dimecres, 25 de febrer del 2009

La perdurabilitat dels blogs

Tot sovint sentim a parlar sobre la vitalitat de la blogosfera. Que si s'obren tants blogs cada dia... Que si en tanquen tants més...

Un estudi de Technorati (animalet de Déu, qui t'ha vist i qui et veu!) ens posava sobre la pista d'una més que possible desacceleració del fenomen blog i els més catastrofistes i apocalíptics ja parlaven de la mort dels blogs.

Siguem empírics i aportem proves fefaents. L'estiu de l'any 2005 (fa gairebé 4 anys, doncs), Vilaweb va publicar un especial sobre blogs de la catosfera: Blocs per prendre'n nota. Una selecció dels millors blogs del moment a la catosfera, presentats un cada dia.

A dia d'avui, gairebé quatre anys després, en quina situació es troben aquells blogs? Dades per a l'estadística:
  • Donen error: 6 blogs (19%)
  • Darrer apunt del 2005: 1 blog (3%)
  • Darrer apunt del 2006: 3 blogs (10%)
  • Darrer apunt del 2007: 1 blog (3%)
  • Darrer apunt del 2008: 3 blogs (10%)
  • S'han actualitzat encara aquest any: 17 blogs (55%)
Penso que, a quatre anys vista, més del 50% dels blogs encara funcionin, és una mostra de vitalitat sorprenent. Només un 19% ja no és accessible (poden haver canviat d'adreça) i un 26% no s'actualitza, però segueix en línia i consultable.

Em proposo (no ara, més endavant), fer una tria personal de blogs per analitzar què passarà amb ells amb el pas del temps. Serà com renovar l'experiment de Vilaweb del 2005 amb blogs del 2009.

21 comentaris:

Els del PiT ha dit...

Unes dades molt interessants i a tenir en compte.
La mort dels blogs diuen?
Hi hauria d'haver un suïcidi col·lectiu i "forçat" imagino, perquè mentre hi hagi l'addicció que hi ha...
Per mi que no sigui, ja t'ho diré amb els anys (si et calen voluntaris, ja ho saps, he he he)
;-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Precisament aquest article vol demostrar que perviuen més del que diuen les mateixes estadístiques. :-)

Prepararé una tria de blogs perdurables, a veure si tinc bon ull. D'aquí cinc anys en tornem a parlar. Perquè jo penso ser allà, encara i posaria la mà al foc que ens hi trobarem.

Els del PiT ha dit...

Cinc anys? Passen volant... És tot un repte, però m'agradaria poder fer vista enrere llavors i recordar. (Estic amb tu)
:-)

Carme Rosanas ha dit...

Ei! Víctor que ja m'hi pots comptar! Que d'aquí 5 anys penso ser-hi encara! A veure què passarà a,b la tev a llista... jo no m'atreviria pas a fer-la. És cert que n'hi ha que duren poc, però tampoc crec que sigui la majoria.

Assumpta ha dit...

Jejejeje Carme, pobre de tu si tanques el blog!! :-))

Blogaires!! Persistirem!! (Ui!! això ho va dir en Pep el dia del Gamper jeje)

jomateixa ha dit...

De vegades la falta de temps ens fa afluixar, però l'adicció ens dona força per continuar...

zel ha dit...

Sobreviurem...espero, si de cas em ve un rampell, foteu.me canya, que aquí estic més que bé amb tots vosaltres...

Galderich ha dit...

Jo com a nouvingut no sé què faré però espero anar tirant endavant malgrat que això de renovar contingut cada setmana com em proposo és una mica costarut fer-ho amb la feina diària familiar i laboral. En fi, endavant i ja en parlarem.

Puigmalet ha dit...

A cal Parèmies, els refranys sí que perduraran! Aquests ja saps d'on són:

"Set aumuds no fan barcella", "Tant va el càntir a la font, que ve que es trenca", "Si vols doble carretada tingues la vinya tancada", "En certs camps lo formigó, val millor que el femeró: si hi ha arrels, o són humits, pot donar molt grans profits", "Per Sant Joan, les garbes al camp; per Sant Pere, les garbes a l'era; pel juliol, les garbes a l'era i els bous al sol", "Tant estrenyen la garba que el vencill se romp", "Qui no té garbes no pot batre", "Una hora no té mida", "Deixa'm mirar com camines i et diré quant tardaràs", "La terra que vols sembrar, pam i mig deus remenar", "Si ton camp és brut de gram, arrenca'l de pam en pam", "Si en l'hort arbres vol plantar, no els pots massa aproximar: trenta pams, sent ben podats, deuen estar separats", "Dotze passos midaràs, més estret no plantaràs", "Dotze pórques ben llaurades en fan vint d'esgarrapades", "Més val un dit en es front que una corterada a s'horta", "Un cap gros de bestiar, sis quartons sols pot femar: deu ovelles, ho sé prou, no femen pas més que un bou", "El mal ve a roves i se'n va a unces", "Tres quintars fan dotze roves; comptes vells, baralles noves", "Somada que plau, no pesa", "Somada de gust, no pesa", "Una unça torna un quintar", "En Quart, mai aplegen a onça".

Apa, ja pots fer un recull de refranys metrològics. També hi ha locucions, però n'hi ha més. :P

Ma-Poc ha dit...

Jo fa poc que he començat i per tant no sé com acabarà la cosa! I d'aquí a 5 anys... tot i que ara com ara de ganes no en falten ;)! I com diu el Sergi, 5 anys passen volant...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No cal que us digui que la meva aposta de blogs perdurables anirà farcida dels blogs que llegeixo regularment, entre els quals hi sou molts de vosaltres representats.

Jo sempre he defensat que un blog ha de ser atemporal i especialitzat per fer camí. Altrament només pot viure del Carpe diem, com els diaris que cada dia amuntegàvem a casa i l'única utilitat que els restava era ajudar a encendre la llar de foc, escampar-los pel terra per no trepitjar quan és moll, a la cuina pels esquitxos d'oli... o per embolicar el bocata del matí. :-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Galderich, una actualització setmanal no ho fan molts blogaires. Encara que n'hi ha que fan tres o més escrits diaris. Has de trobar el teu ritme i avant!

Puigmalet, ets un sol. :-) Van cap al sac aquests. Ara m'has despertat l'avidesa, de saber que també hi ha frases fetes... Ai!

Jo estic segur que d'aquí a cinc anys ens retrobarem un grapat dels que estem ara aquí, segur. :-)

novesflors ha dit...

M'agradaria ser-hi, d'ací a 5 anys...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Tot és proposar-s'ho, novesflors. :-)

Anònim ha dit...

Si la gent té coses a dir i és blocamoll de mena, tot estarà salvat. El fet d'escriure, visitar o comentar per la catosfera té certa dosi d'adicció. Bon estudi i molt bona feina, com sempre Víctor.

Anònim ha dit...

No només ens hauriem de fixar en aquells blogs que tenen més rellevància. La Catosfera no és pas cosa de 31, sinó d'un parell de milers ben bo.
És per això que crec que, amb tot el respecte, aquesta mostra no és significativa.

Countrycat ha dit...

hola a tots

el meu bloc no és pas conegut, però el mantinc ininterrumpudament des de gener de 2003. És un granet de sorra més dins la blocosfera catalana.

I que per molts anys!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Josep, quin dels 14 blogs que tens? Déu n'hi do! I jo em pensava que era qui tenia més blogs del món! :-)

Consueta, saps que jo també valoro (i aprofito) moltíssim la teva feina inesgotable. No defalleixis mai!

Arcangelo, sempre que fas una estadística prens una mostra. Representativa? 30 de 2.000 (i per què no més?) no és més que un 1,5%

Però aquest percentatge és extrapolable per fer un estudi? Jo crec que sí.

La gràcia era veure, d'aquella tria (en aquells moments segur que no n'hi havia tants milers, de blogs), quants en seguien actius i funcionals. I la gràcia ara, a 2009 és fer una tria semblant i veure què passarà d'aquí a cinc anys (2014).

Countrycat ha dit...

ups, tens tota la raó Víctor

De tots els de la llista, em refereixo a "Countrycat - Bojos pel Country" (http://countrycat.blogspot.com o bé http://www.country.cat)

Tracta de música country i ball en línia a Catalunya, sense perdre de vista el què es fa a l'estranger.

El primer missatge és del 31 de gener de 2003. Al principi l'actualitzava personalment i a diari; amb els anys ha passat a ser setmanal, i hi publico també contingut que m'envien terceres persones.

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

Hola,
déu n'hi dó els que estem disposats a formar part de les teves estadístiques, per que t'agraden eh!!
Espero d'aqui a cinc anys continuar amb el meu bloc així com també espero que no deixis de posar-hi els teus comentaris.
Ja ho saps, a la teva disposició de blocaire pel que estadísticament calgui, jeje.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Estic preparant la llista. Ja us avanço que és una llista com n'hi podrien haver a milers.

És una tria personal que no representa res, perquè jo, pels meus interessos, em decanto cap un tipus concret de blogs.

Tampoc vull decepcions de qui no hi sigui. Podia haver dit que faria una llista de cent blogs i quedo bé amb tothom. Però no seria honest.

Sabeu què penso del futur dels blogs: especialització i compartició. Els blogs personals tenen una continuïtat més compromesa al voluntarisme de l'impulsor i els blogs polítics, en general, m'avorreixen molt. Hi ha comptades excepcions que miraré de fer presents a la llista de 30.