dimarts, 15 de juliol del 2008

Ja han publicat les balances fiscals!

Diuen que la justícia és cega. O... era l'amor qui era cec? Bé, la qüestió és que ens la representen amb una bena als ulls. Penso jo, més per no veure el que es fa amb el seu beneplàcit, que no pas per una ceguesa natural que vol metaforitzar que imparteix justícia amb imparcialitat (i com, si no?, si ha d'impartir?) i sense beneficiar ningú premeditadament i sense tenir en compte antecedents que podrien fer que decantés la balança cap una banda o l'altra.

De vegades, més que representar-la amb una balança a les mans, indicadora de l'equanimitat de les seves decisions, fora més adequat representar-la amb la roda de la fortuna, on reparteix sort i desgràcia d'una manera ben aleatòria.


No puc pas passar per alt tampoc que sempre l'han representada com una dona atractiva i sensual. Potser és l'inici de l'ús de la figura femenina com a objecte cobejat i desitjat! I com no! Parlen de l'eròtica del poder, oi? Què més poderós que una decisió que, a més, eixamplarà la jurisprudència! Què més eròtic que decidir sobre el destí de les persones i els pobles amb un cop autoritari de martell sobre la taula!

Avui han publicat les balances fiscals. Diuen que demostren que els qui més tenen més paguen. Malament comencem.

De tot allò que no han pogut manipular i amagar. O millor dit: malgrat l'enginyeria econòmica, fiscal i estadística que hauran aplicat per retocar, embellir i arrodonir unes xifres que han amagat tants anys... Malgrat tot això, encara surt que Catalunya té un dèficit fiscal proper al 8% anual.

Els qui més tenen més paguen. És clar. Però tot ha de tenir un límit. Perquè si no, passem de la solidaritat a l'espoli.

I què vol dir que qui més té més paga? Com calculen qui més té? Perquè és clar si d'un pam de terra d'aquí dic que val tants euros i allà, el doble de terra val una quarta part... doncs ja estem veient un llistó ben diferent de mesurar. I si hem de calcular la riquesa d'un país amb el que s'embutxaquen multinacionals, banques, empreses públiques i empreses privatitzades en mans de quatre amics... Aquests, poc reparteixen el benefici i prou que collen! Com per tenir-los entre nosaltres!

Primeres valoracions

Racocatalà - El govern publica les balances fiscals de l'estat i evidencia l'alarmant dèficit dels Països Catalans
Vilaweb - La publicació de les balances fiscals palesa que les Illes Balears, Catalunya, el País Valencià i Madrid són els territoris amb més dèficit


powered by ODEO

4 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Quan temps feia que no sentia la cançó de les balances!

Quin veïns ens han tocat!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

L'Ovidi la clavava. :-)

Jesús M. Tibau ha dit...

unes balances una mica decantades

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Però ara, al menys, sabem com n'estan de decantades, que abans, només ens ho podíem témer...