dijous, 27 d’agost del 2009

Amb Joan Amades


Tot i tenir-ho al mateix palau on treballo, encara no havia trobat el moment d'escapar-me a veure l'exposició sobre imatgeria popular de Joan Amades.

Que encara no hi heu anat? No us adormiu que només és al Palau Moja (C. de la Portaferrissa, 1, de Barcelona) fins el 27 de setembre.

A banda de quan remeno els molts llibres que tinc de Joan Amades, em sembla que mai havia estat tan a prop seu (gràcies, Xavier, per la fotografia!).

L'exposició és bastant austera: text, cartells i poc on tocar i remenar. L'únic element una mica visual és el passi en una de les sales annexes d'un reguitzell de fotografies encadenades, com quan abans es feien els passis de diapositives. Potser, amb temps, pots fer una ullada als goigs, romanços, rondalles, auques, jocs i retalls diversos que pots consultar com si es tractessin dels pòsters en les botigues que en venen. És una part del fons que conforma l'arxiu Amades, comprat per la Generalitat de Catalunya i custodiat al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de Catalunya, dependent de la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Una llàstima, havent-hi com hi ha una Associació Cultural Joan Amades, que podria gestionar i facilitar la tasca d'explotació i consulta del fabulós fons Amades.

Veient els retalls que guardava Amades, el veig més proper a la figura del drapaire que del col·leccionista: retalls de revistes, diaris, i arreplega d'un material molt divers, des dels targetons de felicitació del sereno o del drapaire, a retallables i jocs d'infants, d'aquells que els qui ja tenim una edat recordem arraconats en algun prestatge de casa els pares.

Ho dic amb tot el carinyo del món, sens dubte. Quan jo vaig arribar a la conclusió que, més que col·leccionista era drapaire, vaig deixar de continuar totes aquelles col·leccions iniciades amb la il·lusió d'un infant: cromos, xapes, sobrets de sucre, posagots, clauers, adhesius, paquets de tabac, cigarretes tancades en celofana, soldadets de plàstic, còmics de la Marvel, postals i un llarg etcètera que es perd en la foscor dels temps...

Per cert, pel novembre hi haurà sorpresa relacionada amb l'Any Amades. Ja us en faré cinc cèntims quan la cosa estigui més embastada.

7 comentaris:

Assumpta ha dit...

Traballes a un palau!! Ets rei?

Ah, no... perdò... dius que treballes... :-))

Jo també tinc esperit de drapaire, què hi farem jejeje

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sóc el reiet de casa, només. A palau encara m'hi perdo, que hi porto molt poc temps.

Però és xulo de debò. Us recomano acostar-vos-hi! I si hi aneu ara, a sobre eureu l'exposició d'imatgeria popular de Joan Amades.

Assumpta ha dit...

Jajajaja jo també sóc la reina de casa, eh? :-))

Però jo visc a Reus... no ho tinc fàcil per anar al teu palau...

Galderich ha dit...

Víctor,
Fantàstiques col·leccions! Veig que t'has passat al col·leccionisme més virtual que ajuda a tenir la casa més endreçada!

Anònim ha dit...

hola, aquest any treballem a l'escola pels jocs florals Joan Amades, i el volem enllaçar amb el projecte dels planetes. Em podeu ajudar a trobar que té en Joan Amades sobre aquest tema?. Els nens són de 4t de primària.
Gràcies

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marisa, em sembla que ja vas deixar un altre comentari en un altre escrit del blog.

Jo et suggeria cercar refranys sobre el sol i la lluna, que en té Amades i són molt recurrents en la tradició del refranyer català.

Sobre la resta de planetes, crec que serà difícil trobar-hi gaire coses.

De totes maneres, si m'escrius al correu vpamies [arrova] gmail [punt] com m'ho pots concretar una mica més i puc mirar de cercar-te alguna cosa més.

L'obra d'Amades és molt extensa i potser caldrà mirar aquí i allà.

Per exemple, segur que hi trobaràs dites al Cançoner (1951), que hi recull més de 25.000 refranys ordenats temàticament.

També té un llibre de 1930, Astronomia i meteorologia populars que hi pots trobar coses.

També La Terra. Tradicions i creences, de 1936.

I fins i tot, potser en el Costumari Català (1950), en cinc volums hi trobis més coses.

No cal que et digui que si genereu alguna documentació amb tot això m'agradaria poder-la veure. Me'n diràs més coses d'aquest projecte?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Per cert, si ets la Marisa que em penso, moltes felicitats, amb uns dies de retard!