dijous, 16 d’abril del 2009

Bibliografia al Manual d'Estil Mestres-Costa-Oliva-Fité


Si la de l'altra dia era la primera ressenya bibliogràfica en un pròleg d'un llibre, la d'avui ja és tota una altra cosa: En la quarta edició, sortida aquest 2009, del Manual d'Estil. La redacció i l'edició de textos (1995) de Josep M. Mestres, Joan Costa, Mireia Oliva i Ricard Fité, publicada Per Eumo Editorial, en coedició amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i l'Associació de Mestres Rosa Sensat, es fan ressò, a l'apartat 6.5., de Reculls de fraseologia, de citacions i d’onomatopeies, d'una bona part dels meus continguts paremiològics:
Pàmies, Víctor. Dites i frases fetes [en línia]. [Vallromanes: Víctor Pàmies], 18 abril 2008 (última actualització). [Consulta: 22 abril 2008].
Enciclopèdia paremiològica [en línia]. [Vallromanes: Víctor Pàmies], 17 abril 2008 (última actualització). [Consulta: 22 abril 2008]. [Amb equivalències en anglès, espanyol i francès]
Refranyer català-castellà [en línia]. [Vallromanes: Víctor Pàmies], 17 abril 2008 (última actualització). [Consulta: 22 abril 2008].
Refranyer temàtic [en línia]. [Vallromanes: Víctor Pàmies], 9 abril 2008 (última actualització). [Consulta: 22 abril 2008].
Vocabulari de paremiologia [en línia]. [Vallromanes: Víctor Pàmies], 20 abril 2008. [Consulta: 22 abril 2008]. [Amb equivalències en anglès, espanyol i francès]
A més, la consulta de les fonts són d'ara fa un any encara no, quan encara no portava ni un any desenvolupant continguts paremiològics a la xarxa de manera metòdica i sistemàtica.

I encara una altra alegria: també es fan ressò, en el mateix apartat 6.5., del Diccitionari, com a font de paremiologia sàvia (David, hauràs d'esperar a aparèixer a la cinquena edició revisada, que quan van fer la consulta encara no t'havíem fitxat):
Pàmies, Víctor; Cortès, Marc; Puigmalet, Joan. Diccitionari: Diccionari de citacions i frases cèlebres [en línia]. [Vallromanes: Víctor Pàmies, s. a.]. [Consulta: 22 abril 2008].
Tinc a casa la primera edició. En aquells moments, la bibliografia de l'apartat sobre Reculls de fraseologia, de citacions i d’onomatopeies (6.2 en la numeració de la primera edició) es limitava a tres obres de referència (però no pas les úniques):
Balbastre, Josep. Nou recull de modismes i frases fetes (català-castellà i castellà-català). 4a ed. Barcelona: Pòrtic, 1985.
Farnés, Sebastià. Paremiologia catalana comparada. Barcelona: Columna, 1992-.
Raspall, Joana; Martí, Joan. Diccionari de locucions i frases fetes. Barcelona: Edicions 62, 1984.
A més, l'obra de Farnés era encara en procés d'edició. En aquests moments l'apartat recull 45 referències. Ens hem de felicitar també d'aquesta exhaustivitat.

Ja sabeu que si voleu trobar referències bibliogràfiques sobre paremiologia, en paper o en línia, la majoria dels meus blogs contenen un apartat de bibliografia i a la Paremiosfera hi ha un seguit d'enllaços i cercadors actualitzats.

7 comentaris:

zel ha dit...

Em refermo amb l'enhorabona, treballador de mena, es veu i es sap...

Puigmalet ha dit...

Bona referència, company. Molt bona. Sé que n'estaràs content i és del tot just que així sigui.

Pots explicar-nos això de la "Paremiologia sàvia"? Tothom sap que quan el Diccio era obra individual no era savi, però potser hi ha algun detall conceptual que se m'escapa. :P

Galderich ha dit...

Felicitats per ser referència!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Puigmalet, això que preguntes era la qüestió número 3 de l'examen de nivell que us vaig fer a tots els candidats a editors del Diccitionari. Segur que el marc se'n recorda.

T'hauré de fer un nou examen de final de curs, ja ho veig. :-)

Zel, Galderich, gràcies! Que et recomanin com a bibliografia impresa és gairebé tan important com que et recomanin els lectors assidus com vosaltres. :-)

Assumpta ha dit...

Caram!! És per estar-ne molt content!!
Et felicito molt, molt sincerament :-))

reflexions en català ha dit...

I jo em pregunto: què hi van anar a buscar al Diccio i a cal Pàmies el 22 d'abril del 2008?

McAbeu ha dit...

Sé que no té el mateix valor però en un comentari del meu blog també et vaig citar per solucionar un dubte què teniem amb una frase feta
( http://xarel-10.blogspot.com/2009/04/111-vacances-de-creuer.html ).
Quan parlem de refranys t'has convertit en referència, FELICITATS altra vegada.