dissabte, 4 de setembre de 2010

Homenatge a Vicent Andrés Estellés


Vicent Andrés Estellés (Burjassot, l'Horta, 4 de setembre de 1924 - València, 27 de març de 1993) és considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i una de les figures més destacades de les nostres lletres. No anem pas sobrats de mites, ni de referents. I per això hem volgut donar suport a la idea de Josep Lozano d'establir la Diada Estellés cada 4 de setembre, amb un reguitzell d'actes diversos en municipis d'arreu del país.

Cercava algun poema que em frapés i que, a més, hagués estat musicat. Estic segur que avui veurem moltes versions d'Ovidi Montllor o de Paco Ibáñez, entre d'altres.

Jo he trobat una peça deliciosa, interpretada per un grup de les Illes, Espiral d'Embulls, que versionen lliurement el poema Un amor, uns carrers, del Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés. N'he fet un petit videopoema. I no m'hi ha calgut posar-hi veu, perquè la versió és senzillament exquisida.


Us poso la lletra de la cançó, que com us dic és una adaptació del poema del mateix títol del Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés:

UN AMOR, UNS CARRERS

Tot retorna, agrupant-se, i és una sola història,
un amor, un destí: perdura sense els noms,
són els noms d’uns carrers, l’amor, el sol amor.
Aquells besos frenètics a la porta de casa,
una lenta tristesa que et recorria el cos
o una alegria invicta, una delícia efímera
que ara retorna intacta... Tot retorna, agrupant-se;
és ja una sola història, un amor, un destí.
Aquelles nits d’hivern, aquelles nits d’estiu.
Els amors fan l’amor, les històries la història.
Les paraules terribles
les paraules amables que ja no diu ningú.
Aquelles mans enceses de vegades cruels,
d’altres vegades tendres.
Tots els amors, l’amor, tota la vida.
Jo no sé si està clar: per a mi sí que ho està.

Al llarg de tota la diada intentarem fer un llistat provisional de totes les aportacions fetes des de blogs per participar en aquest homenatge i finalment la idea és que trobeu tota la informació completa de la Diada (penseu que es fan molts d'altres actes que no passen només per una participació en un blog) al lloc web de la Xarxa Un Entre Tants.
Publica un comentari a l'entrada