dilluns, 2 de novembre de 2009

Religió, llengua, cultura, a Catalunya

Aquest és el títol d'una nova exposició, oberta al públic al Palau Robert de Barcelona entre el 22 d'octubre i el 31 de gener de 2010, sobre la contribució de les religions en la configuració de la realitat cultural i lingüística de Catalunya.

L'exposició es presenta en cinc àmbits, i aplega objectes, obres d’art, textos, plafons informatius i audiovisuals que posen de manifest la interrelació que s’ha produït des de l’època romana fins a l’actualitat entre religió, llengua i cultura.

És una iniciativa de la Direcció General d'Afers Religiosos, dependent del departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.

Pels temes que m'ocupen i sabeu que la paremiologia és una ciència abocada de ple a la religiositat (de signe cristià i catòlic, més concretament), m'interessen especialment els dos primers àmbits, que presenten la religiositat a Catalunya, amb la formació del calendari, les primeres presències del català en el món de la religió i un mapa toponímic amb els 131 municipis que tenen noms de sants i santes. Algun dia ha de veure la llum el meu refranyer de sants...

Doncs res, espero poder-m'hi escapar de seguida que pugui i ja us faré la crònica de la visita.

De moment, us penjo un vídeo que trobareu al canal Gencat de Youtube, amb cinc cèntims del que hi podeu trobar.
Mira també

Gencat - L’aportació de les religions a la llengua i la cultura catalanes, recollida en una exposició
Publica un comentari a l'entrada