dilluns, 2 de novembre del 2009

Religió, llengua, cultura, a Catalunya

Aquest és el títol d'una nova exposició, oberta al públic al Palau Robert de Barcelona entre el 22 d'octubre i el 31 de gener de 2010, sobre la contribució de les religions en la configuració de la realitat cultural i lingüística de Catalunya.

L'exposició es presenta en cinc àmbits, i aplega objectes, obres d’art, textos, plafons informatius i audiovisuals que posen de manifest la interrelació que s’ha produït des de l’època romana fins a l’actualitat entre religió, llengua i cultura.

És una iniciativa de la Direcció General d'Afers Religiosos, dependent del departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.

Pels temes que m'ocupen i sabeu que la paremiologia és una ciència abocada de ple a la religiositat (de signe cristià i catòlic, més concretament), m'interessen especialment els dos primers àmbits, que presenten la religiositat a Catalunya, amb la formació del calendari, les primeres presències del català en el món de la religió i un mapa toponímic amb els 131 municipis que tenen noms de sants i santes. Algun dia ha de veure la llum el meu refranyer de sants...

Doncs res, espero poder-m'hi escapar de seguida que pugui i ja us faré la crònica de la visita.

De moment, us penjo un vídeo que trobareu al canal Gencat de Youtube, amb cinc cèntims del que hi podeu trobar.




Mira també

Gencat - L’aportació de les religions a la llengua i la cultura catalanes, recollida en una exposició

7 comentaris:

Assumpta ha dit...

Home, doncs què bé! En un món actual on pronunciar la paraula "religió" sembla que pot provocar recels i prevencions, sinó un rebuig directe, almenys una cosa positiva! :-))

Galderich ha dit...

Víctor,
Gràcies per la informació. No en tenia notícia. Em passaré quan pugui i tingui una estona lliure. Malgrat tot fer una exposició per només un mes ho trobo molt just.
Com a curiositat... aquesta exposició compte ja amb el catàleg?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Assumpta, jo em sento més còmode amb l'aconfessionalitat actual que amb la imposició inquisitorial d'abans. Però sóc molt respectuós amb les creences de tothom.

Galderich... això em passa per fer les coses a darrera hora del diumenge, amb el cap ja posat en la setmana entrant: l'exposició acaba el 31 de gener de 2010. Tens una miqueta més de temps i fins i tot t'hi pots escapar durant les vacances de Nadal.

Catàleg? Fan catàlegs a les exposicions? :-)

Això em recorda que he de demanar encara el d'Amades...

Clidice ha dit...

procuraré no perdre-me-la! :)

Joan Calsapeu ha dit...

Jo tampoc me la vull perdre. A veure si a casa em concedeixen el salconduit...

Xavier Caballé ha dit...

Fa dos divendres que vull passar-me però sempre em surt un compromís per la tarda i ho haig d'ajornar. A veure si aquest divendres.

Galderich, Vpamies... les exposicions del Palau Robert sovint tenen un catàleg que es pot agafar gratuïtament a l'entrada.

Per cert, vpamies, l'exposició sobre Pau Casals que tens a la planta baixa de la feina, saps fins quan es pot visitar?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Fins el 29 de novembre, Xavi.

No sóc de col·leccionar catàlegs d'exposicions. Només si el tema m'interessa especialment, com en el cas d'Amades. Encara he d'escriure a aquell contacte que em vas fer arribar...