques associades al treball terminològic:
  • creació de fitxes terminològiques i de diccionaris que les continguin,
  • manteniment de la informació associada a les fitxes i als diccionaris,
  • cerques avançades i
  • generació de llistats imprimibles.
El programa funciona amb una llicència GNU/GPL, han alliberat el codi font i estan oberts a aportacions de la comunitat per millorar-lo.

Té un pes relativament petit, per ser una aplicació completa (12 Mb) i funciona tant en plataformes Windows com Linux. Treballa amb la versió JDK 5.0 i següents de la màquina virtual Java. De moment el programa està limitat a l'ús d'un sol diccionari i encara hi ha alguns menús que no acaben de funcionar prou bé. Caldrà, doncs estar atents a noves versions millorades.

No cal dir que m'ha anat com anell al dit, ara que he de fer el meu lèxic especialitzat sobre paremiologia com a memporia final del Màster online en Terminologia de l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona.

L'entorn és senzill. La possibilitat d'idiomes, suficient i els camps que cal omplir per a cada fitxa els necessaris i imprescindibles. Potser s'agrairia una descàrrega una mica més "transparent", per poder trobar després amb facilitat on emmagatzema els diccionaris... i que permetés la gestió simultània de més d'un diccionari.

Cal dir també que compta amb una ajuda en línia que ens pot treure de més d'un cul de sac i que les bases de dades auxiliars tenen entrats uns quants registres generals força útils.

Inconvenients? Només treballa amb el format .term d'aquest gestor o del GdT del Termcat, cosa que ens limita a només poder-lo utilitzar amb aquest gestor.


Més informació

- Cultura21.cat - El Termcat crea un gestor per elaborar diccionaris des de casa
- Diari per a Tècnics Lingüístics (DTL) - El Termcat ofereix l'eina GesTerm
- Directe.cat - El Termcat presenta una eina lliure per a la creació de diccionaris terminològics
- El Faristol - Bloc personal de Jordi Mas - El Termcat publica una eina lliure per a la creació de diccionaris terminològics
- Gencat - Actualitat - Gestor de terminologia: GesTerm
- LaFarga.cat - El Termcat presenta una eina lliure per a la creació de diccionaris terminològics
- Noticiesdot.cat - El TermCat presenta un gestor de terminologia: GesTerm

2 comentaris:

Puigmalet ha dit...

Em permets copia-enganxar algun dels fragments d'aquest apunt, admirat VParèmies?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Faci, faci, senyor Puig. Com si fos a casa seva!